search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:21
MENU CLOSE

Θεαματική «γυριστή» από τον Ακιντζί

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1891
19-11-2015
25.11.2015 04:00
pod_1911_025_cmyk.pdf_-_adobe_acrobat_pro_extended.jpg

Σε αχαρτογράφητα νερά μπαίνει το Κυπριακό, με τον Ακιντζί να αποδεικνύεται σκληρό καρύδι στις διαπραγματεύσεις, σε αντίθεση με ό,τι εικαζόταν όταν εξελέγη στην ηγεσία των Κατεχομένων. 

 

Εναρμονισμένος πλήρως με τον Ερντογάν ο τουρκοκύπριος ηγέτης

Σε αχαρτογράφητα νερά μπαίνει το Κυπριακό, με τον Ακιντζί να αποδεικνύεται σκληρό καρύδι στις διαπραγματεύσεις, σε αντίθεση με ό,τι εικαζόταν όταν εξελέγη στην ηγεσία των Κατεχομένων. 
Οι υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις αρκετών… ανυποψίαστων, αμέσως μετά τις εκλογές των Τουρκοκυπρίων, και στην κεντρική πολιτική σκηνή της Κύπρου, ότι ο Ακιντζί θα πάει κόντρα στον Ερντογάν αποδεικνύονται απατηλές. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, έχοντας κάνει μια εντυπωσιακή «γυριστή», είναι πλέον πλήρως ευθυγραμμισμένος με την Άγκυρα, για να μην πούμε καθυποταγμένος στα «θέλω» του «σουλτάνου». Κι αυτά, με το Κυπριακό να εισέρχεται πια στην τελική ευθεία της ιστορικής διευθέτησής του. 
 
Σε μια φάση που κάθε τοποθέτηση μπορεί να ανάψει φωτιές, εν μέσω διαπραγματεύσεων και διπλωματικών πιέσεων στο καυτό δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, με τις ΗΠΑ να ζητάνε λύση εδώ και τώρα, ο Ακιντζί έριξε πρόσφατα λάδι στη φωτιά με ξεκάθαρη πρόκληση, χαρακτηρίζοντας το εκπαιδευτικό σύστημα στη «Νότια Κύπρο», όπως την αποκάλεσε, «μη ειρηνικό». 
 
Το περασμένο Σάββατο, με τηλεοπτικό διάγγελμά του για την 32η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους (15 Νοεμβρίου 1983), ο Ακιντζί έβαλε ακόμα ένα ανάχωμα, κατηγορώντας ευθέως τους Κύπριους ότι «δεν έδειξαν καλή θέληση στο θέμα της τηλεφωνικής σύνδεσης με τα Κατεχόμενα», μάλιστα… υποδεικνύοντας στην Κυπριακή Δημοκρατία να «αλλάξει τον νόμο της».
 
Στροφή
Ο Ακιντζί είναι εναρμονισμένος με τη γραμμή Ερντογάν και στο χρονοδιάγραμμα λήξης των διαπραγματεύσεων ξεκαθαρίζοντας ότι «οι συνομιλίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο». Ο Ερντογάν, ενισχυμένος από τις πρόσφατες εκλογές και με πανίσχυρα διαπραγματευτικά ατού στο παζάρι με την Ευρώπη, θέλει κι αυτός λύση το αργότερο μέχρι την άνοιξη. Άποψη που συμμερίζεται και η Ουάσιγκτον. 
 
Ακόμα κι αν ο Ακιντζί, όταν εξελέγη τον Απρίλιο, θέλησε να δείξει ότι αποστασιοποιείται κάπως από τον Ερντογάν, ενδεχομένως ποντάροντας στη φθορά του και σε πιθανή μη επικράτησή του στην κάλπη, έκανε θεαματική στροφή, ειδικά μετά τη θριαμβευτική νίκη του «σουλτάνου» στις επαναληπτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Μάλιστα ο Ερντογάν έδειξε νωρίτερα τη… γενναιοδωρία του στέλνοντας νερό μέσω αγωγών στα διψασμένα Κατεχόμενα, ώστε να εξαρτηθούν ακόμη περισσότερο από την Τουρκία. 
Σαν να μην αρκούσαν αυτά, προέκυψε ακόμη μια παραδοξότητα. Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αποκάλυψε την Κυριακή ότι «η Κομισιόν καλεί τη Λευκωσία να καταβάλει συνολικά 2,8 εκατ. ευρώ προκειμένου να στηρίξει την Τουρκία στο προσφυγικό ζήτημα». Η Κομισιόν δείχνει να αδιαφορεί για το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος – μέλος σε μνημονιακό πρόγραμμα, αλλά και, το σημαντικότερο, υπό τουρκική κατοχή. 
 
Ο διπλωματικός πυρετός συνεχίζει να ανεβαίνει, αφού Νοέμβριο και Δεκέμβριο επισκέπτονται την Κύπρο οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαϊερ, της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Στις προθέσεις της Κύπρου εκτιμάται ότι είναι η επαναφορά στο προσκήνιο της πρότασης για την Αμμόχωστο, που περιέχει και άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας.
Η πρόταση Αναστασιάδη περιλαμβάνει τέσσερα ζητήματα:
  • u Απευθείας εμπόριο μέσω του λιμανιού της Αμμοχώστου.
  • u Άνοιγμα των Βαρωσίων και επιστροφή των νόμιμων κατοίκων.
  • u Άνοιγμα τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε πλοία και αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • u Άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Η τουρκική αντιπρόταση περιλαμβάνει σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο: 
  • u Απευθείας εμπόριο μέσω του λιμανιού της Αμμοχώστου.
  • u Λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.
  • u Άνοιγμα των Βαρωσίων και επιστροφή των νόμιμων κατοίκων.
  • u Άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με τις ΗΠΑ να πιέζουν ασφυκτικά για μια – οποιαδήποτε; – λύση, ξεπροβάλλουν ακόμη και σενάρια περί διχοτόμησης με επιστροφή της Αμμοχώστου στους Κυπρίους ως… αντίδωρου, έστω κι αν παρουσιαστούν εν τέλει με πιο κομψό επικοινωνιακό τρόπο. 
Η κατάσταση, πάντως, περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το ζήτημα των περιουσιών. Και μόνο ένα παράδειγμα αρκεί: Ένα σημαντικό μέρος των «κόκκινων» δανείων στην Κύπρο έχει να κάνει με υποθηκευμένες περιουσίες στα Κατεχόμενα. Κύπριοι δανειολήπτες, δηλαδή, για να πάρουν δάνειο, υποθηκεύουν τις περιουσίες που είχαν προ εισβολής στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Τι θα συμβεί την επομένη της λύσης, όποια κι αν είναι αυτή; Πέρα από το καθαρά συναισθηματικό σκέλος, προκύπτουν και αμιγώς πρακτικά ζητήματα.
 
Δικαιούχοι
Πώς γίνεται η εν λόγω δανειοδότηση; Ο Κεντρικός Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών συστάθηκε με τον Νόμο 141 του 1989 ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Πρωταρχικός σκοπός του είναι να αναλαμβάνει ενέργειες για την επίτευξη της ισότιμης κατανομής των βαρών που προέκυψαν από την τουρκική εισβολή και κατοχή και την κατά το δυνατόν αποκατάσταση της προπολεμικής φερεγγυότητας σύμφωνα με την κατεχόμενη περιουσία εκάστου.
Στις δραστηριότητες του Φορέα περιλαμβάνεται και η παροχή χαμηλότοκων δανείων. Δικαιούχοι είναι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας μόνιμοι κάτοικοι της Κύπρου, οι οποίοι αμέσως πριν από την τουρκική εισβολή ήταν και συνεχίζουν να είναι ιδιοκτήτες κατεχόμενης ή απροσπέλαστης ακίνητης περιουσίας.
 
Υπάρχει, όμως, μια ακόμη παράμετρος. Η Τουρκία προωθεί πλέον την απευθείας ανταλλαγή των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα Κατεχόμενα μεταξύ του χρήστη και του ιδιοκτήτη. Οι κινήσεις της Τουρκίας γίνονται πάλι μέσω της λεγόμενης «Επιτροπής Ακινήτων Περιουσιών» στα Κατεχόμενα θεωρώντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο οι πράξεις της θα έχουν μανδύα «νομιμότητας». Παράλληλα η Άγκυρα χρησιμοποιεί την «επιτροπή» ως μοχλό πίεσης προς το κατοχικό καθεστώς προκειμένου να περάσει συγκεκριμένη «νομοθεσία», μέσω της οποίας ο νυν χρήστης θα πληρώνει μέρος της αποζημίωσης προς τον Ελληνοκύπριο ιδιοκτήτη. 
 
Εσχάτως, μάλιστα, εγείρονται αξιώσεις, μέσω ανακοίνωσης τουρκοκυπριακού τοπικού συνδέσμου, κι από την πλευρά των Κατεχόμενων. Κάτοικοι ζητάνε καντόνι εντός Κύπρου, αν, όπως αναφέρουν, «δοθεί καντόνι στους Ελληνοκυπρίους στην Καρπασία»! Κινούμενη άμμος…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:19