search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:59
MENU CLOSE

Συμπαγής πλην ενός η κυβερνητική πλειοψηφία – Τι ειπώθηκε στη χθεσινή «ενημέρωση – μασάζ» της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ

13.10.2015 07:29
2247528.jpg

Στην τελική ευθεία της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου μπαίνει από σήμερα η κυβέρνηση, καθώς μετά την κατάθεσή του χτες στη Βουλή συζητείται σήμερα στις Επιτροπές για να ψηφιστεί στην Ολομέλεια το βράδυ της Παρασκευής. Όπως εξηγούσαν χθες κυβερνητικές πηγές ουσιαστικά το πρώτο αυτό πακέτο προαπαιτούμενων συγκεντρώνει όλα εκείνα τα σημεία της συμφωνίας που όφειλαν να περάσουν με τη μορφή νόμου, ενώ άλλα έχουν ήδη περάσει με τη μορφή υπουργικών αποφάσεων ή εγκυκλίων.

 

Στην τελική ευθεία της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου μπαίνει από σήμερα η κυβέρνηση, καθώς μετά την κατάθεσή του χτες στη Βουλή συζητείται σήμερα στις Επιτροπές για να ψηφιστεί στην Ολομέλεια το βράδυ της Παρασκευής. Όπως εξηγούσαν χθες κυβερνητικές πηγές ουσιαστικά το πρώτο αυτό πακέτο προαπαιτούμενων συγκεντρώνει όλα εκείνα τα σημεία της συμφωνίας που όφειλαν να περάσουν με τη μορφή νόμου, ενώ άλλα έχουν ήδη περάσει με τη μορφή υπουργικών αποφάσεων ή εγκυκλίων.

Ανταρσίες κατά τις ψηφοφορίες στην Ολομέλεια δεν αναμένονται με εξαίρεση ίσως αυτή του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νίκου Νικολόπουλου που ανακοινώνει σήμερα την αυτονόμησή του από τους ΑΝΕΛ. Οι βουλευτές σε μεγάλο βαθμό έχουν αποδεχτεί ότι η ψήφιση της πρώτης αυτής δέσμης προαπαιτούμενων του 3ου μνημονίου είναι το «αναγκαίο κακό» για να περάσει η κυβέρνηση- μετά την αξιολόγηση – στην επόμενη φάση, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη ρύθμιση του χρέους.

Να σημειωθεί ότι σε ενίσχυση της κυβέρνησης καταφθάνει αύριο στην Αθήνα και ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος επισήμως θα παράσχει στήριξη, αν και εικάζεται ότι στο παρασκήνιο θα υπενθυμίσει τις υποχρεώσεις της Αθήνα για άμεση υλοποίηση των μέτρων, πέρα από την ψήφιση, ώστε να ξεπεραστεί γρήγορα ο σκόπελος της αξιολόγησης και να περάσουμε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση για το πολυνομοσχέδιο, κάποιοι περιέγραφαν ως «βαρύ» χθες το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ(ιδιαίτερα για ασφαλιστικές διατάξεις και ΕΝΦΙΑ), η οποία συνήλθε προκειμένου να ενημερωθούν οι βουλευτές για το πολυνομοσχέδιο. Άλλοι, υποστήριζαν, μετά την ενημέρωση που τους έγινε ότι οι διατάξεις του ίσως είναι πιο «ελαφριές» απ’ ό,τι προβάλλεται στα ΜΜΕ. 

Σε κάθε περίπτωση, οι υπουργοί που ενημέρωσαν χθες την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καθησύχαζαν τους βουλευτές λέγοντας ότι μέχρι την τελευταία στιγμή, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή η διαβούλευση με τους δανειστές συνεχίζεται με την Αθήνα να διεκδικεί βελτιώσεις. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ήδη το νομοσχέδιο όπως κατατέθηκε χθες το βράδυ παρουσίαζε σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με όταν αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα, τους βουλευτές ενημέρωσαν χθες οι υπουργοί Τρύφων Αλεξιάδης, Τάσος Πετρόπουλος, Πάνος Σκουρλέτης, Ανδρέας Ξανθός, Χρήστος Σπίρτζης, Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ η συνεδρίαση έκλεισε με την ενημέρωση για τα διαδικαστικά από τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου.

Η συνεδρίαση κράτησε περίπου 5 ώρες καθώς οι βουλευτές απεύθυναν πάρα πολλά ερωτήματα στους υπουργούς ειδικά για το φορολογικό και τα ασφαλιστικά. Μεταξύ άλλων ζήτησαν να αυστηροποιηθούν οι ποινές στη μεγάλη φοροδιαφυγή, εξέφρασαν ενστάσεις για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ όσον αφορά τις 100 δόσεις ζήτησαν να υπάρξει πρόβλεψη ώστε να μην είναι εύκολο ένα οφειλέτης να χάσει τη ρύθμιση. Ερωτήσεις απεύθυναν και για τα ανείσπρακτα ενοίκια.

Στην ενημέρωση που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης τόνισε, στα θετικά, πως από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ως το τέλος του 2015 θα αποδοθούν τα 3,1 δις και τα υπόλοιπα 3,9 δις ως το τέλος του 2016.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, απορίες εκφράστηκαν σχετικά με τις συντάξεις, καθώς από την άλλη εβδομάδα ανοίγει ο διάλογος για το ασφαλιστικό ενόψει του πακέτου που θα έρθει με της δεύτερη δέσμη προαπαιτουμένων, το Νοέμβριο. Ωστόσο, υποστήριζαν αυτές οι πηγές ότι στο παρόν νομοσχέδιο οι μειώσεις των συντάξεων είναι πολύ μικρές και πως ενδεχομένως επιβαρύνονται από το μέτρο της παρακράτησης των εισφορών (2% στις κύριες και 6% στις επικουρικές) που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο και όπως λένε έχει ήδη αποδώσει στα ασφαλιστικά ταμεία 800 εκ. ευρώ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01