search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:25
MENU CLOSE

«Φακελώνουν» τους πρόσφυγες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1886
15-10-2015
16.10.2015 03:00
pod_1510_018_cmyk.jpg

Τα «καυτά σημεία» στις χώρες υποδοχής και η «καταγραφή» (sic) του προφίλ του κάθε μετανάστη

 

Αντιμέτωπη μ’ ένα πρωτοφανές όσο και ντροπιαστικό φιάσκο κινδυνεύει να βρεθεί τους επόμενους μήνες η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αιτία η μεταναστευτική κρίση και η αδυναμία των ηγετών της Ευρώπης να τη διαχειριστούν.

Το σοκ και οι αντιδράσεις που προκάλεσε τον περασμένο Αύγουστο η φωτογραφία με το άψυχο κορμάκι του μικρού Αϊλάν να κείτεται στην όχθη της θάλασσας, στην Αλικαρνασσό, είχε οδηγήσει τους εταίρους στην απόφαση της δημιουργίας των λεγόμενων «hot spots» («καυτά σημεία») στις χώρες πρώτης υποδοχής, την Ελλάδα και την Τουρκία, όπου θα γίνεται οργανωμένα η ταυτοποίηση και ο ιατρικός έλεγχος των προσφύγων, διευκολύνοντας ταυτόχρονα τη μετεγκατάστασή τους σε κάποια χώρα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
 
Τα hot spots θα χρηματοδοτηθούν εξ ολοκλήρου με κονδύλια από τα πακέτα στήριξης της Ε.Ε. για το προσφυγικό ζήτημα και ο έλεγχός τους θα γίνεται από τις υπηρεσίες των κρατών πρώτης υποδοχής, σε συνεργασία με τη Frontex και την αρμόδια ομάδα εργασίας της Ε.Ε. Απώτερος σκοπός, η μετεγκατάσταση περίπου 160.000 προσφύγων από τη Συρία μαζί με τις οικογένειές τους.
 
«Σταγόνα στον ωκεανό» χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη πρακτική οι παγκόσμιες οργανώσεις που ασχολούνται με τους πρόσφυγες και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και δεν έχουν άδικο, όταν ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που υπολογίζεται πως θα περάσουν στην Ευρώπη από την Τουρκία και τη Βόρεια Αφρική αναμένεται να υπερβεί το 1 εκατομμύριο!
 
Αρνήθηκαν
 
Πρόσφατα στη Λαμπεντούζα της Ν. Ιταλίας εγκαινιάστηκε το πρώτο κέντρο καταγραφής και έγινε η δοκιμαστική πρώτη μετεγκατάσταση 24 προσφύγων (ανδρών και γυναικών) από την Ερυθραία στη Γερμανία και τη Σουηδία.
 
Σε αυτό το πειραματικό στάδιο επρόκειτο να συμμετάσχει και η Ελλάδα, μ’ έναν συγκεκριμένο αριθμό από το προσωρινό κέντρο υποδοχής στη Μόρια της Λέσβου.
 
Όμως προέκυψε ένα αναπάντεχο πρόβλημα. Όπως παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δημ. Αβραμόπουλο, οι πρόσφυγες οι οποίοι είχαν επιλεγεί για να μεταφερθούν αρνήθηκαν να το κάνουν! Διότι, όπως διαπίστωσαν δεν επιλέγουν εκείνοι τη χώρα μετεγκατάστασης, αλλά αυτό θα κρίνεται από την αρμόδια επιτροπή που θα λειτουργεί σε κάθε hot spot ανάλογα με το… καταγεγραμμένο προφίλ του κάθε μετανάστη. Δηλαδή μιλάμε για «κανονικό φακέλωμα» (sic)!
 
Αυτή τη «λεπτή» όσο και εξαιρετικά σοβαρή παράμετρο, που έως τότε παρέμενε άγνωστη, αφού όλοι συμπέραιναν ότι η μετεγκατάσταση των προσφύγων θα γίνεται στις χώρες της δικής τους προτίμησης, αποσαφήνισε στις δηλώσεις του και ο Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι αυτό γίνεται για δύο λόγους: για τη διατήρηση της ασφάλειας στις χώρες υποδοχής – αφού η ανησυχία σχετικά με πιθανή παρείσφρηση μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στους πρόσφυγες παραμένει έντονη – και για να αποτραπεί το ενδεχόμενο συμφόρησης ενός κράτους υποδοχής, δημιουργώντας προβλήματα και αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.
 
Αμέσως, όμως, προκύπτουν δύο εύλογα ερωτήματα:
 
◆ Πώς θα πείσουν τους πρόσφυγες, από τους οποίους οι περισσότεροι έχουν συγγενείς στη Γερμανία κυρίως, αλλά και σε Σουηδία, Νορβηγία και Αγγλία, να πάνε για έξι μήνες π.χ. στην Πολωνία ή την Πορτογαλία;
◆ Τι πρόκειται να συμβεί με τις ηγεσίες των κρατών-μελών της Ένωσης, που τους τελευταίους μήνες δίνουν «ρεσιτάλ ρατσισμού και ξενοφοβίας», όπως π.χ. η Ουγγαρία;
 
Απαντήσεις πάντως από τους Μουζάλα, Αβραμόπουλο, καθώς και από τον Λουξεμβούργιο επίτροπο της Ε.Ε. Γιαν Όσελμπορν, επί του προκειμένου δεν πήραμε. 
 
Αντιθέτως, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουν καταρτίσει από κοινού Ευρωπαϊκή Ένωση και ελληνική κυβέρνηση, το πρώτο κέντρο υποδοχής και καταγραφής προσφύγων θα λειτουργήσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα στη Λέσβο και κατόπιν θα ακολουθήσουν κατά σειρά άλλα τέσσερα κέντρα, στη Σάμο, την Κω, τη Χίο και τη Λέρο.
 
Στόχος, όπως είπε ο κ. Μουζάλας, είναι η χωρητικότητά τους να μην ξεπερνά τα 1.000 άτομα σε κάθε εγκατάσταση και ο χρόνος προσωρινής παραμονής σ’ αυτά να μην υπερβαίνει τους δύο με τρεις μήνες. «Δεν σκοπεύουμε και δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε στρατόπεδα συγκέντρωσης» αποσαφήνισε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
 
«Εντυπωσιασμένος»
 
Το εγκώμιο των κατοίκων της Λέσβου και των εθελοντών των ΜΚΟ, οι οποίοι δείχνουν καθημερινά την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, «έπλεξε» ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.
 
Ο Πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος φέτος συμπληρώνει δέκα χρόνια στο αξίωμα του ύπατου αρμοστή, επισκέφθηκε την περασμένη Κυριακή τους δύο προσφυγικούς καταυλισμούς του νησιού, στη Μόρια και το Καρά Τεπέ, δηλώνοντας «εντυπωσιασμένος από το έργο, τη συμπεριφορά και την αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει οι κάτοικοι στο νησί». «Καμιά χώρα στον κόσμο δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί αυτή την προσφυγική κρίση» τόνισε ο Πορτογάλος αξιωματούχος.
 
Παράλληλα εμφανίστηκε σοκαρισμένος αντικρίζοντας τις εικόνες των διαλυμένων δουλεμπορικών και δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το ότι πολλές τραγωδίες προσφύγων στη Μεσόγειο, όπου φέτος τα θύματα υπολογίζονται σε περισσότερα από 3.000, θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί αν η Ευρωπαϊκή Ένωση συναινούσε στην απευθείας μετεγκατάσταση όσων βρίσκονται στους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Λίβανο, την Τουρκία και την Ιορδανία.
 
«Αυτό θα μπορούσε να γίνει εφόσον η Ε.Ε. εξασφάλιζε τις διαδικασίες ταυτοποίησης και χορήγησης βίζας σε όσους πρόσφυγες το δικαιούνται» τόνισε ο Γκουτιέρες, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό του για την επιτυχία του προγράμματος μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.
 
«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις προτιμήσεις αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, ενώ με προβληματίζει ο γενικότερος σχεδιασμός του εγχειρήματος από τη στιγμή που δεν ήταν προϊόν ομόφωνης απόφασης, αλλά προέκυψε ύστερα από ώρες έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:25