search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:35
MENU CLOSE

Τα «mea culpa» στο Νταβός

21.01.2016 09:57
Άγγελος Ντάβος: Πέθανε ο μπαμπάς της Κουκουρούκου και της Serenata - Media

Τι είναι το Νταβός (και τι γίνεται εκεί)  μπορεί να μας το περιγράψει μια φράση, λησμονημένη, του Ανδρέα Παπανδρέου: «mea culpa»- λάθος μου. Τέτοια «λάθη» προκύπτουν κάθε φορά που οι ανίσχυροι υποχρεώνονται να παρακαθήσουν στις συζητήσεις των «μεγάλων» για να …αφομοιώσουν τις οδηγίες τους.

 

Τι είναι το Νταβός (και τι γίνεται εκεί)  μπορεί να μας το περιγράψει μια φράση, λησμονημένη, του Ανδρέα Παπανδρέου: «mea culpa»- λάθος μου. Τέτοια «λάθη» προκύπτουν κάθε φορά που οι ανίσχυροι υποχρεώνονται να παρακαθήσουν στις συζητήσεις των «μεγάλων» για να …αφομοιώσουν τις οδηγίες τους.

Και στο ετήσιο forum του Νταβός γίνεται αυτό ακριβώς: Οι «ισχυροί» συζητούν για τη μεγάλη στρατηγική τους και τη διευθέτηση των λεπτομερειών για την υλοποίηση της. Οι μικροί, παραβρίσκονται για να προσαρμοστούν  σ αυτήν την στρατηγική τους αρέσει δεν τους αρέσει.

Η ιστορία της «προσαρμογής» του Ανδρέα Παπανδρέου  στο Νταβός το μακρινό 1989– και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της προσαρμογής για τη χώρα –είναι ενδεικτική και ίσως θα έπρεπε να την έχει κατά νου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που βρίσκεται τώρα εκεί επιχειρώντας να πουλήσει επικοινωνιακά τις επαφές του με τους ισχυρούς…

Τότε, την 1η Φεβρουαρίου του 1988, στο Νταβός της Ελβετίας ο Ανδρέας Παπανδρέου  «προσαρμόστηκε» στις οδηγίες των ισχυρών και σε συνομιλίες του με τον  τότε Τούρκο πρόεδρο Τουργκούτ Οζάλ η Ελλάδα εγκατέλειψε επί της ουσίας  την πολιτική της αναγνώρισης της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας ως μόνης «νομικής» διαφοράς και της παραπομπής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, συμφωνώντας  να επανεξετασθούν όλα τα θέματα από δύο επιτροπές από τις οποίες η μία «πολιτική». Ηταν η συμφωνία που ο Ανδρέας Παπανδρέου την είχε χαρακτηρίσει «μη πόλεμο», δηλώνοντας, ωστόσο, ότι οι δυο τους συμφώνησαν να μπει στο «ράφι» το Κυπριακό. Στις 6 Ιουνίου 1988 ο Ανδρέας αναγκάστηκε να πει το γνωστό πλέον «mea culpa», αναγνωρίζοντας ότι είχε κάνει λάθος, σε συζήτηση στη Βουλή, έπειτα από πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε υποβάλει η Ν.Δ.

Που έχει οδηγήσει εκείνη η «προσαρμογή» του Α. Παπανδρέου τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι γνωστό: στα Ιμια , τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και τον ατέρμονο διμερή ελληνοτουρκικό διάλογο την ίδια στιγμή που η Τουρκία συστηματικά παραβιάζει ελληνικά χωρικά ύδατα, εναέριο χώρο και αμφισβητεί την κυριαρχία επί ελληνικών ακόμα και κατοικημένων νησιών στο Αιγαίο.

Ποια είναι και που θα οδηγήσει η σημερινή προσαρμογή του Αλέξη Τσίπρα; Οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει για επίδειξη ρεαλισμού στα ελληνοτουρκικά, το κυπριακό και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, είναι γραμμάτια των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων που μεταχρονολογημένα εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι προς εξόφληση.

Ωστόσο η «προσαρμογή» του Αλέξη Τσίπρα έχει επισφραγιστεί από το περασμένο καλοκαίρι με την εισαγωγή και εφαρμογή του Τρίτου Μνημονίου.  Πιθανώς, από τις συζητήσεις που έχει αυτές τις μέρες στο Νταβός να συνειδητοποιήσει ότι το δικό του «mea culpa» έχει να κάνει με το πόσο εύκολα και γρήγορα κατάφερε να τον… προσαρμόσουν. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:35