search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 14:49
MENU CLOSE

Politico: «Όχι» από Ελλάδα και Ισπανία σε αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία – Μάχη με τον χρόνο για το Κίεβο

26.04.2024 16:42
patriot-13

Με τον τίτλο «Ελλάδα, Ισπανία αρνούνται να στείλουν στην Ουκρανία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», το Politico γράφει πως «οι ελπίδες του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για εκτοξευτήρες ανακόπτονται στην Αθήνα και την Μαδρίτη», ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη μία μάχη με τον χρόνο για να μεταφερθούν αντιαεροπορικές συστοιχίες στην Ουκρανία.

Η Μαδρίτη, σύμφωνα με το Politico, κατέστησε σαφές ότι δεν θα στείλει μία από τις τρεις συστοιχίες Patriot στην Ουκρανία και δεσμεύεται μόνο στην αποστολή πυραύλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις υφιστάμενες εκδοχές του συστήματος εδάφους-αέρος.

Η Αθήνα αρνείται επίσης να δεσμευτεί ότι θα δώσει αντιαεροπορικά συστήματα στην Ουκρανία, δεδομένου ότι υπάρχουν θέματα ασφαλείας με την Τουρκία. Το Politico καταγράφει και  την σχετική δήλωση του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, αλλά αναφέρει ότι τις τελευταίες μέρες σε ελληνικά ΜΜΕ είχε αναφερθεί ότι ήταν εφικτή μία συμφωνία ανταλλαγής, στο πλαίσιο της οποίας οι ΗΠΑ θα αναλάμβαναν την υποχρέωση να αντικαταστήσουν μία αντιαεροπορική συστοιχία Patriot ή S-300 που θα έστελνε η Ελλάδα στην Ουκρανία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι η χώρα του θα ήθελε τουλάχιστον επτά εξελιγμένα αντιαεροπορικά συστήματα για να προστατεύσει τα αστικά κέντρα και κρίσιμης σημασίας υποδομές από τις ρωσικές επιθέσεις.

Η Γερμανία, που υποσχέθηκε στο Κίεβο ότι θα στείλει τρεις συστοιχίες Patriot είχε αναλάβει τις παρασκηνιακές επαφές για να πειστούν κάποιες δυτικές χώρες να δώσουν στην Ουκρανία συστήματα που δεν χρησιμοποιούν. Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους δήλωσε προ ημερών ότι «αναμένει» κάποιες χώρες να δεσμευτούν ότι θα ενισχύσουν την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να κατανοήσει» την άρνηση ορισμένων, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Μεσανατολικό: Έτοιμο να εισβάλει στη Ράφα το Ισραήλ – «”Ναι” στην εκεχειρία, εάν δημιουργηθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος», λέει η Χαμάς

Η Ρωσία λέει ότι χτύπησε τρένο στην Ουκρανία που κουβαλούσε δυτικά όπλα

Ζου Σενγκάν: Η Κινέζα φωτογράφος μιλάει στο topontiki.gr για την τέχνη της – Δείτε εκπληκτικές φωτογραφίες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 14:42