search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:37
MENU CLOSE

Το κεφάλι από το άγαλμα του «Goodbye Lenin» επιστρέφει στο Βερολίνο (Photos/Video)

10.09.2015 14:55
Το κεφάλι από το άγαλμα του «Goodbye Lenin» επιστρέφει στο Βερολίνο (Photos/Video) - Media

24 χρόνια μετά το κεφάλι του Λένιν, του οποίου η απομάκρυνση αναπαρίσταται στο Goodbye Lenin, επιστρέφει στο Βερολίνο.

Έχοντας περάσει σχεδόν 25 χρόνια χαμένο θαμμένο στη λάσπη αλλά και στη λήθη για το σοσιαλιστικό παρελθόν, το κεφάλι του αγάλματος του ηγέτη των Μπολσεβίκων, Βλαντιμίρ Λένιν, επιστρέφει στο Βερολίνο.

Πρόκειται για μέρος ενός γρανιτένιου αγάλματος βάρους 3,5 τόνων που μέχρι το 1991 κοσμούσε το κέντρο του ανατολικού Βερολίνου.

Μετά την πτώση του τείχους και την απορρόφηση της ανατολικής Γερμανίας από τη Δυτική, το άγαλμα καταστράφηκε και το κεφάλι του Λένιν θάφτηκε βαθιά σε ένα δάσος στις παρυφές της πρωτεύουσας της ενιαίας πια Γερμανίας.

Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά, και παρά τις αντιδράσεις Γερμανών πολιτικών, ανασκαφές έφεραν ξανά στο φως το άγαλμα του μπολσεβίκου ηγέτη, το οποίο θα εκτεθεί στο Βερολίνο.

Η μεταφορά του αγάλματος ξανά προς το κέντρο του Βερολίνου θύμισε σε πολλούς την απομάκρυνσή του με ελικόπτερο, το 1991, σκηνή που αποτυπώνεται νοσταλγικά στην γνωστή ταινία Goodbye Lenin – προς την αντίθετη κατεύθυνση αυτή τη φορά.

Το άγαλμα φιλοτεχνήθηκε το 1970 από τον Νικολάι Τόμσκι, επικεφαλής της Ακαδημίας Τεχνών της Σοβιετικής Ένωσης, για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Λένιν.

Μεταφέρθηκε στην ανατολική Γερμανία σε κομμάτια, με ένα τεράσριο κομβόι φορτηγών.

Τοποθετήθηκε στην πλατεία Λένιν του ανατολικού Βερολίνου, που σήμερα ονομάζεται πλατεία Ηνωμένων Εθνών.

Απομακρύνθηκε από τον συντηρητικό δήμαρχο του ενιαίου πια Βερολίνου, στα τέλη του 1991, για να «καθαρίσει» η νέα πρωτεύουσα από ότι θύμιζε ένα «δικτατορικό καθεστώς όπου οι άνθρωποι διώκονταν κι εκτελούνταν».

Χρειάστηκαν ωστόσο μήνες για να καταστραφεί, λόγω των συμπαγών υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του.

Χρόνια μετά κύκλοι ιστορικών ξεκίνησαν εκστρατεία για την εκσκαφή του. Ωστόσο, πριν μόλις έναν χρόνο η τοπική κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι είναι άγνωστο που ακριβώς είχε θαφτεί.

Τη λύση έδωσε ένας κινηματογραφιστής, που ανέφερε πως είχε εντοπίσει τυχαία το σημείο στο οποίο ήταν θαμμένο το άγαλμα του Λένιν.

Ο ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης επιστρέφει λοιπόν στο Βερολίνο, αυτή τη φορά όμως για να εκτεθεί μαζί με άλλα ιστορικά αγάλματα της πόλης του Βερολίνου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και αγάλματα της ναζιστικής περιόδου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01