search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:56
MENU CLOSE

Διαγραφή Γρηγοράκου από την ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης – Τι απαντά ο ίδιος

14.01.2016 16:25
Διαγραφή Γρηγοράκου από την ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης - Τι απαντά ο ίδιος - Media

Παρελθόν αποτελεί για την κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος,  αφού το απόγευμα της Πέμπτης η Φώφη Γεννηματά σε επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής, τον ενημερώνει ότι θέτει τον βουλευτή εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Παρελθόν αποτελεί για την κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος, αφού το απόγευμα της Πέμπτης η Φώφη Γεννηματά σε επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής, τον ενημερώνει ότι θέτει τον βουλευτή εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Αιτία της απομάκρυνσης από την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ έδωσε η συνέχεια στην αμφισβήτηση της θέσης της Φώφης Γεννηματά ότι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τους χωρίζει άβυσσο, σε συνέντευξη που έδωσε στα “Παραπολιτικά fm” το πρωί της Πέμπτης.  

Όπως λένε από την Χαριλάου Τρικούπη, στη συζήτηση που είχε το απόγευμα της Δευτέρας με τον γραμματέα της Κ.Ο  Βασίλη Γκεκέρογλου του συστήθηκε να απέχει από δηλώσεις που δημιουργούν πρόβλημα στην εικόνα του κόμματος, αλλά δεν ακολούθησε αυτή τη σύσταση.

Τι απαντά ο βουλευτής

Ο ίδιος ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, σε σχόλιο του μετά την διαγραφή κάνει λόγο για αυταρχική απόφαση και απαίδευτες ηγεσίες:

«Η επιστροφή στις πρακτικές του παρελθόντος επικυρώνεται με την αυταρχική απόφαση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να με θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο κατακερματισμένος χώρος της Κεντροαριστεράς θα βρει την πολιτική του έκφραση κόντρα στις απαίδευτες ηγεσίες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το παρασκήνιο

Σημειώνεται ότι ο μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής είχε προκαλέσει «νευρική κρίση» στο κόμμα του, καθώς έκανε λόγο για ενδεχόμενηδιαρροή βουλευτών προς τη ΝΔ, ενώ σήμερα δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ αν συνεχίσει έτσι δεν θα μπει στη Βουλή.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι παρατράβηξε το σκοινί της κρίσης με τις αναφορές που έκανε στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου ότι «η κ. Γεννηματά δεν αρθρώνει το σύγχρονο πολιτικά κάνοντας λόγο για κραυγές, αναθέματα, αβύσσους, αποστασίες και ταμπέλες που παραπέμπουν στο 1965» σημειώνοντας ότι «εξεπλάγη από την αγκύλωση της στο παλιό και το παρωχημένο και πρόσθεσε στο κόμμα πρέπει να έχουν αγωνία για την είσοδο του ΠΑΣΟΚ στην βουλή κατά τις επόμενες εκλογές».

Να σημειώσουμε ότι την Δευτέρα το πρωί μιλώντας στον Σκάϊ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την αντίρρησή του με τη δήλωση της Φώφης Γεννηματά, ότι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τους χωρίζει άβυσσος και διατύπωσε την γνώμη ότι ενδεχομένως να υπάρχουν βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τον Μητσοτάκη.

Η θέση αυτή προκάλεσε ένταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ενώ η Φώφη Γεννηματά δέχτηκε εισηγήσεις για άμεση διαγραφή του, αλλά τελικά προτιμήθηκε να κληθεί σε διάλογο με τον γραμματέα της Κ.Ο προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Ο ίδιος είπε αργότερα ότι οι θέσεις του παρερμηνεύτηκαν.

Πάντως από ότι είπε σήμερα, προφανώς η νέα επίθεσή του στην ηγετική ομάδα να προέρχεται από πληροφορίες ότι ο Β. Γκεκέρογλου σε σύσκεψη συντονιστικού οργάνου έκανε λόγο για αποστάτες, που είναι ελεύθεροι να αποχωρήσουν από το ΠΑΣΟΚ αν θέλουν: ” Έμαθα χθες ότι και στο συντονιστικό ο κ. Γκεγκέρογλου είπε “όποιος θέλει να αποχωρήσει από το κόμμα ας προχωρήσει σε αποστασία να τελειώνουμε”. Δηλαδή το να πει κάποιος και να αγωνιά για το χώρο που είναι και έχει μεγαλώσει σε αυτό το χώρο και να αγωνιά για το μέλλον αυτού του χώρου οτιδήποτε πούμε είναι αποστασία;” είπε χαρακτηριστικά αιτιολογώντας έμμεσα γιατί βγήκε στην αντεπίθεση.

Στην ανακοίνωση τις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σημειώνεται ότι με τις δηλώσεις του, ο βουλευτής «υπονόμευσε την ενότητα και συκοφάντησε συναδέλφους του» ενώ σημειώνεται ότι «επιχειρεί συνειδητά να δημιουργήσει σύγχυση και κλίμα ηττοπάθειας»

Ολόκληρη η ανακοίνωση της αποπομπής του:

1. Έχουμε επανειλημμένα διακηρύξει με συλλογικές και ομόφωνες αποφάσεις μας ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να γίνει εφεδρεία ή ουρά, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Νέας Δημοκρατίας.

2. Όποιος θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορούν να είναι προσάρτημα ή δορυφόρος της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη, δεν έχει θέση στην κοινοβουλευτική μας ομάδα.

3. Ο κ. Γρηγοράκος με τις δηλώσεις του τη Δευτέρα και τις «προβλέψεις» του για δήθεν προσχωρήσεις βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Νέα Δημοκρατία, υπονόμευσε την ενότητα και συκοφάντησε συναδέλφους του βουλευτές.

Παρότι το γεγονός ότι όταν κλήθηκε για εξηγήσεις, ανασκεύασε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι παρερμηνεύτηκαν από δημοσιογράφους, επανέρχεται συνεχώς με νέες δηλώσεις και επιχειρεί συνειδητά να δημιουργήσει σύγχυση και κλίμα ηττοπάθειας στον πολιτικό μας χώρο.

4. Είναι σαφές ότι ο κ. Γρηγοράκος έχει κάνει την επιλογή του. Μπορεί να πάει όπου θέλει, όποτε θέλει. Εμείς δεν μπορούμε άλλο να παρακολουθούμε τις μεταμορφώσεις του από εβδομάδα σε εβδομάδα και από ημέρα σε ημέρα. Αρκετά πια.

5. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με επιστολή της στον Πρόεδρο της Βουλής γνωστοποίησε ότι ο κος Γρηγοράκος δεν ανήκει πλέον στην Κ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Αποστάσεις από τη ΔΗΜΑΡ

Κύκλοι της ΔΗΜΑΡ σημείωσαν ότι δεν υπήρξε πριν την ανακοίνωση της διαγραφής, καμία ενημέρωση και συζήτηση. Χρειάζεται, τόνισαν, φυγή προς το μπρος και άμεση λειτουργία των συλλογικών οργάνων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα οποία όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει ώστε να συζητούνται διεξοδικά όλα τα προβλήματα.

Η νέα παρέμβαση Γρηγοράκου

Στην πρωινή συνέντευξή του πάντως ο βουλευτής, ο οποίος εδώ και καιρό ανέφερε σε πολιτικούς του φίλους ότι αισθανόταν περιθωριοποιημένος από την νέα κομματική ηγεσία,  ήταν πολύ επιθετικός κατά της Φώφης Γεννηματά και πρόβαλε το ποσοστό που πήρε το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια του με το ποσοστό της Περιφέρειας που ήταν υποψήφια η επικεφαλής του κόμματος: «Να συγκριθεί το 12,4% όταν οι άλλοι παίρνουν 4,2% στη Β Αθήνας με το 12,5; Εγώ έχω αγωνία; Αυτοί πρέπει να έχουν αγωνία ότι δεν θα μπει το ΠΑΣΟΚ στην επόμενη Βουλή. Άμα συνεχίσει έτσι! Βέβαια δεν θα μπει. Με το 4,2% της Β’ Αθήνας, με το 4,1% της Α’ Αθήνας! Συγκρίνεται με το 12,5%; Το 12,4% δεν νομίζω ότι δεν σηματοδοτεί κάτι ή ότι με φοβίζει για κάτι;», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα κατηγόρησε την νέα ηγετική ομάδα ότι έχει παγώσει τις διαδικασίες μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ, κριτική που έκανε πρόσφατα και ο Κώστας Σημίτης.

«Οφείλει το ΠΑΣΟΚ, αυτή η Δημοκρατική Συμπαράταξη που ήταν κάτι διαφορετικό και δεν προχώρησε, πρέπει να αναζητήσει νέες προσεγγίσεις, νέες προτάσεις για τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα της χώρας και της οικονομίας και να προτείνει λύσεις», επεσήμανε στην ίδια συνέντευξη.

Έστρεψε δε και πάλι τα βέλη του εναντίον της Φώφης Γεννηματά: «Εμένα με εξέπληξε η αγκύλωση της σε κάτι το παλιό και το παρωχημένο. Εγώ θέλω μια αξιόπιστη και φερέγγυα πολιτική δύναμη και ας μου το ονομάσει η κυρία Γεννηματά όπως θέλει, θα είμαι μαζί της. Για αυτό πιστεύω ότι ο κίνδυνος λεηλασίας του χώρου από την εκλογή Μητσοτάκη, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλων χώρων, είναι έντονος. (…) Με κραυγές, αναθέματα, “αβύσσους”, “αποστασίες” και κάτι ταμπέλες που παραπέμπουν στην δεκαετία του ’80 και του ’65 …εάν οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς δεν εκφράσουν έναν εκσυγχρονιστικό, έναν καινοτόμο πολιτικό λόγο, αν δεν αρθρώσουν κάτι πολιτικά ελκυστικό, εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο και παραμείνουμε καθηλωμένοι με ξεπερασμένες αγκυλώσεις, στις ιδεοληψίες μας, στις μονομέρειες μας ότι είμαστε αρχηγοί κομμάτων κλπ του μεσαίου χώρου, τέσσερα-πέντε κόμματα, διάφορες κινήσεις δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα».

Για δε τη θέση της Γεννηματά για τον Μητσοτάκη και την ΝΔ, επανήλθε: «Να είμαστε και λίγο προσγειωμένοι. Άβυσσος σημαίνει κάτι το τρομερό, εάν δηλαδή από το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ υπάρχει άβυσσος, με το ΚΚΕ και τη ΝΔ τι υπάρχει; Εγώ αυτό που είπα προχθές ήταν αυτονόητο, αποστάτησα; Δεν καταλαβαίνω.” 

Να σημειώσουμε ότι ο Λεωνίδας Γρηγοράκος είναι ένας από τους πιο στενούς πολιτικούς φίλους του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος μέχρι τώρα δεν έχει αντιδράσει, ούτε για την εκλογή Μητσοτάκη, ούτε για τη στάση της Γεννηματά απέναντί στην νέα ηγεσία της ΝΔ, ούτε για τις θέσεις Γρηγοράκου. Πάντως ένας άλλος πολιτικός φίλος του κ. Βενιζέλου ο πρώην αντιπρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ  αναρωτήθηκε:«Η κ. Γεννηματά δεν έχει αναγκαστεί ακόμη να κάνει δήλωση πως τη χωρίζει άβυσσος με τον Τσίπρα! Με τον Κ. Μητσοτάκη όμως βιάστηκε! Τυχαίο;».

Η επιστολή Γεννηματά στον πρόεδρο της Βουλής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:56