search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:48
MENU CLOSE

Στόχος ενοίκια – «μπλοκάκια»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1904
18-02-2016
21.02.2016 04:00
pod_1802_033_cmyk.pdf_-_adobe_acrobat_professional.jpg

Στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα το φορολογικό νομοσχέδιο.

 

Φορολογικό νομοσχέδιο που θα αφορά τα εισοδήματα και τα ενοίκια μέχρι και τους αμειβόμενους με «μπλοκάκια» θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός, Τρύφων Αλεξιάδης.
 
Πιο συγκεκριμένα, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τις περιπτώσεις για όσους εργάζονται με μπλοκάκι, περιστασιακά ή είναι άνεργοι και κινδυνεύουν να φορολογηθούν επί τεκμαρτών εισοδημάτων με τον συντελεστή φορολόγησης του επιχειρηματικού εισοδήματος, δηλαδή με 26% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου, η οποία έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75%.
 
Στο νομοσχέδιο αυτό ενδέχεται να περιληφθεί και η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου που θα προκύψει από την εκκαθάριση σε περισσότερες δόσεις (ή έως και οκτώ μήνες) με πρώτη δόση τον Μάιο. Ωστόσο το σχέδιο δεν έχει πάρει ακόμη το «πράσινο φως» από τους δανειστές για να μπορέσει να εφαρμοστεί. 
 
Tο νέο έντυπο (Ε1) ενσωματώνει τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία, έτσι ώστε όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης να τυγχάνουν των απαλλαγών που έχουν σήμερα οι έγγαμοι φορολογούμενοι.
 
Σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα από ενοίκια, το μνημόνιο προβλέπει την αύξηση των συντελεστών από το 11% που είναι σήμερα στο 13% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για μεγαλύτερα, ενώ μελετάται και η καθιέρωση ενός ακόμα συντελεστή 40%-45% για ενοίκια που ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ τον χρόνο.
 
Δεδομένου ότι σε όλους τους τόνους το οικονομικό επιτελείο έχει αποκλείσει να υπάρξει άλλη αύξηση φόρων για τα εισοδήματα του 2015, δεν αποκλείεται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή για το 2016 καθώς στον προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν 150 εκατ. ευρώ.
 
Η αύξηση των φόρων δηλαδή στα ενοίκια θα είναι αναδρομική, καθώς αφορά τα εισοδήματα του 2015.
 
Δεν αποκλείεται όμως και να γίνει νέα εκκαθάριση και οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν υψηλότερους φόρους.
 
Ο εισπρακτικός στόχος από την αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια τοποθετείται στα 150 εκατομμύρια ευρώ.
 
Στο νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνονται οι αλλαγές στους συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων του 2016, αλλά διατάξεις που θα κλείσουν τις εκκρεμότητες που αφορούν την υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος του 2015.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:47