search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:44
MENU CLOSE

Τα διεθνή ΜΜΕ «μπαίνουν» στον (ακήρυχτο πόλεμο) Δύσης – Ρωσίας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1881
10-09-2015
15.09.2015 03:00
bbc.jpg

Στον ακήρυχτο πόλεμο Δύσης – Ρωσίας, ο οποίος κρύβεται και πίσω από τη μακροχρόνια εμφύλια σύρραξη στη Συρία, με χιλιάδες θύματα και πρόσφυγες, μπαίνει πλέον απροκάλυπτα και το BBC.

Στον ακήρυχτο πόλεμο Δύσης – Ρωσίας, ο οποίος κρύβεται και πίσω από τη μακροχρόνια εμφύλια σύρραξη στη Συρία, με χιλιάδες θύματα και πρόσφυγες, μπαίνει πλέον απροκάλυπτα και το BBC.
O ιστορικός βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός επανακάμπτει σε ρωσικό έδαφος ανοίγοντας παράρτημα στη Μόσχα, το οποίο θα είναι πλαισιωμένο από δημοσιογράφους που θα μιλούν τη ρωσική γλώσσα, για να διαφυλάξει, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση, την ελευθερία του λόγου και τη δημοκρατία.
 
Το παράρτημα του βρετανικού δικτύου θα χρησιμοποιεί όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες και τα κανάλια μετάδοσης πληροφοριών, επιχειρώντας να γίνει η «αντικειμενική» φωνή ενημέρωσης σε μiα χώρα όπου ο Πούτιν ελέγχει όλα τα κρατικά και ιδιωτικά κανάλια.
Η επιστροφή του BBC στη Ρωσία πέντε χρόνια μετά το κλείσιμο των γραφείων του, με επίσημη δικαιολογία το περιορισμένο κοινό αλλά με πραγματική αιτία τις περικοπές που είχε ανάγκη να κάνει ο οργανισμός για να κρατηθεί ζωντανός, προκαλεί απορίες.
 
Στρατευμένη ενημέρωση
Εύλογες απορίες, καθώς ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Βρετανίας εξακολουθεί να προσπαθεί να περιορίσει τα έξοδά του προχωρώντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε περικοπές και απολύσεις προσωπικού, ενώ έχει καταργήσει πολλά από τα γραφεία ανταποκρίσεων στο εξωτερικό για τον περιορισμό των δαπανών.
 
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η δαπανηρή επένδυση γίνεται εννέα μήνες μετά τη χρηματοδότηση της γερμανικής κυβέρνησης στην Deutsche Welle, προκειμένου να ενισχύσει τον οργανισμό με ρωσικό παράρτημα σύνταξης και εκφώνησης ειδήσεων.
Η συμμετοχή και των εθνικών ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών στην καταπολέμηση της ρωσικής προπαγάνδας ερμηνεύεται από ορισμένους αναλυτές ως προσπάθεια παρακολούθησης του εσωτερικού της «ρωσικής αρκούδας», η οποία δεν φημίζεται ούτε για τη δημοκρατική διαχείριση των πεπραγμένων της ούτε για χώρα που υπερασπίζεται τον πλουραλισμό των απόψεων.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:42