search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:27
MENU CLOSE

Δημοσκόπηση Pulse: Σαφές το προβάδισμα Σαμαρά

26.11.2009 12:53
Δημοσκόπηση Pulse: Σαφές το προβάδισμα Σαμαρά - Media

Καιρό τώρα λέμε, εμείς και πολλοί άλλοι, ότι το ζήτημα της εκλογής του νέου προέδρου της Ν.Δ. έχει πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα κρίνουν την έκβαση της μάχης των δύο βασικών δελφίνων, του Αντώνη Σαμαρά και της Ντόρας Μπακογιάννη. Μια ακόμη απόδειξη έρχεται από τη δημο σκόπηση που διενήργησε η εταιρεία ερευνών Pulse για λογαριασμό του «Π» και δημοσιεύεται σήμερα (Πέμπτη 26/11). Από την αρχή αυτής της κούρσας υπήρχε μια αντικειμενική δυσκολία για τους ερευνητές όλων των εταιρειών. Για να καταλάβουμε το είδος αυ τής της δυσκολίας, ας αναλογιστούμε ότι:

Καιρό τώρα λέμε, εμείς και πολλοί άλλοι, ότι το ζήτημα της εκλογής του νέου προέδρου της Ν.Δ. έχει πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα κρίνουν την έκβαση της μάχης των δύο βασικών δελφίνων, του Αντώνη Σαμαρά και της Ντόρας Μπακογιάννη. Μια ακόμη απόδειξη έρχεται από τη δημο σκόπηση που διενήργησε η εταιρεία ερευνών Pulse για λογαριασμό του «Π» και δημοσιεύεται σήμερα (Πέμπτη 26/11). Από την αρχή αυτής της κούρσας υπήρχε μια αντικειμενική δυσκολία για τους ερευνητές όλων των εταιρειών. Για να καταλάβουμε το είδος αυ τής της δυσκολίας, ας αναλογιστούμε ότι:

◆ Στην περίπτωση της εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ το 2007 τα πράγματα ήταν σαφέστερα εξ αιτίας του ότι υπήρχε σχεδόν πανομοιότυπη συ μπεριφορά των ερωτώμενων όσο μεγάλο ή μικρό κι αν ήταν το δημοσκοπικό δείγμα. Οι όποιες δι αφοροποιήσεις από μια υποομάδα σε μια άλλη δεν μετέβαλλε δραματικά το τελικό εύρημα.

◆ Τώρα δεν υπάρχει κάτι ανάλογο, δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσοι θα πάνε την πρώτη ή τη δεύτερη Κυριακή να εγγραφούν ως μέλη της Ν.Δ. πλέον των παλαιών 275.000 μελών της, τα οποία αρχικά μειώνονται με την εκκαθά ριση των καταλόγων και εν συνεχεία αυξάνονται ανάλογα με την προσέλευση στην κάλπη.

Όπως χαρακτηριστικά λένε ερευνητές, από την ώρα που το αποτέλεσμα ποικίλλει ανάλογα με την ερευνώμενη υποομάδα μελών και ψη φοφόρων της Ν.Δ. (ή ακόμη και απλώς ενδιαφε ρόμενων για το αποτέλεσμα της εκλογής), τότε απλώς θα πρέπει να περιμένουμε όχι μόνον πό σοι, αλλά και ποιοι θα προσέλθουν την Κυριακή στις κάλπες.

Όλοι οι δημοσκόποι έχουν αναγνωρίσει τη δυ σκολία, με συνέπεια οι έρευνες αυτής της περιό δου με αντικείμενο την προεδροεκλογή της Ν.Δ. να μην μπορούν να αποτελέσουν πρόβλεψη του αποτελέσματος, κάτι που και η Pulse διευκρινίζει στο δικό της σημείωμα παραπλεύρως.

Έτσι η έρευνα που δημοσιεύει σήμερα το «Π» έχει ανιχνεύσει την πρόθεση συμμετοχής στην ψηφοφορία και την προτίμηση προς τους τρεις υποψηφίους προέδρους (Μπακογιάννη, Σαμα ρά, Ψωμιάδη) σε τρία επίπεδα: στο σύνολο των ψηφοφόρων, σε όσους ψήφισαν Ν.Δ. το 2009 και σε όσους θα ψήφιζαν Ν.Δ. αν την επόμενη Κυριακή γίνονταν εκλογές.

Μπορούμε, λοιπόν, να δούμε όχι μόνο τη δια φορετική συμπεριφορά των υποομάδων, αλλά και τα πολλαπλά σενάρια που ανοίγονται μπρο στά μας και κάνουν ένα πραγματικό θρίλερ την εκλογή του διαδόχου του Καραμανλή.


Πιο πρόθυμοι οι… κοντινοί

Κατ’ αρχάς στο σύνολο των ψηφοφόρων εμφανίζεται ένα… γενναίο 24% σίγουρο ότι θα ψηφίσει στη διαδικασία της Κυριακής, το οποίο, προστιθέμενο σε ένα 7% που δηλώνει ότι μάλλον θα ψηφίσει, γίνεται 31% του συνόλου του εκλο γικού σώματος. Ποσοστό μάλλον πολύ υψηλό, αφού ανεβάζει σε… εκατομμύρια τους δυνάμει ψηφοφόρους!

Από την άλλη, αρνητικό στο ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο εκλογικό πάρτι της Ν.Δ. εμφα νίζεται το 57%, που δηλώνει πλήρη βεβαιότητα, και σ’ αυτό προστίθεται ακόμη 6%, που δηλώνει «μάλλον όχι».

Υψηλότερη είναι η διαθεσιμότητα των ψη φοφόρων της Ν.Δ. του 2009 να συμμετάσχουν στην εκλογή προέδρου του κόμματός τους καθώς σίγουρο εμφανίζεται το 62%, ενώ στο «Μάλλον Ναι» κινείται ακόμη ένα 11%. Πλήρως αρνητικό ως προς τη συμμετοχή του εμφανίζε ται το 16% και στο «Μάλλον Όχι» κινείται άλλο ένα 5%.

Ακόμη υψηλότερο ποσοστό διαθεσιμότητας εμφανίζει το τμήμα των ερωτηθέντων που δη λώνει ότι θα ψήφιζε Ν.Δ. αν γίνονταν εκλογές αυτή την Κυριακή: το 71% θα ψήφιζε σίγουρα για εκλογή προέδρου, το 10% δηλώνει «Μάλλον Ναι», ενώ σίγουρα απρόθυμο εμφανίζεται το 11% και «Μάλλον Όχι» δηλώνει το 4%.

Το συμπέρασμα, κατόπιν τούτων, είναι ότι, όσο κινούμαστε προς τον στενό πυρήνα των γαλάζιων ψηφοφόρων, τόσο μεγαλύτερη είναι η διαθεσιμότητα συμμετοχής στην ψηφοφορία της Κυριακής.

Συνεπώς εμφανίζεται ανάγλυφη η ανάγκη και των δύο υποψηφίων να κινητοποιήσουν τον με γαλύτερο αριθμό υποστηρικτών τους, αλλά να έχουν ανοιχτά τα μάτια τους και στον πιο ευρύ περίγυρο, ο οποίος κινείται μεταξύ αμφιβολίας και… αδιαφορίας.

 

Είναι θέμα προσέλευσης

Η διαπίστωση ότι, όσο αυξάνεται το εκλογικό σώμα, τόσο ευνοείται ο Σαμαράς, επιβεβαιώ νεται και αυτή τη φορά, καθώς, με κοινή την ερώτηση «Ποιον από τους υποψήφιους θα επιθυμούσατε να εκλεγεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας;», οι απαντήσεις έχουν ως εξής:

◆ Στο σύνολο των ερωτηθέντων έχουμε: Σαμα ράς 45%, Μπακογιάννη 36%, Ψωμιάδης 9%, Δεν Γνωρίζω / Δεν Απαντώ 5%, Αναποφάσιστοι 5%.

◆ Στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. του 2009: Σαμαράς 45%, Μπακογιάννη 40%, Ψωμιάδης 9%, Δεν Γνωρίζω / Δεν Απαντώ 5%, Αναποφάσιστοι 1%.

◆ Σε όσους απαντούν ότι θα ψήφιζαν Ν.Δ. αν γί νονταν εκλογές την ερχόμενη Κυριακή: Σαμαράς 44%, Μπακογιάννη 41%, Ψωμιάδης 8%, Δεν Γνω ρίζω / Δεν Απαντώ 4%, Αναποφάσιστοι 3%.

Συνεπώς, αβίαστα συνάγεται το συμπέρασμα ότι, όσο στενεύει ο κύκλος των ψηφοφόρων και περιορίζεται στον κομματικό μηχανισμό, τόσο ενισχύεται η Μπακογιάννη. Επομένως για τον Σαμαρά το ζητούμενο, από κάθε άποψη, είναι να διευρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το εκλογικό σώμα.

Ταυτοχρόνως δημιουργείται και ένα ερώτη μα που μόνο την Κυριακή το βράδυ – αν όχι τη Δευτέρα τα ξημερώματα – θα γίνει δυνατόν να απαντηθεί: αν ο Σαμαράς μπορεί να αντιτάξει έναν μηχανισμό κινητοποίησης ψηφοφόρων αντίστοιχο με αυτόν της Μπακογιάννη. Και παράλληλα αν η Μπακογιάννη θα καταφέρει να κινητοποιήσει στο μάξιμουμ όσους θα την προτιμούσαν για πρόεδρο της Ν.Δ.

Αυτή η αγωνία θα μας φάει…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:27