search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:06
MENU CLOSE

«Βλέπει» ανάπτυξη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1903
11-02-2016
14.02.2016 04:00
pod_1102_033_cmyk.jpg

Θετικά μηνύματα από την εταιρεία Euler Hermes Hellas

 

Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα και η ανάκαμψη της εγχώριας εμπιστοσύνης θα επιτρέψουν αύξηση των πιστώσεων ή ακόμη και την άρση των capital controls έως το τέλος του 2016, προβλέπει μελέτη της εταιρείας Euler Hermes Hellas Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρεία Πιστώσεων. 
 
Η οικονομολόγος της Euler Hermes για την Ευρώπη Άννα Μποάτα, μάλιστα, πιστεύει πως ίσως η άρση των capital controls να μην γίνει Ιούνιο ή Ιούλιο, αλλά είναι θέμα μηνών και συμπλήρωσε: «Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οδηγήσει σε αύξηση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, ενώ πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη για την πορεία προς την ανάπτυξη και τα όσα συμβαίνουν στο διεθνές περιβάλλον». 
 
Μάλιστα η Άννα Μποάτα δήλωσε ακόμη πως η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το δεύτερο μισό του 2016, όταν τα capital controls αναμένονται να έχουν χαλαρώσει αισθητά. Παρ’ όλα αυτά, το ΑΕΠ θα παραμείνει σε πτώση το 2016, καθώς αρκετοί είναι οι παράγοντες που έχουν αποδυναμώσει την ελληνική οικονομία. Συνολικά, η ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα εξακολουθεί να υστερεί, με τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων να βρίσκεται σε πτώση, ενώ σημειώνεται και μειωμένη κερδοφορία, λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης και της αυξανόμενης φορολογικής επιβάρυνσης. Συνολικά, οι εταιρικές επισφάλειες αναμένεται να αυξηθούν κατά 5% το 2016, για ένατη διαδοχική χρονιά, έπειτα από μία αύξηση +10% το 2015. Στη συνέχεια, αναφέρθηκαν οι τρεις άξονες της οικονομίας, στους οποίους μπορεί να βασιστεί η αναπτυξιακή πορεία.
 
Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία της ανάλυσης, τα capital controls έπληξαν το εμπόριο στην Ελλάδα και ακύρωσαν τη θετική επίπτωση της θεαματικής πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Οι βασικότεροι παράγοντες που αποδυνάμωσαν την ελληνική οικονομία το 2015 είναι, σύμφωνα με την ανάλυση, οι εξής:
  • Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που επηρέασαν τις εμπορικές συναλλαγές (που επέστρεψαν στα επίπεδα του 2005) και στην ουσία ακύρωσαν την όποια θετική επίδραση των χαμηλών τιμών πετρελαίου στο λιανεμπόριο.
  •  Η αδυναμία του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, η οποία περιόρισε τη δυνατότητα χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα και διατήρησε τα επιτόκια σε υψηλό επίπεδο (>5% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις) σε σύγκριση με την υπόλοιπη ευρωζώνη. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:04