search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:27
MENU CLOSE

Χαμός στην Air France μετά την ανακοίνωση για απολύσεις: Πήγαν να λιντσάρουν τον διευθυντή προσωπικού – Επτά τραυματίες (Photos-Video)

05.10.2015 12:43
Δύο ελληνικά σπίτια στο παγκόσμιο τοπ 10 της Airbnb (Photos) - Media

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν σήμερα στην Air France, μετά την ανακοίνωση ενός νέου σχεδίου αναδιάρθρωσης της γαλλικής εταιρείας.

 

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν σήμερα στην Air France, μετά την ανακοίνωση ενός νέου σχεδίου αναδιάρθρωσης της γαλλικής εταιρείας.

Μεταξύ των τραυματιών είναι και δύο φύλακες ασφαλείας, ο ένας εκ των οποίων μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση. Η κατάστασή του θεωρείται σοβαρή, όμως στο μεταξύ συνήλθε από το κώμα, ανέφερε ένας εκπρόσωπος.

Οι άλλοι πέντε τραυματίες είναι όλοι τους εργαζόμενοι της εταιρείας: ο διευθυντής της υπηρεσίας ανθρωπίνων πόρων Ξαβιέ Μπροζετά, ο υπεύθυνος των μεταφορών μεγάλων αποστάσεων Πιερ Πλισονιέ και άλλα τρία διευθυντικά στελέχη.

Η ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης, από την οποία απειλούνται 3.000 θέσεις εργασίες, προκάλεσε βίαια επεισόδια που αμαύρωσαν την εικόνα της Γαλλίας στο εξωτερικό. Εν μέσω κραυγών “Γδύστε τον!” και “Παραιτήσου”, ο Μπροζετά βρέθηκε ημίγυμνος, με το πουκάμισο σκισμένο και αναγκάστηκε να σκαρφαλώσει σε ένα κιγκλίδωμα για να γλιτώσει από τη μανία των διαδηλωτών που εισέβαλαν σε μια συνάντηση με τα συνδικάτα. “Κόντεψαν να τον λιντσάρουν” δήλωσε ένας συνδικαλιστής.

Ο Πλισονιέ γλίτωσε επίσης –με σκισμένο πουκάμισο και κοστούμι– αφού βγηκε συνοδεία δύο αστυνομικών από τη συνάντηση, στην έδρα της εταιρείας στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού.

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, από την Ιαπωνία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, δήλωσε “σκανδαλισμένος από τις απαράδεκτες βιαιότητες”. “Η κατάσταση στην εταιρεία είναι δύσκολη όμως τίποτα δεν θα δικαιολογήσει ποτέ τέτοια έκτροπα”, πρόσθεσε.

“Αυτό που είδαμε σήμερα δεν είναι, σε καμία περίπτωση, το πραγματικό πρόσωπο της Air France”, δήλωσε ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Φρεντερίκ Γκαζί.

 

Τί προβλέπει το νέο σχέδιο της Air France

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει την κατάργηση πλεονάζοντος προσωπικού, με τη διοίκηση να εκτιμά τον αριθμό τους σε 2.900, το 2016 και το 2017.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας αφορούν 300 πιλότους, 900 ιπτάμενους συνοδούς και 1.700 προσωπικό εδάφους. Για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρίας προβλέπονται αναγκαστικές αποχωρήσεις εργαζομένων.

Το σχέδιο περιλαμβάνει και μείωση των δρομολογίων στο δίκτυο μεγάλων αποστάσεων, όπου οι μισές γραμμές είναι ζημιογόνες: ο στόλος –που σήμερα αριθμεί 107 αεροσκάφη– αναμένεται να μειωθεί κατά 14 αεροσκάφη, πέντε τον επόμενο χρόνο και άλλα εννέα το 2017, σύμφωνα με τη διοίκηση.

Η Air France προβλέπει επίσης να μειώσει τη συχνότητα των πτήσεών της σε περισσότερες από 20 γραμμές το 2016 και να τερματίσει την επόμενη χρονιά τη σύνδεση με πέντε προορισμούς στην Ινδία και την Νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με πηγές.

Οι διευθυντές της Air France-KLM έδωσαν το πράσινο φως στο σχέδιο αυτό την Πέμπτη μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους πιλότους για να νέα μέτρα παραγωγικότητας.

Η διοίκηση είχε ζητήσει από τα πληρώματα αέρος να πετάξουν εκατό ώρες παραπάνω κατ’ έτος, χωρίς μισθολογικές αυξήσεις, και να μην έχουν ημέρες ρεπό, ένα σενάριο που απέρριψαν ομόφωνα τα συνδικάτα.

Η γαλλική σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει εντείνει τις τελευταίες ημέρες τις εκκλήσεις για «υπευθυνότητα» και για «προσπάθεια» από την πλευρά των πιλότων. Το γαλλικό κράτος φέτος ενίσχυσε τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Air France-KLM, στην οποία κατέχει το 17,6%.

Η Air France ήδη τα τελευταία χρόνια προχώρησε σε σημαντικές μειώσεις κόστους και προσωπικού (5.500 αποχωρήσεις από το 2012 έως τα τέλη του 2014) που αναμενόταν να της επιτρέψουν να επιστρέψει στην κερδοφορία το 2015. Όμως, η εταιρεία παραμένει εγκλωβισμένη στον ανταγωνισμό από τις εταιρίες χαμηλού κόστους στην Ευρώπη και τις εταιρίες μεγάλων πτήσεων του Κόλπου. Ο όμιλος Air France / KLM είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρία μετά τη γερμανική Lufthansa.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:26