search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:28
MENU CLOSE

Άλλοι λαλούν κι άλλοι χορεύουν

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1890
12-11-2015
14.11.2015 04:00
neadimokratia01.jpg

«Μαχαιρώματα» δέκα μέρες πριν από την ολοκλήρωση της προεκλογικής διαδικασίας των υποψηφίων

 

Με έναν παράλληλο μονόλογο σε προστατευμένο κομματικό ακροατήριο και αμφίβολη την τηλεοπτική προβολή ολοκληρώνεται σε δέκα μέρες η προεκλογική διαδικασία των υποψηφίων της Ν.Δ. Μια διαδικασία που έβγαλε στην επιφάνεια όλες τις παθογένειες και τα προβλήματα του κόμματος και που δεν πρόκειται να επουλωθούν αν δεν υπάρξουν τεκτονικές αλλαγές. 
 
Η πρόταση Τζιτζικώστα για τη διενέργεια μιας συνδιάσκεψης προκάλεσε την αποδοχή και τον εκνευρισμό του Μεϊμαράκη, ο οποίος έσπευσε να θυμίσει ότι αυτός το πρωτοπρότεινε, ενώ οι έχοντες την πρεμούρα να γίνει ντιμπέιτ Κυριάκος και Άδωνις δέχτηκαν και αυτοί. 
 
Αποτέλεσμα είναι ο γραμματέας της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος να συνεννοείται με τους εκπροσώπους των τεσσάρων υποψηφίων προκειμένου να λυθούν τα επιμέρους θέματα, όπως η φόρμα των παράλληλων μονολόγων, τα άτομα που θα προσκληθούν και κυρίως ποια θέματα θα πρέπει να αναλύσουν στις ομιλίες τους τα στελέχη. 
 
Στην επιστολή του προς την ΚΕΦΕ και τους συνυποψηφίους ο Απόστολος Τζιτζικώστας υπενθύμισε ότι παλαιότερα είχε προτείνει πέντε θεματικές συνδιασκέψεις για την Οικονομία και την Επιχειρηματικότητα, την Κοινωνική Συνοχή, τους Νέους και την Ανεργία, τους Θεσμούς που πρέπει να έχει η Ελλάδα του 21ου αιώνα, καθώς και τους νέους ρόλους που πρέπει να αποκτήσει η βάση της Νέας Δημοκρατίας στη λειτουργία του κόμματος, εισηγούμενος οι θεματικές αυτές να ενσωματωθούν στην Κεντρική Συνδιάσκεψη.
 
Να δούμε αν τελικά οι εκπρόσωποι των άλλων υποψηφίων θα αποδεχτούν τη συγκεκριμένη θεματολογία.
 
Η Εθνική Συνδιάσκεψη πρόεκυψε από την κάθετη άρνηση του μεταβατικού προέδρου της Ν.Δ. να αποδεχτεί τηλεμαχία, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα εξευτέλιζε τη διαδικασία επιλογής νέου προέδρου στο κόμμα, συμπληρώνοντας δε με το αγοραίο ύφος του ότι δεν θέλει να τον πιάσει στο στόμα της η φίλη του Τατιάνα (Στεφανίδου) για το τι φόραγε και πώς τα έλεγε. Ο Μεϊμαράκης, με τον αέρα του αδιαφιλονίκητου φαβορί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες του δίνουν άνετη εκλογή και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις και από τον πρώτο γύρο, «πουλάει την παλιά καλή Νέα Δημοκρατία» που γνώρισε και αγάπησε ο μέσος δεξιός. 
 
Γυρνώντας την Ελλάδα διαφημίζει την ιδέα του ότι πρέπει να ξαναγυρίσει ο πυρσός στο έμβλημα της Ν.Δ. και προπαγανδίζει το σκληρό ροκ απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. 
 
Οι βολές Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη ότι η τελευταία προεκλογική καμπάνια του ήταν καταστροφική, αφού στρεφόταν γύρω από το ενδεχόμενο συνεργασίας και συνεννόησης με τον Αλέξη Τσίπρα, έχουν «μπετονάρει» τον Μεϊμαράκη, ο οποίος κάθε μέρα που περνάει διαμηνύει σε όλο και υψηλότερους τόνους ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει τίποτα απ’ ό,τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Σε μια προσπάθεια ανύψωσης του ηθικού των νεοδημοκρατών προσθέτει με νόημα ότι η σκληρή στάση του θα πρέπει να γίνει σεβαστή και στο εξωτερικό, απορρίπτοντας τις πιέσεις που δέχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να βάλει πλάτη η Ν.Δ. στην υλοποίηση του τρίτου μνημονίου. 
 
Από την άλλη πλευρά, ο Απόστολος Τζιτζικώστας επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο εκτός συστημάτων υποψήφιος, που θέλει να ανατρέψει τα κακώς κείμενα και να εξαφανίσει τις βαρονίες. Λέει ότι δέχεται ανελέητο πόλεμο από εσωτερικά συστήματα και δείχνει ως βασικούς συντελεστές της φθοράς του κόμματος τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά. 
 
Ο Τζιτζικώστας είναι και ο μόνος που ασκεί τόσο σκληρή κριτική στην υποψηφιότητα Μεϊμαράκη, λέγοντας ότι είναι μια επιλογή ήττας με το επιχείρημα ότι έχασε από τον Τσίπρα στη χειρότερη στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόκειται να επανακάμψει. Μάλιστα σπεύδει να αποδώσει στους άλλους δύο υποψήφιους μικρή εμβέλεια στην προσέλκυση ψηφοφόρων, τονίζοντας ότι μόνο ο ίδιος μπορεί να καταστήσει ξανά τη Ν.Δ. ελκυστική. 
 
Ο Μητσοτάκης επιχειρεί να συγκινήσει τους οπαδούς της Ν.Δ. παίζοντας το χαρτί της ενότητας, της κομματικής αφοσίωσης και της συνεχούς κατάθεσης προτάσεων για την αναδιοργάνωση του κόμματος. 
Εκτιμά και αυτός ότι μπορεί να προσελκύσει φιλελεύθερους και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους. 
 
Τις τελευταίες μέρες επιχειρεί να αποκρούσει τις δημοσκοπήσεις που τον φέρουν να έρχεται τρίτος και καταϊδρωμένος, σημειώνοντας ότι οι έρευνες της κοινής γνώμης πέφτουν σταθερά έξω τα τελευταία χρόνια και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει και σταθερό εκλογικό σώμα, αφού η διαδικασία είναι ανοιχτή και στους ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής. 
 
Ο Άδωνις από την πλευρά του έχει τις τελευταίες μέρες να αντιπαλέψει με τη φημολογία ότι προτίθεται να παραιτηθεί και να μην ολοκληρώσει την κούρσα του υπέρ του Τζιτζικώστα, με τον οποίο έχει υποτίθεται συμφωνήσει. Ωστόσο ο ίδιος μιλώντας την Τρίτη στον ΣΚΑΪ επανέλαβε ότι θα φτάσει ώς τις κάλπες όρθιος και δεν πρόκειται να κάνει πίσω. 
 
Στην παρούσα φάση δε, Τζιτζικώστας, Μητσοτάκης και Γεωργιάδης δηλώνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει δεύτερος γύρος και να γίνει σεβαστή η καταστατική πρόβλεψη που θέλει την ανακήρυξη του αρχηγού με το 50 συν ένα των ψήφων. 
 
Ωστόσο πολλοί στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι όλα θα κριθούν το βράδυ της 22ας Νοεμβρίου, οπότε, αν ένας υποψήφιος έχει ξεφύγει πολύ μπροστά από τους άλλους τρεις και η διαφορά μοιάζει αγεφύρωτη, παρά τις δηλώσεις δεν αποκλείεται να πετάξουν λευκή πετσέτα. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01