search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 05:51
MENU CLOSE

Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι το Ισραήλ πιθανότατα παραβίασε το διεθνές δίκαιο στη Γάζα

11.05.2024 00:55
gaza_strip_new

Μια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρήκε στοιχεία ότι το Ισραήλ παραβίασε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα στη Γάζα, σύμφωνα με το Associated Press.

Η πολυαναμενόμενη έκθεση θα μπορούσε να απαιτήσει από τη διοίκηση των ΗΠΑ να σταματήσει να στέλνει όπλα στο Ισραήλ, εάν έχουν παραβιαστεί οι όροι μιας συμφωνίας για τα όπλα.

Ωστόσο, η έκθεση δεν συνδέει άμεσα τις παραβιάσεις με τα αμερικανικά όπλα, γεγονός που αφήνει στην κυβέρνηση Μπάιντεν κάποιο περιθώριο για το αν θα περιορίσει τις μελλοντικές πωλήσεις.

Η έκθεση ήταν το αποτέλεσμα μιας προεδρικής οδηγίας που ήρθε μετά από πιέσεις από τους Δημοκρατικούς να αναγκάσουν την κυβέρνηση να αποφασίσει εάν όπλα κατασκευής ΗΠΑ που αποστέλλονται στο Ισραήλ χρησιμοποιούνται νόμιμα.

Ο γερουσιαστής Chris Van Hollen, ο οποίος πρωτοστάτησε στην προσπάθεια για την έρευνα, δήλωσε στον Independent νωρίτερα αυτή την εβδομάδα: «Αυτή η έκθεση θα είναι μια δοκιμή της αξιοπιστίας της κυβέρνησης Μπάιντεν ως προς το εάν είναι πρόθυμοι ή όχι να εξετάσουν όλα τα γεγονότα και να εφαρμόσουν τον νόμο για τον πόλεμο στη Γάζα».

Τις τελευταίες ημέρες, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απείλησε ρητά για πρώτη φορά ότι θα σταματήσει την παράδοση όπλων στο Ισραήλ εάν ξεκινήσει μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη συνοριακή πόλη Ράφα.

Ο Μπάιντεν έκανε τη δήλωση σε συνέντευξή του στο CNN κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ουισκόνσιν την Τετάρτη, λέγοντας ότι δεν θα σταματήσει τη ροή αμυντικών όπλων όπως τα αναχαιτιστικά που χρησιμοποιούνται για το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ, ακόμη κι αν αποκόψει τη ροή των πυρομαχικών.

«Θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι το Ισραήλ είναι ασφαλές όσον αφορά το Iron Dome και την ικανότητά του να ανταποκρίνεται σε επιθέσεις που ήρθαν πρόσφατα από τη Μέση Ανατολή», είπε. «Αλλά είναι απλά λάθος. Δεν πρόκειται να το κάνουμε – δεν πρόκειται να προμηθεύσουμε τα όπλα και τις οβίδες πυροβολικού».

Το Ισραήλ επιμένει ότι συμμορφώνεται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και κατηγορεί τη Χαμάς για υψηλές απώλειες αμάχων επειδή επιχειρεί κοντά σε αμάχους. Λέει ότι δίνει μια υπαρξιακή μάχη ενάντια στη Χαμάς.

Ο Μπάιντεν τον Δεκέμβριο είπε ότι οι «αδιάκριτοι βομβαρδισμοί» κόστισαν τη διεθνή υποστήριξη του Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανικό πλήγμα κοντά σε δεξαμενή πετρελαίου στο Λουχάνσκ – Τρεις νεκροί και επτά τραυματίες

Πορτογαλία: 30 μέτρα για τη στεγαστική κρίση ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Χαμάς: Από την αρχή οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία, ο Νετανιάχου θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 02:30