search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:23
MENU CLOSE

Η Τουρκία είχε προειδοποιήσει πριν από ένα χρόνο Γαλλία και Βέλγιο για τους τζιχαντιστές των επιθέσεων στο Παρίσι (Photos)

23.11.2015 10:44
Η Τουρκία είχε προειδοποιήσει πριν από ένα χρόνο Γαλλία και Βέλγιο για τους τζιχαντιστές των επιθέσεων στο Παρίσι (Photos) - Media

Οι τουρκικές αρχές είχαν προειδοποιήσει πριν από ένα χρόνο τη Γαλλία και το Βέλγιο για κάποιους από τους τζιχαντιστές, που εμπλέκονται στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού.

 

Οι τουρκικές αρχές είχαν προειδοποιήσει πριν από ένα χρόνο τη Γαλλία και το Βέλγιο για κάποιους από τους τζιχαντιστές, που εμπλέκονται στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας αποκάλυψαν ότι υπήρξαν κενά στην επικοινωνία μεταξύ των χωρών και σε ορισμένες περιπτώσεις αγνοήθηκαν ειδικές προειδοποιήσεις.

Τον Ιανουάριο, οι τουρκικές αρχές κρατούσαν τον Μπραχίμ Αμπντεσλάμ στα τουρκικά σύνορα και στη συνέχεια, τον απέλασαν στο Βέλγιο. Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές ανέφεραν στη βελγική αστυνομία ότι είχε θεωρηθεί ύποπτος για επιθυμία ένταξής του στο Ισλαμικό Κράτος, στη Συρία.

Επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2014, η τουρκική αστυνομία υποπτευόταν ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας του Μπατακλάν, Ισμαήλ Ομάρ Μοστεφαΐ, είχε σχέση με το Ισλαμικό Κράτος.

Και αυτή η προειδοποίηση αγνοήθηκε μέχρι που έγιναν οι επιθέσεις και το Παρίσι απάντησε.

Πηγές της γαλλικής αστυνομίας ανέφεραν ότι ο Μοστεφαΐ είχε τοποθετηθεί σε μια λίστα, και είχε χαρακτηριστεί ως πιθανή απειλή για την εθνική ασφάλεια το 2010. Τον υποπτεύθηκαν όταν έκανε ένα ταξίδι στη Συρία το 2013-2014. Η Τουρκία έδωσε δεύτερη προειδοποίηση για τον Μοστεφαΐ τον Ιούνιο του 2015 ότι είχε σύνδεση με το Ισλαμικό κράτος, η οποία πέρασε απαρατήρητη.

Οι Γάλλοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα αυτό, αλλά υποστηρίζουν ότι ο συντονισμός με την Τουρκία για τους πιθανούς Γάλλους τζιχαντιστές έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Επίσης, ο Χαφντί Μπιλάλ, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως ένας από τους δράστες της επίθεσης αυτοκτονίας στο στάδιο Σταντ ντε Φρανς, θεωρούνταν ύποπτος όταν επισκέφθηκε τη Συρία τον Φεβρουάριο. Επέστρεψε στην Ευρώπη από άγνωστη διαδρομή, αποφεύγοντας την αστυνομία.

Οι γαλλικές αρχές είχαν ξεκινήσει επίσημη έρευνα τον Οκτώβριο του 2012 γύρω από τη πιθανή τρομοκρατική δράση του Σαμί Αμιμούρ, ο οποίος είναι υπαίτιος για τον θάνατο πολλών ατόμων στο Μπατακλάν. Οι εισαγγελείς υποπτεύονταν ότι σχεδίαζε να ενταχθεί στους μαχητές στην Υεμένη.

Ο εγκέφαλος πίσω από τη σφαγή, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ήταν γνωστός στις αρχές εδώ και αρκετά χρόνια.

Μετά από μια επιδρομή τον Ιανουάριο στη βελγική πόλη της Verviers, η αστυνομία υποπτευόταν τον 28χρονο ότι σχεδίαζε να απαγάγει έναν αστυνομικό και να τον σκοτώσει.

Τον Φεβρουάριο, ο Αμπαούντ δήλωσε σε μια συνέντευξη σε περιοδικό του Ισλαμικού Κράτους ότι είχε επιστρέψει στη Συρία μετά την επιδρομή στο Verviers.

Ο Αμπαούντ επέστρεψε στην Ευρώπη κάποια στιγμή μετά τον Ιανουάριο. Γαλλικές αρχές δεν το γνώριζαν αυτό έως ότου έλαβαν σήμα από το Μαρόκο μετά τις επιθέσεις. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01