search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:48
MENU CLOSE

Οι «Νύχτες Πρεμιέρας» σηκώνουν αυλαία με ένα πλούσιο πρόγραμμα

17.09.2015 10:30
Οι «Νύχτες Πρεμιέρας» σηκώνουν αυλαία με ένα πλούσιο πρόγραμμα  - Media

Ταινία έναρξης του Φεστιβάλ είναι το Youth του Πάολο Σορεντίνο, αλλά θα υπάρχει και μία ταινία προ-έναρξης. 

 

Από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους Δαναός 1 & 2, Odeon Opera 1 & 2, Ιντεάλ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στο Innovathens της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων θα διεξαχθεί το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας που φέτος σηκώνει αυλαία με τη «Νιότη» του Πάολο Σορεντίνο.

Μία από τις ενότητες είναι και η «Ευρώπη έτος μηδέν» με ταινίες που δείχνουν τη σκληρή κοινωνική πραγματικότητα στη σύγχρονη Ευρώπη. Ανάμεσά τους και ο Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ, «Dheepan», του Ζακ Οντιάρ, ταινία λήξης του Φεστιβάλ.

Συνολικά 239 ταινίες θα προβληθούν στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας και οι 102 από αυτές είναι ελληνικές. Παράλληλα θα προβληθούν 20 επεισόδια από την τηλεοπτική εκπομπή «Παρασκήνιο», ενώ θα απονεμηθούν τιμητικά βραβεία στους δημιουργούς της εκπομπής Λάκη Παπαστάθη και Τάκη Χατζόπουλο.

Παράλληλα, 67 μικρού μήκους ταινίες συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα των μικρού μήκους ταινιών.
Το διεθνές διαγωνιστικό και το διαγωνιστικό Μουσική και Φιλμ επιστρέφουν, ενώ φέτος πραγματοποιούνται αφιερώματα στους Νίκολας Ρεγκ, Σίρλεϊ Κλαρκ, Έιταν Φοξ.

Ταινία έναρξης του Φεστιβάλ είναι το Youth του Πάολο Σορεντίνο, αλλά θα υπάρχει και μία ταινία προ-έναρξης. Πρόκειται για το προκλητικό Love του Γκασπάρ Νοέ, το οποίο θα προβληθεί σε ειδική προβολή πριν την έναρξη του Φεστιβάλ, παρουσία του σκηνοθέτη. 

Το Φεστιβάλ γίνεται φέτος προσβάσιμο σε ανθρώπους με προβλήματα ακοής. Οι περισσότερες ελληνικές ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους για κωφούς και βαρύκοους, ενώ ο Παντελής Βούλγαρης παραχώρησε τη Μικρά Αγγλία για μία ειδική προβολή που επιτρέπει την καθολική πρόσβαση. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Φεστιβάλ με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, η ταινία θα προβληθεί με ακουστική περιγραφή για τυφλούς και άτομα με περιορισμένη όραση, ενώ θα διαθέτει υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους. 

Εικαστικοί καλλιτέχνες και θεσμοί κλήθηκαν να συμβάλουν στην διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στις εικαστικές τέχνες και το σινεμά. Ο Δημήτρης Αληθεινός θα παρουσιάσει μία σειρά έργων που θα δείχνουν την ώσμωση των τεχνών, ενώ η Μπιενάλε κλήθηκε να επιλέξει μία ταινία που θα προβληθεί στο Φεστιβάλ. Παράλληλα, θα προβληθεί μία ειδική προβολή για την σπουδαία έκθεση Documenta. 

Φέτος, η λέξη που κρύβεται στην αφίσα είναι το «μυστικό». Με αφορμή τη λέξη αυτή, η εικαστικός Κλειώ Γκιζελή πραγματοποιεί εικαστική παρέμβαση με κατασκευές εμπνευσμένες από το Κινητοσκόπιο του Τόμας Έντισον. Οι κατασκευές θα είναι τοποθετημένες στις αίθουσες προβολών και ο θεατής μέσα από ένα «ματάκι» -που παραπέμπει σε κλειδαρότρυπα- θα ανακαλύπτει το μυστικό που κρύβουν. Παράλληλα, η Γκιζελή θα εκθέσει στην Ταινιοθήκη πέντε μικροεγκαταστάσεις που συνδυάζουν μικρογλυπτική με ήχο, φως, animation και κίνηση και αφηγούνται καθημερινές στιγμές φανταστικών χαρακτήρων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:47