search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 06:07
MENU CLOSE

Νέο ραντεβού με τους αγρότες με… χείρα βοηθείας από Κουτζαμάνη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1905
25-02-2016
25.02.2016 04:00
2473802.jpg

Σε εκτόνωση φαίνεται να οδηγείται ένα από τα εσωτερικά μέτωπα που έχει απέναντί της η κυβέρνηση, αυτό των αγροτικών μπλόκων. Σήμερα πραγματοποιείται νέα συνάντηση στο Μαξίμου με εκπροσώπους των αγροτών από τα μπλόκα, συμπεριλαμβανομένου του μπλόκου της Νίκαιας.

 

Σε εκτόνωση φαίνεται να οδηγείται ένα από τα εσωτερικά μέτωπα που έχει απέναντί της η κυβέρνηση, αυτό των αγροτικών μπλόκων. Σήμερα πραγματοποιείται νέα συνάντηση στο Μαξίμου με εκπροσώπους των αγροτών από τα μπλόκα, συμπεριλαμβανομένου του μπλόκου της Νίκαιας. Ο πρωθυπουργός από τη Βουλή απηύθυνε ο ίδιος το κάλεσμα προς τους αγρότες, ωστό­σο υπήρξε σκληρός, καθώς τους έφερε αντιμέτωπους με την υπόλοιπη κοινωνία. Με άλλα λόγια, ενώ το ραντεβού φερόταν να έχει ήδη κλειστεί, ο Τσίπρας σε μια προ­σπάθεια ενεργοποίησης αντανακλαστικών κοινωνικού αυτοματισμού είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι αγρότες πρέπει να πληρώ­νουν φόρους όπως η υπόλοιπη κοινωνία.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να δίνει την εικό­να ότι τη μεταστροφή των αγροτών που άνοιξαν χθες τα μπλόκα και προσήλθαν σε νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό την έφερε η επιμονή της στον διάλογο. Ωστό­σο, χθες υπήρξε και η απειλή της διάλυσης των μπλόκων με το «άγριο» διά της εισαγγελικής παραγγελίας της Ευτέρπης Κουτζαμάνη, με την οποία καλούσε τους κατά τόπους εισαγγελείς να διαπιστώσουν αν προκύπτει το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Χθες το πρωί, άλλωστε, το γραφείο Τύ­που του πρωθυπουργού διένειμε δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγ­γέλη Αποστόλου σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, με την οποία καλούσε και πάλι τους αγρότες σε διάλογο («Διάλογο, διάλογο, διάλογο, δεν γίνεται διαφορετικά. Παιδιά, θέλετε να ξανακουβεντιάσουμε; Ελάτε, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα»). Μάλιστα στην παρέμβασή του αυτή ο υπουργός είχε επισημάνει πως «σκηνές σαν και αυτές που είχαν βιώσει (σ.σ.: οι αγρότες) προηγούμενες περιόδους, είτε ξεφουσκώνοντας τα λάστιχα είτε στέλνοντάς τους τα ΜΑΤ, δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθούν».

Μετά τη συνάντηση της Δευτέρας η κυ­βέρνηση ανέμενε σταδιακή εκτόνωση της κατάστασης, καθώς, όπως ανέφεραν συ­νεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουρ­γός ανέλυσε διεξοδικά με παραδείγματα και στοιχεία την κυβερνητική πρόταση στους εκπροσώπους των 52 μπλόκων που παρέστησαν.

Η σκλήρυνση της στάσης τους στα μπλόκα αμέσως μετά χαρακτηριζόταν «αδικαιολόγητη» από την κυβέρνηση και αποδιδό­ταν σε πολιτικές πιέσεις να μην σπάσουν οι αποκλεισμοί των τρακτέρ, καθώς κατά τα λοιπά η πρόταση για αφορολόγητο στα 9.500 και κλιμακωτή εισφορά για εισόδημα μέχρι 20.000 χαρακτηριζόταν από τα κυ­βερνητικά στελέχη ως «συμφέρουσα για το 90% των αγροτών», δηλαδή τους μικρούς και μεσαίους αγρότες.

Η εκτίμηση που υπήρχε στο κυβερνητικό επιτελείο ήταν ότι οι αγρότες με την πάροδο των ημερών και όσο θα ενημερώνονταν καλύτερα από τους εκπροσώπους τους για την πρόταση θα συνειδητοποιούσαν πως είναι προς το συμφέρον τους και επομέ­νως δεν θα είχαν λόγο να παραμείνουν στα μπλόκα. Ωστόσο μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης η κυβέρνηση δεν έδειχνε ανοιχτή σε συνάντηση με όσους δεν είχαν προσέλθει τη Δευτέρα (δηλαδή τους αγρότες της Νίκαιας) και άφηνε να εννοηθεί ότι τα περι­θώρια του διαλόγου έχουν εξαντληθεί.

Πάντως, είναι γεγονός πως η κυβέρνηση πόνταρε και στο ροκάνισμα του χρόνου, καθώς η έλευση του Μαρτίου εκ των πραγ­μάτων επιβάλλει την επιστροφή των αγροτών στις γεωργικές τους εργασίες.

Από την άλλη, το κλείσιμο των εθνικών οδών και του Προμαχώνα επί έναν μήνα περίπου άρχισε να εντείνει το μέγεθος των επιπτώσεων στην οικονομία και το εμπόριο, ενώ το σκηνικό των διαμαρτυριών των φορτηγατζήδων για τα μπλόκα αλλά και του εγκλωβισμού προσφύγων που ήθελαν να φτάσουν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ δι­αμόρφωσε μέσα σε λίγες ώρες εικόνα χά­ους, η οποία κρίθηκε ότι έπρεπε να αντιμετωπιστεί.

Μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί η σημε­ρινή συζήτηση στο Μαξίμου, καθώς φαίνε­ται πως και οι αγρότες δείχνουν πλέον ση­μάδια κόπωσης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 02:46