search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:24
MENU CLOSE

Εκκλήσεις από Γερμανία και Τουρκία για επαναφορά των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν

05.01.2016 09:21
O Σταϊνμάιερ ζητά συγγνώμη από την Πολωνία για τις «ωμότητες» του Β

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν οφείλουν στη διεθνή κοινότητα να παραμερίσουν τις διαφορές τους στη Μέση Ανατολή και να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε στην εφημερίδα Bild o Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

 

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν οφείλουν στη διεθνή κοινότητα να παραμερίσουν τις διαφορές τους στη Μέση Ανατολή και να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε στην εφημερίδα Bild o Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε την Κυριακή τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ιράν ως απάντηση στην εισβολή διαδηλωτών στην πρεσβεία της στην Τεχεράνη, σε μια κλιμακούμενη διένεξη μεταξύ των δύο αυτών αντίπαλων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή αναφορικά με την εκτέλεση από το Ριάντ ενός επιφανούς σιίτη μουσουλμάνου ιερωμένου.

Ο Στάινμαϊερ κάλεσε αμφότερες τις χώρες να επιδείξουν υπευθυνότητα και να ασχοληθούν με το πώς θα ηρεμήσει η περιοχή και το πώς θα αντιταχθούν στο ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κίνημα στο οποίο αναφέρθηκε με τα αρχικά ISIS.

“Ελπίζω ότι η αναταραχή θα τερματιστεί σύντομα, η λογική θα επικρατήσει και το Ριάντ και η Τεχεράνη θα επικεντρωθούν σ’ αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό — να εκτονώσουν τις στρατιωτικές συγκρούσεις, να προωθήσουν πολιτικές λύσεις στη Συρία, την Υεμένη και αλλού και έτσι να τραβήξουν το χαλί κάτω από το ISIS”, δήλωσε στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την Bild.

“Ολόκληρη η Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα η Σαουδική Αραβία και το Ιράν κατά κάποιον τρόπο μας χρωστούν”, δήλωσε. “Η διεθνής κοινότητα εργάζεται εδώ και χρόνια για να φέρει την ειρήνη στις αλληλοσυνδεόμενες συγκρούσεις στην περιοχή”.

“Τώρα χρειαζόμαστε υπεύθυνους πρωταγωνιστές στην περιοχή οι οποίοι να ενεργούν υπεύθυνα, στο Ριάντ όπως και στην Τεχεράνη”, πρόσθεσε.

Ως επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέφρασε σήμερα ανησυχία για την πρόσφατη όξυνση των εντάσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν μετά την εκτέλεση ενός εξέχοντα σιίτη ιερωμένου από το Ριάντ και απηύθυνε έκκληση για την επάνοδο της ηρεμίας και την επαναφορά της διπλωματικής γλώσσας μεταξύ των δύο χωρών.

“Η Τουρκία ζητεί να σταματήσουν οι απειλές, να αποκατασταθεί η διπλωματική γλώσσα και να υπάρξουν αμοιβαίες εγγυήσεις”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν την Κυριακή αφού Ιρανοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αποστολές της εκεί, οργισμένοι από την απόφαση του σουνιτικού βασιλείου να εκτελέσει το Σάββατο 47 ανθρώπους μεταξύ των οποίων ένας επιφανής σιίτης ιερωμένος. Η εκτέλεση του σεΐχη Νιμρ αλ-Νιμρ έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση της έντασης μεταξύ σιιτικών και σουνιτικών χωρών.

Το Ριάντ ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα αποκαταστήσει τις σχέσεις του με το Ιράν μόνον όταν η Τεχεράνη θα σταματήσει να αναμιγνύεται στις υποθέσεις άλλων χωρών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01