search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:42
MENU CLOSE

Σαρωτικές αλλαγές στις συντάξεις φέρνει εγκύκλιος του υπ. Εργασιας

23.12.2015 12:00
Προ των πυλών χαράτσια-σοκ και κάτω από το αφορολόγητο - Media

Στη δημοσιότητα δόθηκε ολόκληρη η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για το μαχαίρι που μπαίνει στον τρόπο υπολογισμού των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

 

Στη δημοσιότητα δόθηκε ολόκληρη η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για το μαχαίρι που μπαίνει στον τρόπο υπολογισμού των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ενδεικτικά, σε ΙΚΑ και Δημόσιο, αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας από 6 μήνες έως και 17 χρόνια έως το 2018. Από το 2019 και μετά σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι τα 67 χρόνια, ή τα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης.

Επί της ουσίας, η εγκύκλιος εξειδικεύει τα νέα ελάχιστα όρια για πλήρη σύνταξη που προβλέπει, ο νόμος ο οποίος πέρασε προ  περίπου μηνός από τη Βουλή και καταργεί τις πρόωρες συντάξεις.

Διευκρινίζεται ότι θεμελιωμένο δικαίωμα υφίσταται, όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται), που απαιτούνται για τη συνταξιοδότησή του.

Το θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε και ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει εργαζόμενος, καθώς δεν είναι υποχρεωμένος να συνταξιοδοτηθεί.

Ειδικότερα, με τις κοινοποιούμενες διατάξεις θεσπίζεται ότι από 1/1/2022, για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος απαιτoύνται εναλλακτικά:

Α. Η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας και η πραγματοποίηση 40 ετών ασφάλισης ή

Β. Η συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας και η πραγματοποίηση 15 ετών ασφάλισης.

Επισημαίνεται ότι για τη λήψη μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, εφόσον προβλέπεται η σχετική δυνατότητα από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, απαιτείται η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας και η πραγματοποίηση 15 ετών ασφάλισης.

Τα ισχύοντα μέχρι την 18.8.2015 όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται σταδιακά έως την 31/12/2021, για όσους ασφαλισμένους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία.

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, με πίνακες και παραδείγματα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01