search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:43
MENU CLOSE

Λαζάνια με λαχανικά

18.11.2015 08:39
lazania_me_lahanika.jpg

Νόστιμο και υγιεινό φαγάκι για όσους αγαπούν τα λαχανικά, συνδυασμένο άψογα με ζυμαρικό λαζάνια.

 

Νόστιμο και υγιεινό φαγάκι για όσους αγαπούν τα λαχανικά, συνδυασμένο άψογα με ζυμαρικό λαζάνια.

 

1 κουτί (500 γρ.) λαζάνια με σπανάκι
500 γρ. σπανάκι (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
25 γρ. κουκουνάρι
5 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
20 γρ. μανιτάρια porcini αποξηραμένα
500 γρ. μανιτάρια άσπρα κομμένα σε φέτες
500 γρ. σάλτσα ντομάτας
150 ml κόκκινο κρασί
1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ή βασιλικό (ανάλογα την εποχή)
3 μοτσαρέλες σε φέτες
80 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα
1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

 

Βάζετε σε 100 ml. ζεστού νερού τα porcini να μαλακώσουν και να φουσκώσουν

Ετοιμάζετε τη στρώση σπανακιού: Σοτάρετε σε μεγάλο βαθύ τηγάνι τη μισή ποσότητα από τα κρεμμυδάκια με λίγο λάδι σε μεσαία φωτιά. Στα 2 λεπτά ρίχνετε μέσα το σπανάκι, ανακατεύετε, αλατίζετε και το αφήνετε 10 λεπτά (αν είναι κατεψυγμένο) ή μεχρι να φύγουν τα υγρά του (αν είναι φρέσκο). Αφαιρείτε το σπανάκι σε μπολ και ρίχνετε μέσα στο τηγάνι τα κουκουνάρια. Ανακατεύετε συνεχώς για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα (προσοχή καίγονται εύκολα, να είστε από πάνω) και τα ρίχνετε στο μπολ με το σπανάκι.

Ετοιμάζετε τη στρώση μανιταριών: Σοτάρετε το υπόλοιπο κρεμμυδάκι με λίγο λάδι στο ίδιο τηγάνι όπως πριν και ρίχνετε στα 2 λεπτά μέσα τα φρέσκα μανιτάρια και τα porcini με το ζουμί τους. Ανακατεύετε κάθε τόσο, προσθέτετε αλατοπίπερο και στα 10 λεπτά όταν έχουν πιεί όλο το ζουμί τους, τα αφαιρείτε σε άλλο μπολ.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας: Στο ίδιο τηγάνι βάζετε 2 κ.σ. λάδι και ρίχνετε τον ζωμό ντομάτας και το κρασί. Ανακατεύετε και αφήνετε την σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 15 λεπτά μέχρι να είναι σχετικά πηχτή. Λίγο πριν την βγάλετε απ’ τη φωτιά προσθέτετε την φρέσκια ρίγανη ή τον βασιλικό και αλατοπιπερώνετε.

Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ: Σε κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο να λιώσει σε χαμηλή φωτιά και μόλις είναι έτοιμο προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε καλά με κουτάλι ή καλύτερα με σύρμα κουζίνας. Προσθέτετε σιγά-σιγά το γάλα και ανακατεύετε συνεχώς να μην σβολιάσει το μίγμα. Προσθέτετε σταδιακά όλο το γάλα, φροντίζοντας να μην πάρει βράση και ανακατεύετε μέχρι η σάλτσα να είναι σχετικά πηχτή και βελουδένια (συνολικά 10 λεπτά περίπου). Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και το τριμμένο μοχοκάρυδο και αφαιρείτε απ’ τη φωτιά. 

Ετοιμάζετε τα λαζάνια: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Στρώνετε στο πάτο του ταψιού που θα κάνετε τα λαζάνια περίπου το 1/3 της σάλτσας ντομάτας και το απλώνετε καλά. Πάνω του τοποθετείτε την πρώτη στρώση λαζάνια. Αν χρειαστεί να κόψετε κάποιο για να καλύψετε κενά, χρησιμοποιείστε κοφτερό μαχαίρι κάνοντας μια χαραγματιά πάνω στο λαζάνι και μετά σπάστε το με το χέρι. Πάνω στα πρώτα λαζάνια βάζετε το μίγμα από σπανάκι-κουκουνάρι και απλώστε το παντού. Βάζετε δεύτερη στρώση λαζάνια και πάνω της απλώνετε τα μανιτάρια, προσθέτοντας λίγη μπεσαμέλ ίσα-ίσα να τα καλύψει. Βάζετε τρίτη στρώση λαζάνια και πάνω της απλώνετε τις μοτσαρέλες και το υπόλοιπο 1/3 της σάλτσας ντομάτας. Καλύπτετε με την τέταρτη και τελευταία στρώση λαζάνια. Ρίχνετε πάνω τους την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας και απλώνετε όλη την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε με την τριμμένη παρμεζάνα.

Βάζετε το ταψί με τα λαζάνια στο φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να δείτε ότι η μπεσαμέλ έχει ψηθεί και έχει αυτό το υπέροχο βαθύ μελί χρώμα κατά τόπους (στο μεσοδιάστημα βάζετε ένα μανταλάκι στη μύτη σας για να αντέξετε την υπέροχη μυρωδιά στη κουζίνα). Βγάζετε το ταψί απ’ τον φούρνο και το αφήνετε για 10-20 λεπτά τουλάχιστον να δέσουν τα υλικά σωστά.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:42