search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:16
MENU CLOSE

«Ανεπιθύμητη» κηρύχθηκε Νορβηγίδα δημοσιογράφος στην Τουρκία

09.02.2016 11:08
«Ανεπιθύμητη» κηρύχθηκε Νορβηγίδα δημοσιογράφος στην Τουρκία - Media
Η Τουρκία αρνήθηκε να δώσει διαπίστευση στη δημοσιογράφο Σίλιε Καμπεσέτερ, όπως ανακοίνωσε η νορβηγική εφημερίδα Aftenposten.

 

Η Τουρκία αρνήθηκε να δώσει διαπίστευση στη δημοσιογράφο  Σίλιε Καμπεσέτερ όπως ανακοίνωσε η νορβηγική εφημερίδα Aftenposten. Η Τουρκία αρνήθηκε να δώσει διαπίστευση στη νέα ανταποκρίτριά της Aftenposten στην Κωνσταντινούπολη, μια απόφαση που δεν αιτιολογήθηκε, αλλά η εφημερίδα το αποδίδει στην κουρδική καταγωγή του αρραβωνιαστικού της δημοσιογράφου.

«’Έχουμε ανταποκριτές σε χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα και εργαζόμαστε εκεί χωρίς μεγάλα προβλήματα, ενώ εδώ μας αρνούνται το δικαίωμα να βρισκόμαστε στην Τουρκία, μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ» , διαμαρτυρήθηκε ο αρχισυντάκτης της Aftenposten Έσπεν Έγκιλ Χάνσεν.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Όσλο δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλια στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο δεύτερος στην ιεραρχία της πρεσβείας, ο Ουλκού Κοτζάεφε, δήλωσε, σύμφωνα με την Aftenposten, πως «κάθε περίπτωση εξετάζεται με τα δικά της κριτήρια» και πως «οι τουρκικές αρχές δεν αναφέρουν τους λόγους για τους οποίους κάποιος δεν λαμβάνει διαπίστευση Τύπου».

Πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα, η άρνηση μοιάζει να συνδέεται με την καταγωγή του αρραβωνιαστικού της δημοσιογράφου Σίλιε Καμπεσέτερ ο οποίος είχε εγκατασταθεί μαζί της στην Κωνσταντινούπολη όταν άνοιξε γραφείο τον Σεπτέμβριο. Ο αρραβωνιαστικός της δημοσιογράφου έχει γερμανική υπηκοότητα, αλλά οι γονείς του είχαν μεταναστεύσει από τις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας στη Γερμανία τη δεκαετία του 1970.

Η ανταποκρίτρια μετακόμισε στη συνέχεια στο Αμάν της Ιορδανίας.

Ο επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας, Μπέργκε Μπρέντε δήλωσε, σύμφωνα με την Aftenposten, πως εξέφρασε στον Τούρκο ομόλογό του την «απογοήτευσή» του.

Στην εξουσία από το 2003, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην αρχή πρωθυπουργός και στη συνέχεια πρόεδρος, αποτελεί αντικείμενο επικρίσεων για την αυταρχική παρέκκλιση της χώρας.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου κατηγορούν συχνά την τουρκική κυβέρνηση για όλο και μεγαλύτερες πιέσεις που ασκεί στα ΜΜΕ και ότι θέλει να φιμώσει κάθε κριτική φωνή. Στην παγκόσμια κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου για το 2015 των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF) η Τουρκία κατατάσσεται στην 149η θέση σε σύνολο 180 χωρών πίσω από το Αφγανιστάν και τη Ζιμπάμπουε.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:14