27/06/2019 14:24:58
6.2.2016 / ΜΗΝAΣ ΒΙΝΤΙAΔΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1902 στις 03-02-2016

Ο Κατσικονούρης στο σύμπαν του Καμπανέλλη…

Ο Κατσικονούρης στο σύμπαν του Καμπανέλλη… - Media
 
Ο σκηνοθέτης είναι ένας από τους καλύτερους θεατρικούς συγγραφείς της νέας γενιάς. Και ο συγγραφέας που σκηνοθετείται, ένας μύθος στην τέχνη του. Ο Βασίλης Κατσικονούρης συναντά τον δάσκαλο των Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων και σκηνοθετεί δύο κωμικούς μονολόγους του Ιάκωβου Καμπανέλλη. 
 
Στο θέατρο «Αλεξάνδρεια», σε μία παράσταση με τον τίτλο: «Καμπανέλλης: Ένας πανηγυρικός και ένας επικήδειος», με ερμηνευτή τον Βασίλη Βλάχο. 
 
Ένας ελάχιστος φόρος τιμής από έναν σημαντικό εκπρόσωπο της νέας γενιάς συγγραφέων, που μας έδωσε το «Γάλα», τους «Αγνοούμενους» και τόσα άλλα σημαντικά έργα, στον πατριάρχη της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας. 
 
Πώς αναλύει τα δυο κείμενα ο Κατσικονούρης;
«Ο “Επικήδειος”, ένα από τα τελευταία έργα του κορυφαίου Νεοέλληνα θεατρικού συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη, είναι ένας μονόλογος που σχολιάζει με καυστικό χιούμορ και σαρκασμό τη ματαιοδοξία των ανθρώπων και ιδιαίτερα των ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών που στο τέλος της ζωής τους ανάβει η σπίθα για υστεροφημία. Συγκεκριμένα παρουσιάζει το δράμα ενός συγγραφέα που, πλησιάζοντας στο τέλος του, διαπιστώνει ότι δεν είχε την αναγνώριση που του άξιζε και προσπαθεί να γίνει γνωστός μετά θάνατον».
 
«Ο “Πανηγυρικός” είναι μια πικρή κωμωδία. Ο “κύριος Δήμαρχος” ίσως να μη μας είναι συμπαθής όσο ο “Συγγραφέας” στον “Επικήδειο”, είναι όμως πολύ πιο δραματικό πρόσωπο. Η ημέρα που τη λογάριαζε σαν τη μεγάλη ημέρα της ζωής του, την πιο λαμπρή εμφάνιση του δημόσιου βίου του, εξελίσσεται σε διασυρμό, σε γελοιοποίηση, σε ισόβια καταστροφή των ονείρων του. Και με υπαίτιο τον ίδιο του τον εαυτό, τον ευερέθιστο και ασυγκράτητο χαρακτήρα του, και τις καιροφυλακτούσες ευέξαπτες ενοχές του […]».
 
INFO Από το τέλος Ιανουαρίου, στο θέατρο «Αλεξάνδρεια», στα Πατήσια, Σπάρτης 14, πλατεία Αμερικής, τηλ.: 210-8673655, στη γειτονιά του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Σκηνοθεσία: Βασίλης: Κατσικονούρης, σκηνικά - κοστούμια: Ανθή Σοφοκλέους. Ερμηνεύει ο Βασίλης Βλάχος. Παραστάσεις: Κυριακή 18.30 και Δευτέρα 20.30.
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.