search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 04:39
MENU CLOSE

Η κρίση, εκτός από γκρίνια, φέρνει και βιβλία!

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1885
08-10-2015
12.10.2015 03:00
pod_0810_029_cmyk.jpg

Παρά την εκτεταμένη κρίση, την επιβολή των καταστροφικών capital controls και τη σημαντική μείωση των εισοδημάτων, οι εκδότες τολμούν και επιμένουν να εκδίδουν καινούργια βιβλία

 
Γράφει η Σμαράγδα Αλεξάνδρου
 
Παρά την εκτεταμένη κρίση, την επιβολή των καταστροφικών capital controls και τη σημαντική μείωση των εισοδημάτων, οι εκδότες τολμούν και επιμένουν – σε μια φυγή προς τα εμπρός! – να εκδίδουν καινούργια βιβλία στηρίζοντας και εμπλουτίζοντας την εγχώρια πνευματική παραγωγή με νέους τίτλους αλλά και με εισαγομένους από τις νέες κυκλοφορίες της παγκόσμιας εκδοτικής αγοράς
 
Οι αντικειμενικές εμπορικές δυσκολίες είχαν βέβαια ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των τίτλων από τη μια, αλλά και τη μεγαλύτερη προσοχή στην ποιότητα από την άλλη. 
 
Κυρίαρχη είναι η παρουσία της εγχώριας λογοτεχνικής παραγωγής σε τίτλους αφού έχουν τεθεί και αναμένεται να τεθούν ώς το τέλος του έτους στην κυκλοφορία μια σειρά νέων έργων αλλά και επανεκδόσεων. Στις προθήκες θα… συνωστισθούν παλιότεροι και νεότεροι ή και πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς αξιώνοντας την προσοχή του αναγνωστικού κοινού. 
 
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κυκλοφορία του τελευταίου βιβλίου του πρόσφατα χαμένου Μένη Κουμανταρέα, το οποίο βρέθηκε ολοκληρωμένο στα αρχεία του συγγραφέα και θα βγει στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Πατάκη. Πρόκειται για ένα σύντομο μυθιστόρημα με τίτλο «Η Σειρήνα της ερήμου» και διαπνέεται από το εξωτικό κλίμα της Ανατολής. Παρών και ο Δημήτρης Νόλλας με το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας του «Δύσκολοι καιροί». Η νέα αφήγηση του συγγραφέα με τίτλο «Μάρμαρα στη μέση» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.
 
Από τις εκδόσεις Καστανιώτη αναμένεται «Το φαράγγι», το τελευταίο μυθιστορηματικό πόνημα της Ιωάννας Καρυστιάνη.
 
Με τίτλο «Αεροπλάστ» και έντονο ευρωπαϊκό χρώμα, το νέο μυθιστόρημα της Άντζελας Δημητρακάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εστία.
 
Νέο μυθιστόρημα και από τον Ηλία Μαγκλίνη με τίτλο «Πρωινή γαλήνη» στις εκδόσεις Μεταίχμιο. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και πάλι, ο Δημήτρης Μίγγας καταπιάνεται με την έννοια της φθοράς στο «Έρως ανίατος». Εκδόσεων Μεταίχμιο συνέχεια, με τον Τάκη Θεοδωρόπουλο, ο οποίος έχει θέμα του την «Αυτοκτονία του Ιωάννη Συκουτρή», ενός κορυφαίου Έλληνα φιλολόγου της εποχής του Μεσοπολέμου. 
 
Με δυο πνευματικές προσωπικότητες καταπιάνεται και ο Κώστας Αρκουδέας στο βιβλίο του «Χαμένο Νόμπελ» των εκδόσεων Καστανιώτη. Από τον Καστανιώτη επίσης θα κυκλοφορήσουν βιβλία τους ο Αλέξης Σταμάτης («Το βιβλίο της βροχής») και ο Ανδρέας Μήτσου («Η Αλεξάνδρα»). 
 
Ακόμα, από τις εκδόσεις Ίκαρος έχουμε το βιβλίο του Δημήτρη Οικονόμου «Οι εγκλωβισμένοι», που καταπιάνεται με την κρίση στη χώρα μας. Με αφορμή το βέβηλο γκράφιτι στο Πολυτεχνείο, ο Δημήτρης Ελευθεράκης επιχειρεί το ντεμπούτο του στη λογοτεχνία με μια νουβέλα με τίτλο «Η δύσκολη τέχνη», από τις εκδόσεις Αντίποδες.
 
Από τις εκδόσεις Διόπτρα ο Γιάννης Ξανθούλης θα κυκλοφορήσει το νέο του μυθιστόρημα «Την Κυριακή έχουμε γάμο». Από τον Κέδρο κυκλοφορεί το μυθιστόρημα του Δημήτρη Σωτάκη «Η ιστορία ενός Σούπερ Μαρκετ». 
 
Με διηγήματα θα εμφανιστούν η Βασιλική Πέτσα με το βιβλίο «Μονό το αρνί» από τις εκδόσεις Πόλις, ο Στάθης Κοψαχείλης με το βιβλίο «Η δρακοντιά» από τις εκδόσεις Μελάνι, όπως και η Λουκία Δέρβη με το «Αλλού στο πουθενά» (εκδόσεις Μελάνι). 
 
Την πρώτη τους εμφάνιση θα επιχειρήσουν οι Χρήστος Μπίτσηκας («Ο ίδιος») από τις εκδόσεις Εντευκτήριο, ο Κώστας Περούλης («Αυτόματα») από τις εκδόσεις Αντίποδες, ο Βασίλης Καράδαης («Νειρολόι») από τις εκδόσεις Νεφέλη και η Ελεάννα Βλάχου («Από τέρμα σε τέρμα») από τις εκδόσεις Ροδακιό.
 
Από τις εκδόσεις Καστανιώτη θα κυκλοφορήσει και το τελευταίο βιβλίο του Ξενοφώντα Μπρουντζάκη, «Αθήνα – Η μυθολογία μιας πόλης». Η αφήγηση της Αθήνας ξεκινά από τη μυθική της περίοδο, με βασιλιάδες μισούς ανθρώπους και μισούς φίδια, με ασυμμάζευτους ήρωες, με βλάσφημες θεότητες, με πράξεις που υπερβαίνουν και υπονομεύουν τα ανθρώπινα. Αυτές τις ιστορίες – μέσα από γνωστές και κυρίως άγνωστες λεπτομέρειες – ανασύρει το βιβλίο «Αθήνα – Η μυθολογία μιας πόλης» ως αφορμή γνώσης, ως μαρτυρία της δημιουργίας ενός αιώνιου προτύπου, αλλά και ως μια ηδονικά προσωπική ανάγνωση και αναδιατύπωση των μύθων της πόλης… 
 
 
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01