26/04/2019 16:14:26
19.10.2015 / ΜΗΝAΣ ΒΙΝΤΙAΔΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1886 στις 15-10-2015

Χορός, μουσική και η γοητεία της Ερμούπολης…

Χορός, μουσική και η γοητεία της Ερμούπολης…  - Media

 

Ήταν ένα βράδυ, στις αρχές του καλοκαιριού, όταν έκανα μια βόλτα στα στενά της Ερμούπολης. Είχα πολλά χρόνια να περπατήσω στην πόλη και τα βήματά μου με οδήγησαν στην πόρτα ενός όμορφου κτηρίου. Από μέσα ακουγόταν νησιώτικη μουσική, έσκυψα και είδα: Άνθρωποι κάθε ηλικίας, πάνω από τριάντα, χόρευαν έναν παραδοσιακό χορό, όλοι χαμογελούσαν.
 
Έμεινα αρκετή ώρα, κάποιος με είδε, μου έδειξε να περάσω, μπήκα, κάθισα σε μια γωνιά. Ένα παιδί μου πρόσφερε κρασί, μια κοπέλα μου έδωσε μια καρέκλα να καθίσω. Τους ζήλεψα, εγώ, ο άνθρωπος της πόλης, δεν ήθελα απλώς να είμαι ένας θεατής εκείνης της στιγμής τους, αλλά επιθυμούσα να είμαι ένας απ’ αυτούς.
 
Φεύγοντας, έριξα μια ματιά στη διακριτική επιγραφή εκείνης της αίθουσας: Λύκειο Ελληνίδων Σύρου. Μακάρι να γράψω μια μέρα για σας, σκέφτηκα, κι έφτασε σήμερα η στιγμή. 
 
Στα εκατό χρόνια ζωής και προσφοράς του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου και στις πολλαπλές πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις που έχει πραγματοποιήσει σ’ αυτά τα χρόνια είναι αφιερωμένο το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριό του, που πραγματοποιείται από σήμερα και ώς τις 18 Οκτωβρίου στην Ερμούπολη, τελεί υπό την αιγίδα και τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Σύρου Ερμούπολης και της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου και λαμβάνει διεθνή χαρακτήρα με τη συμμετοχή Ελληνίδων της διασποράς.
 
Το πλούσιο πρόγραμμα του συνεδρίου θα φωτίσει την ιστορία των 100 χρόνων του Λυκείου Ελληνίδων, τον κοινωνικό ρόλο που έχει διαδραματίσει, τη σχέση του Λυκείου με τον λαϊκό πολιτισμό, τον χορό, την παράδοση και τη νεωτερικότητα, ενώ θα πλαισιώνεται από πολλαπλές εκδηλώσεις. Επίσης προβλέπει περιήγηση και γνωριμία των συνέδρων με το ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης, καθώς και γύρο του νησιού την τελευταία ημέρα της ολοκλήρωσής του. Στόχος του συνεδρίου είναι, εκτός των άλλων, η προβολή της πόλης, η οποία αποτελεί ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό στολίδι του 19ου αιώνα για την Ελλάδα, σε πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο.
 
Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο είναι: 
 
- «Οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες στην αναδυόμενη πόλη του Ερμή - Πώς φτάσαμε στην ίδρυση του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου» (Ομιλητής Θάνος Θραψιάδης, δικηγόρος)
- «Μαρία Αλκ. Γιαννίκογλου: Η πρώτη Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου» (δρ Παναγιώτα Καζολέα - Ταβουλάρη, πτ. Φιλοσοφικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών - διδάκτωρ κοινωνικών και πολιτικών επιστημών Παντείου Παν/μίου) 
- «Η εξέλιξη της πρόνοιας στην Ελλάδα, η ιδιωτική πρωτοβουλία και το Λύκειο των Ελληνίδων (μέσα 19ου - μέσα 20ού αιώνα)» (Νίκος Ανδριώτης, ιστορικός)
- «Η ανακάλυψη του λαϊκού πολιτισμού (τέλη 19ου - αρχές 20ού αιώνα) και ο ρόλος του Λυκείου των Ελληνίδων» (Αφροδίτη Κουκή, υπ. διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης Παν/μίου Κρήτης) 
 
Χώρος διεξαγωγής συνεδρίου και γραμματεία: Ξενοδοχείο «Ερμής», πλατεία Κανάρη, Ερμούπολη, τηλ.: 22810 83011 
Επίσημες εκδηλώσεις: Θέατρο «Απόλλων», πλατεία Βαρδάκα, Ερμούπολη, τηλ.: 22810 85192
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.