search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:02
MENU CLOSE

Die Welt για Βαρουφάκη: «Μαρξισμός, αυνανισμός, μελαγχολία»

08.10.2015 13:27
Σύσκεψη στο Μαξίμου ενόψει συναντήσεων με τους αγρότες - Media

Με ιδιαίτερα σκωπτικό τρόπο σχολίασε η γερμανική εφημερίδα Die Welt, την εκδήλωση – συζήτηση στο Βερολίνο, στην οποία μεταξύ των κεντρικών ομιλητών ήταν ο Γιάννης Βαρουφάκης.

 

Με ιδιαίτερα σκωπτικό τρόπο σχολίασε η γερμανική εφημερίδα Die Welt, την εκδήλωση – συζήτηση στο Βερολίνο, στην οποία μεταξύ των κεντρικών ομιλητών ήταν ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Στο ρεπορτάζ της με τίτλο «Μαρξισμός, αυνανισμός, και μελαγχολία» η εφημερίδα Die Welt γράφει: «Όσα συνέβησαν στη σκηνή του Volksbühne στη συζήτηση μεταξύ του Γ. Βαρουφάκη, του κροάτη φιλοσόφου Σρέσκο Χόρβαρτ, του ιταλού συγγραφέα Φράνκο ‘Μπίφο’ Μπεράρντι και του γάλλου επίσης συγγραφέα Γκιγιόμ Παολί ήταν το ψυχογράφημα μιας αριστεράς που δεν ασπάζεται ούτε μια σοσιαλδημοκρατική παράδοση, αλλά ούτε και μια μαρξιστική. Η συζήτηση ήταν πολύ περισσότερο η αναζήτηση μιας τάσης που μόλις τώρα διαμορφώνεται».

Ο Χόρβατ παρενέβη σε έναν από τους μονολόγους Βαρουφάκη και προειδοποίησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος μιας νέας εκδοχής του “βασικού προβλήματος της αριστεράς”: της μελαγχολίας. Ήδη ο Βάλτερ Μπένγιαμιν είχε αναγνωρίσει ότι η αριστερή σκέψη ρέπει προς μια ναρκισσιστική εμμονή στην απώλεια. Σήμερα επιδίδεται σε ένα “διεθνή αυνανισμό”. Λίγο πριν από το δημοψήφισμα στην Ελλάδα οι αριστεροί διανοούμενοι πίστευαν ότι επέκειτο ο οργασμός. Τώρα πρέπει να τα βγάλουν πέρα με την επώδυνη απογοήτευση. Ο ενθουσιασμός του ζήλου για αλλαγή δεν αρκεί, κατέληξε ο κροάτης φιλόσοφος, η αριστερά οφείλει να απαλλαγεί και από τον αυνανισμό και από τη μελαγχολία.

Πηγή: Deutsche Welle

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:02