search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:05
MENU CLOSE

Το ΠΑΣΟΚ καλεί το υπουργείο Παιδείας να σταματήσει τις ανερμάτιστες πολιτικές

24.11.2015 14:09
Φίλης: Να μην επιμείνει στο άνοιγμα των σχολείων η κυβέρνηση - Media

Σφοδρή κριτική για την κυβερνητική πολιτική στην Παιδεία εξαπέλυσε το μεσημέρι της Τετάρτης με ανακοίνωσή του ο Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ. 

 

Σφοδρή κριτική για την κυβερνητική πολιτική στην Παιδεία εξαπέλυσε το μεσημέρι της Τετάρτης με ανακοίνωσή του ο Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ. Αφορμή ήταν η κατάθεση  αιφνιδιαστικής τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια(!!!), με το οποίο καταργούνται οι διαδικασίες επιλογής διευθυντών σε Δημοτικά – Γυμνάσια – Λύκεια που καθιέρωσε η προηγούμενης πολιτική ηγεσία Μπαλτά – Κουράκη και επανέρχονται έμμεσα στο παλιό καθεστώς. Το ΠΑΣΟΚ όμως καταγγέλλει ότι από την τροπολογία απουσιάζουν τα εχέγγυα αντικειμενικότητας της ρύθμισης του 2010 και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επανέρχεται γιατί απέτυχε να επιβάλλει τον κομματικό του στρατό στην διοίκηση των σχολείων. 

Με την ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει  τα παιχνίδια στην Παιδεία και απευθύνει  πρόσκληση για άμεση διαδικασία διαλόγου που θα βάλουν τέρμα στις “ανερμάτιστες”, όπως τονίζει, πολιτικές που έχει καταδικάσει το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

” Μέσα από αυτές τις παλινωδίες” επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ, “προσγειώνονται στην πρόταση για αξιοκρατία, αντικειμενικότητα και επιλογή των κατάλληλων στελεχών που από το 2010 είχαμε εφαρμόσει αλλά ο τότε Συριζα καταψήφιζε μετά μανίας. Γιατί όμως με την τροπολογία απαλείφονται όλα τα εχέγγυα αντικειμενικότητας που επίσης είχαν προβλεφθεί ;”

Επίσης καλεί τον Υπουργό σε πραγματικό διάλογο: “Να εφαρμόσει τον Νόμο 3848/2010. Να μην προχωρήσει σε αδικαιολόγητες αλλαγές στη μέση της χρονιάς ενώ την ίδια ώρα, εξαιτίας της πολιτικής του Σύριζα, για πρώτη φορά τέλη Νοεμβρίου, τα κενά στα σχολεία παραμένουν, λείπουν ειδικότητες από τα σχολεία, δάσκαλοι ειδικής αγωγής, αναπληρωτές από τα ολοήμερα ενώ γίνονται υπεράριθμες αποσπάσεις σε μη εκπαιδευτικούς φορείς που είχαν περιορισθεί” επισημαίνει ο Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι “στην ίδια τροπολογία διαφημίζεται και προβάλλεται η αντισταθμιστική εκπαίδευση, αυτήν δηλαδή που ποτέ ο Σύριζα δεν πίστεψε, δεν την στήριξε και σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία την καταψήφισε.”

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Την στιγμή που η χώρα μας χρειάζεται να αναμορφώσει την δημόσια παιδεία, να την κάνει σύγχρονη και ισχυρή.

Την στιγμή που ο Πρωθυπουργός καλεί σε εθνική συνεννόηση τώρα που βιώνει τις δυσκολίες της πραγματικότητας των τελευταίων 5 ετών και τις αντιφάσεις των υποσχέσεών του.

Την στιγμή που χρειάζεται να μιλήσουμε θετικά για τις αλλαγές που ξεκίνησαν αλλά κυρίως για όσες χρειάζονται να γίνουν ώστε να αλλάξουμε τη μοίρα μας ως χώρα.

Αυτήν την στιγμή επέλεξε ο Υπουργός Παιδείας και συνεχίζει δυστυχώς να δοκιμάζει ανερμάτιστες πολιτικές και τακτικές που καταδικάζονται από το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου.

Με αιφνιδιαστική τροπολογία που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδια για τις «βοσκήσιμες γαίες» ο κος Φϊλης αλλάζει το Νόμο του κου Κουράκη που δεν κατάφερε να επιβάλλει τα στελέχη του Σύριζα στις διοικητικές θέσεις της ΑΒάθμιας και ΒΒάθμιας εκπαίδευσης. Μέσα από μια πλήρη απουσία πολιτικής πρότασης και εκπαιδευτικής πολιτικής ο Σύριζα στροβιλίζεται μεταξύ κατάργησης της συνέντευξης, εκλογών για τους διευθυντές σχολείων, τοποθετήσεις από ανώτερα όργανα και τελικά επαναφορά της συνέντευξης.

Μέσα από αυτές τις παλινωδίες προσγειώνονται στην πρόταση για αξιοκρατία, αντικειμενικότητα και επιλογή των κατάλληλων στελεχών που από το 2010 είχαμε εφαρμόσει αλλά ο τότε Συριζα καταψήφιζε μετά μανίας. Γιατί όμως με την τροπολογία απαλείφονται όλα τα εχέγγυα αντικειμενικότητας που επίσης είχαν προβλεφθεί ;

Καλούμε τον Υπουργό σε πραγματικό διάλογο. Να εφαρμόσει τον Νόμο 3848/2010. Να μην προχωρήσει σε αδικαιολόγητες αλλαγές στη μέση της χρονιάς ενώ την ίδια ώρα, εξαιτίας της πολιτικής του Σύριζα, για πρώτη φορά τέλη Νοεμβρίου, τα κενά στα σχολεία παραμένουν, λείπουν ειδικότητες από τα σχολεία, δάσκαλοι ειδικής αγωγής, αναπληρωτές από τα ολοήμερα ενώ γίνονται υπεράριθμες αποσπάσεις σε μη εκπαιδευτικούς φορείς που είχαν περιορισθεί.

Επιπλεόν στην ίδια τροπολογία διαφημίζεται και προβάλλεται η αντισταθμιστική εκπαίδευση, αυτήν δηλαδή που ποτέ ο Σύριζα δεν πίστεψε, δεν την στήριξε και σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία την καταψήφισε.

Το όψιμο ενδιαφέρον του Υπουργού για την ενίσχυση των Υποστηρικτών Δομών στην Εκπαίδευση μας αναγκάζει να αναφωνήσουμε «καλώς ορίσατε» στις θέσεις, στις δράσεις και στην πολιτική που εφαρμόσε το ΠΑΣΟΚ με τα πιλοτικά και τα Ολοήμερα Σχολεία, τα ΕΑΕΠ, την Ενισχυτική Διδασκαλία, τα Τμήματα Ένταξης, το Κοινωνικό Σχολείο, τις Καινοτόμες Δράσεις, την Πρόληψη της Ενδοσχολικής Βίας. Μια πολιτική που στήριξε την οικογένεια, ενίσχυσε τους μαθητές και οδήγησε στην άμβλυνση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων και τις ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση.

Άραγε ο κος Υπουργός δεν οφείλει να ανοίξει το διάλογο για να καταθέσουμε προτάσεις για τις σημερινές σύγχρονες ανάγκες; Μπορεί ακόμη να προβάλλεται ως λύση μια πολιτική εν είδη κρατικού φροντιστηρίου ή μήπως να δούμε σύγχρονες μορφές προετοιμασίας επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης; Γιατί δεν συζητούμε για την εισαγωγή προγραμμάτων για τη βελτίωση του Επαγγελματικού Προσανατολισμού, για τις νέες δεξιότητες, για την μη τυπική εκπαίδευση, για σύγχρονα μαθήματα τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας, για κατευθύνσεις ενίσχυσης της ανάγκης παραγωγικής αναδιάταξης της Ελλάδας; Με την αντισταθμιστική εκπαίδευση συμφωνούμε. Την κάναμε πράξη. Αλλά να συζητήσουμε ποιοι έχουν ανάγκη σήμερα μετά από 5 χρόνια κρίσης που έχουν μεταβληθεί όλα τα δεδομένα.

Το ΠΑΣΟΚ ζητά άμεσα την απόσυρση της τροπολογίας για την επιλογή Διευθυντών και το πάγωμα όλων των μέχρι τώρα άστοχων πρωτοβουλιών του Υπουργείου Παιδείας.

Ζητούμε να ισχύσουν οι νόμοι και οι αποφάσεις που κατοχυρώνουν το σεβασμό στην αξιοκρατία, στους εκπαιδευτικούς και την ελληνική κοινωνία.

Να ενεργοποιηθούν οι εθνικές δομές διαλόγου και σχετικές πρακτικές που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν για τα ζητήματα της εκπαίδευσης που έχει ανάγκη τη συναίνεση και την προοδευτική συμπόρευση, πέρα από αγκυλώσεις, εμμονές και ξεπερασμένες ιδεοληψίες. Σε αυτόν τον διάλογο θα προσέλθουμε με αφετηρία τις γνώσεις, τις πρωτοβουλίες, την εμπειρία, το έργο και υπευθυνότητα ετών αλλά και με νέες, σύγχρονες προτάσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα.”

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:04