search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:06
MENU CLOSE

Απροετοίμαστη μπροστά στους σκληρούς του ΕΛΚ η ΝΔ – Καταψήφισε προσχέδιο για το μεταναστευτικό

21.10.2015 14:30
Απροετοίμαστη μπροστά στους σκληρούς του ΕΛΚ η ΝΔ – Καταψήφισε προσχέδιο για το μεταναστευτικό - Media

Με εντάσεις και διαφωνίες από τη ΝΔ ξεκίνησε στη Μαδρίτη το συνέδριο  του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου στην αρμόδια Επιτροπή οι εκπρόσωποι του κόμματος καταψήφισαν τις αναφορές του προσχεδίου για το μεταναστευτικό.

 

Με εντάσεις και διαφωνίες από τη ΝΔ ξεκίνησε στη Μαδρίτη το συνέδριο  του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου στην αρμόδια Επιτροπή οι εκπρόσωποι του κόμματος καταψήφισαν τις αναφορές του προσχεδίου για το μεταναστευτικό.

Η ελληνική αντιπροσωπεία αντέδρασε έντονα από την εμφάνιση του προσχεδίου, για αυτό και όλη η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη  επιχείρησε να επιφέρει βελτιώσεις στο κείμενο, αλλά προφανώς έπεσε σε τοίχο και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ από την Μαδρίτη  η ελληνική πλευρά δήλωσε ότι  δεν είναι ικανοποιημένη από την προσέγγιση του κειμένου το οποίο και καταψήφισε.

Τα στελέχη της ΝΔ λένε ότι έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου προκειμένου μέχρι  αύριο που θα έρθει το κείμενο στην ολομέλεια να λειανθούν οι γωνίες. Το  κείμενο ασκεί σκληρή κριτική στη στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό και  όπως φαίνεται στο πλαίσιο του  ΕΛΚ έχει επικρατήσει η σκληρή άποψη. Είναι γεγονός ότι οι προσφυγικές ροές δεκάδων χιλιάδων στην κεντρική Ευρώπη   προκαλεί πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις μιας σειράς κρατών και οι συντηρητικές και υπερσυντηρητικές κυβερνήσεις  με πρώτες την Γερμανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και την Σλοβακία που πιέζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στις προσφυγικές ροές από την Μέση Ανατολή προς την ευημερούσα Κεντρική Ευρώπη. Ήδη η Ανγκέλα Μέρκελ, η οποία θα καταφτάσει την Πέμπτη το μεσημέρι στην Μαδρίτη, ανέκρουσε πρύμνα στην πολιτική της για το προσφυγικό, πιέζοντας την Ελλάδα για κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο, μετά την κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητάς της, αλλά και τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε σε βουλευτές και στελέχη  του κόμματος της, αλλά και των συνεργαζόμενων Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, οι αρχικά θετική υποδοχή χιλιάδων προσφύγων από την Συρία εντός της Γερμανίας.

 Οι συντηρητικοί λοιπόν της Ευρώπης όπως φαίνεται και στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, επιχειρούν να πετάξουν την μπάλα από τις δικές τους ευθύνες για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή, προς τις χώρες του Νότου για πλημμελή φύλαξη των συνόρων από τα κύματα προσφύγων που επιθυμούν να καταφύγουν στην Ευρώπη. 

Η αντιπροσωπεία της ΝΔ, που βρίσκεται στην Μαδρίτη, ήδη διχασμένη από την εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου και προφανώς δεν βρέθηκε τόσο ενωμένη και προετοιμασμένη απέναντι στο ψυχρό κλίμα και στην στοχοποίηση για μια ακόμη φορά της Ελλάδας, που γενικά αντιμετωπίζεται ως παρίας τα τελευταία χρόνια. 

Η εμφανής αδυναμία της ΝΔ που απέσπασε το 28% των ψήφων του ελληνικού λαού να προωθήσει την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη ως αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αποδεικνύει και την έλλειψη συστηματικής προετοιμασίας και δημιουργίας ενός λόμπι τουλάχιστον με τις χώρες του Νότου. Ο Σαμαράς που κάνει εμφάνιση στο συνέδριο με προσωπική πρόσκληση από το Προεδρείο πέταξε λευκή πετσέτα παραιτούμενος πριν το δημοψήφισμα του Ιουλίου και έκτοτε η ΝΔ μπήκε στην προεκλογική δίνη, χωρίς να δώσει ουσιαστική βαρύτητα στο επερχόμενο συνέδριο. Ακόμα και η απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να στηριχτεί ως υποψήφια αντιπρόεδρος η Ντόρα Μπακογιάννη λήφθηκε πριν δέκα μέρες, χρόνος εξαιρετικά σύντομος για την σύναψη των απαραίτητων  συμμαχιών. Η Ντόρα θεωρεί πως έπεσε θύμα υπονόμευσης του Σαμαρά, θέμα που διέψευσαν με θυμηδία οι συνεργάτες του. 

Στο Συνέδριο, η Ολομέλεια του οποίου ξεκινά αύριο Πέμπτη, η ΝΔ έχει να αντιμετωπίσει και την πίεση της ηγετικής ομάδας του ΕΛΚ για την πρόσφατη αντίθεσή της  στην ψήφιση των προαπαιτούμενων. Στα ηγετικά κλιμάκια του υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, μήπως η ΝΔ “διολισθήσει” στην αντιμνημονιακή ρητορική της περιόδου 2010-2012 που είχε σταθεί αφορμή να “παγώσουν” οι σχέσεις των Ευρωπαίων συντηρητικών με τους ΄Ελληνες ομοϊδεάτες τους. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01