20/07/2019 22:16:04
19.11.2009

Ο Ζίγκμαρ και η Αντρέα

«Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν τεράστιο σωρό από κοπριά και τώρα πρέπει να συνεργαστού με για να την πετάξουμε με το φτυάρι στον δρόμο...». Ο νέος ηγέτης του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ζί γκμαρ Γκάμπριελ δεν μασάει τα λόγια του. Στα 50 του χρόνια, ο πρώην δάσκαλος αλλά και τέως υπουργός Περιβάλλοντος αναλαμ βάνει να επιτύχει το – κατά πολλούς – ακα τόρθωτο: Να αναβιώσει το ιστορικό SPD, το οποίο βρέθηκε στις τελευταίες εκλογές στη χειρότερη φάση της ιστορίας του.

Στο συνέδριο του SPD, που πραγματοποι ήθηκε στη Δρέσδη το περασμένο Σαββα τοκύριακο, ο Γκάμπριελ εξελέγη πρόεδρος του κόμματος με το εντυπωσιακό ποσοστό 94,2%.

Με πολύ χαμηλότερο ποσοστό (69,6%) εξελέγη στο αξίωμα της γενικής γραμματέ ως του κόμματος η 39χρονη Αντρέα Νάλες, εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας του SPD και πρώην επικεφαλής της Νεολαίας. H παρουσία της στο ηγετικό σχήμα αναμέ νεται να σηματοδοτήσει μια στροφή του κόμματος προς τα αριστερά.

Όσο για τον Γκάμπριελ; Διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δύο πτέρυγες των Σοσιαλ δημοκρατών.

Η «συμμορία» των τεσσάρων

Η Νάλες και ο Γκάμπριελ αποτελούν τον πυρήνα της νέας ηγετικής ομάδας του κόμ ματος. Άλλοι δύο στενοί συνεργάτες τους εξελέγησαν μεταξύ των αντιπροέδρων: ο δήμαρχος του Βερολίνου Κλάους Βοβε ράιτ, που κυβερνά την πρωτεύουσα με τη στήριξη του Λαφοντέν και των πρώην «κομ μουνιστών» της ανατολικής Γερμανίας, και ο πρώην υπουργός Εργασίας Όλαφ Σολτς. «Πρόκειται για τη συμμορία των τεσσάρων», που φιλοδοξεί να φέρει τα πάνω κάτω στο ιστορικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, όπως έγραψε με χιούμορ το γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ».

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες το νέο ηγε τικό δίδυμο και οι συνεργάτες τους κατέβη καν στη βάση του κόμματος. Επισκέφθηκαν πολλές κομματικές οργανώσεις για να δώσουν το μήνυμα της ανασυγκρότησης. «Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα μέλη μας να κάνουν αυτό που επιβάλλεται όταν ένας πολίτης εγγράφεται σε ένα κόμ μα. Θέλουμε να τους δώσουμε τη δυνατό τητα να καθορίσουν από κοινού την πορεία του κόμματος. Τα μέλη μας δεν είναι μόνο απλοί υποστηρικτές» τόνισε ο νέος πρόε δρος του SPD.

Ο τέως πρόεδρος του κόμματος Φραντς Mιντεφέρινγκ αποστρατεύεται, ενώ ο – άχρωμος και άοσμος – υποψήφιος καγκε λάριος Φρανκ  Bάλτερ Σταϊνμάγιερ, που συνέδεσε για πάντα το όνομά του με την ιστορική ήττα, περιορίστηκε στη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα προχώ ρησε εσπευσμένα στην αντικατάσταση της παλιάς ηγετικής ομάδας αναθέτοντας τα ηνία σε μια νεότερη γενιά πολιτικών, που είναι σαφώς προσανατολισμένη προς τα αριστερά» εκτιμά το «Ντερ Σπίγκελ».

Προκαταβολή εμπιστοσύνης

«Ζητώ προκαταβολή εμπιστοσύνης για μία νέα αρχή» δήλωσε ο νέος πρόεδρος από τους συνέδρους, που επτά εβδομάδες μετά την εκλογική πανωλεθρία με το ποσο στό του 23%, που αποτελεί μεταπολεμικό αρνητικό ρεκόρ, αναζήτησαν τα αίτια της συντριβής στις ομοσπονδιακές εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου με στόχο την ανασύνταξη του SPD.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 11 χρόνων που ήταν στην κυβέρνηση, το SPD έφτασε στο σημείο να χάσει το 50% των ψηφοφόρων του – κάπου 10 εκατομμύρια. Ένα νούμερο που μπορεί να αποτελεί έκπλη ξη για πολλούς, όχι όμως και για την αρι στερή πτέρυγα του κόμματος. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, κάπου 5,2 εκατομμύρια Γερμανοί ψήφισαν το Αριστερό Κόμμα του Όσκαρ Λαφοντέν και των πρώην κομμου νιστών της Ανατολικής Γερμανίας.

Για πολλούς Σοσιαλδημοκράτες η βουτιά του SPD στο 23% ήταν το αντίτιμο για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του παρελθόντος, ιδίως για τη διαβόητη «Ατζέντα 2010» που εφάρμοσε ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, κυρίως όμως ήταν η απάντηση των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμ ματος στην απόφαση του SPD να στηρίξει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.