search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:06
MENU CLOSE

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία – Τον Απρίλιο το Συνέδριο

13.12.2015 17:02
ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία – Τον Απρίλιο το Συνέδριο - Media

Με την έγκριση του Σχεδίου Πολιτικής Απόφασης ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε το Συνέδριο να διεξαχθεί τον Απρίλιο, αν και αρχικά γινόταν λόγος για τέλη Ιανουαρίου ή Φεβρουάριο. 

 

Με την έγκριση του Σχεδίου Πολιτικής Απόφασης ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε το Συνέδριο να διεξαχθεί τον Απρίλιο, αν και αρχικά γινόταν λόγος για τέλη Ιανουαρίου ή Φεβρουάριο. Τους επόμενους μήνες αναμένεται ευρύ άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία καθώς όπως επισημαίνεται στην απόφαση είναι αναγκαία η «οικοδόμηση ενός μαζικού, δημοκρατικού, ριζοσπαστικού και συλλογικού ΣΥΡΙΖΑ». Μεταξύ άλλων το επόμενο διάστημα προτείνεται να διεξαχθούν ανοιχτές θεματικές συνελεύσεις και εκδηλώσεις, σε πρωτεύουσες Νομών, σε γειτονιές μεγάλων αστικών κέντρων. Υπογραμμίζεται ότι το επικείμενο συνέδριο θα είναι ένα Συνέδριο στρατηγικής και ταυτότητας.

Στο κείμενο της απόφασης περιγράφεται ότι στόχος της του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βαθύς και ριζικός μετασχηματισμός του οικονομικού παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας, με έμφαση στη στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων και του μισθού, την ενεργητική στήριξη της απασχόλησης, τη διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, την προστασία της περιουσίας, την αναδιανομή του πλούτου προς όφελος όσων έχουν πληγεί από την κρίση, την προστασία του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτηρίζεται «πρόκληση» η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό και επισημαίνεται ότι είναι κομβικό ζήτημα η αποφυγή της μείωσης συντάξεων και η εξοικονόμηση πόρων από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και τον εξορθολογισμό του συστήματος.

«Συνυπευθυνότητα» του κόμματος

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του κόμματος μετά τις εκλογές και στις νέες συνθήκες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση ενσωματώνει το σκεπτικός της εισήγησης Τσίπρα για ένα κόμμα που καλείται να αναβαθμίσει την πολιτική του παρουσία και να αποκτήσει συνυπευθυνότητα και μεγαλύτερη οργανική σύνδεση με την κυβέρνηση. Ειδικότερα στην απόφαση της ΚΕ αναφέρεται:

«Ο ρόλος αυτός δεν μπορεί να είναι ρόλος απλής παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου και άσκησης κριτικής. Το κόμμα πρέπει να αποκτήσει ρόλο συνυπευθυνότητας και οργανικής σύνδεσης με την κυβέρνηση. Όχι να γίνει κομμάτι του κράτους και συνδιαχειριστής της διαφθοράς και των πελατειακών δικτύων, όπως τα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος. Αλλά να διασφαλίσει τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης με την ίδια την κοινωνία, τις ανάγκες και τις προσδοκίες της. Κυρίως, με τα κινήματα και τους θεσμούς της κοινωνίας». Σημειώνεται επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στη διαμόρφωση και μετατόπιση των κοινωνικών συσχετισμών και να βρίσκεται στα συνδικάτα, στα κινήματα και τους αγώνες, στα εγχειρήματα αλληλεγγύης, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς. Υπογραμμίζεται τέλος ότι θα πρέπει το κόμμα να δίνει το στίγμα μιας οραματικής πολιτικής που θα μπορεί να υλοποιείται έξω και πέρα από τη Συμφωνία με τους δανειστές.

Απρόβλεπτος ο Λεβέντης

Ενδιαφέρον έχει και η αποτίμηση που κάνει η ΚΕ όσον αφορά το πολιτικό τοπίο μετά τις εκλογές:

Η ΚΕ καταγγέλει τη ΝΔ,το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ ότι επιδίδονται σε μια φτηνή και λαϊκίστικη αντιπολίτευση, που δεν κρύβει την πρόσδεσή της στο νεοφιλελεύθερο άρμα και την προσπάθεια εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων της ολιγαρχίας και της διαπλοκής, ενώ παράλληλα επιλέγουν να μην αντιτάσσονται στις επιδιώξεις ακραίων κύκλων της ΕΕ που θέλουν τη χώρα να είναι αποικία χρέους των δανειστών. Αναφορά γίνεται και στη νέα κοινοβουλευτική είσοδο, το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη (Ένωση Κεντρώων). Υπογραμμίζεται ότι η εκλογική της βάση έχει ρευστά πολιτικά χαρακτηριστικά και η ανάγκη για εκλογική επιβίωση καθιστά το κόμμα αυτό απρόβλεπτο ενώ οι πολιτικές του θέσεις συνιστούν ένα δημαγωγικό συνοθύλευμα. Τέλος επικρίνει τη στάση του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι αδυνατεί να κατανοήσει ποια είναι κυρίαρχη σύγκρουση στην κοινωνία και εντάσσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο απέναντι στρατόπεδο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01