search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:20
MENU CLOSE

Το ψυχοφθόρο όραμα ενός επί γης παραδείσου…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1906
03-03-2016
07.03.2016 04:00
pod_0303_037_cmyk.jpg

Οι «Ιστορίες από την εποχή της Jazz» του Φ.Σ. Φιτζέραλντ εκδίδονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μας μεταφέρουν σ’ εκείνη τη μυθική περίοδο της δεκαετίας του ’20, όταν ξεδιπλωνόταν το αμερικανικό όνειρο υπό τους αυτοσχέδιους ήχους της τζαζ 

 
 
Francis Scott Fitzgerald
Ιστορίες από την εποχή της Jazz
Μετάφραση: Γιάννης Μπαζός
Εκδόσεις: Σοφίτα
Σελ.: 337
 
Οι «Ιστορίες από την εποχή της Jazz» του Φ.Σ. Φιτζέραλντ εκδίδονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μας μεταφέρουν σ’ εκείνη τη μυθική περίοδο της δεκαετίας του ’20, όταν ξεδιπλωνόταν το αμερικανικό όνειρο υπό τους αυτοσχέδιους ήχους της τζαζ 
 
Ακόμα και στις πιο λαμπρές γιορτές, στα πιο φαντασμαγορικά ξεφαντώματα, στην πιο δυναμική και απαστράπτουσα έκφραση πλούτου, στο κρεσέντο της ζωής όπως αυτό εκφράστηκε στη διάρκεια του Μεσοπολέμου και έγινε παγκοσμίως γνωστό ως αμερικανικό όνειρο, υπάρχουν εκείνες οι λεπτές υπονομευτικές ρωγμές της ανθρώπινης ματαιότητας, εκείνο το ακυρωτικό πνεύμα που υποφώσκει οχληρά στα θεμέλια της φαντεζί πραγματικότητας. Ο Φιτζέραλντ είναι ο συγγραφέας που περιέγραψε με ιδιοφυή απλότητα την πορεία ενός θριάμβου πριν από τη συντριβή! 
 
Η τζαζ έρχεται σαν εξέλιξη της λαϊκής αμερικανικής μουσικής του 19ου αιώνα. Οι αφρικανικές της καταβολές είναι εμφανείς, παρά τις προσμίξεις από διάφορα μουσικά είδη. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι ο αυτοσχεδιασμός. Αυτό το είδος της μουσικής γνώρισε σημαντική ανάπτυξη στην αμερικανική μουσική σκηνή στις αρχές της δεκαετίας του ’20. Η εξάπλωσή της γρήγορα έγινε διεθνής και αναγνωρίσιμη σαν τη μουσική υπόκρουση που συνόδευε το αμερικανικό όνειρο…
 
Οι «Ιστορίες από την εποχή της Jazz» πρωτοδημοσιεύτηκαν σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες της εποχής αντανακλώντας το πνεύμα μιας ιδιαίτερα δυναμικής εποχής, η οποία παράσερνε στη δίνη του ιλίγγου της τις ζωές των ανθρώπων. Σ’ αυτά τα διηγήματα, ο αναγνώστης θα αναγνωρίσει τον πρώιμο Φιτζέραλντ των πρώτων ετών της δεκαετίας του ’20. Μερικά δε από αυτά γράφτηκαν ήδη από τα φοιτητικά χρόνια, όταν ο συγγραφέας σπούδαζε στο Πρίνστον. 
 
Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει δυο διασκεδαστικά μονόπρακτά του. Ιδιαίτερο είναι το γεγονός ότι ο πίνακας των περιεχομένων είναι και μικρή εισαγωγή στο κάθε διήγημα, γραμμένη από τον ίδιο τον συγγραφέα. Στις «Ιστορίες από την εποχή της Jazz» είναι ήδη αναγνωρίσιμο το λογοτεχνικό στυλ του Φιτζέραλντ όπως αυτό εξελίχθηκε κυρίως μέσα από τα τέσσερα μυθιστορήματά του και τις δεκάδες των διηγημάτων του. 
 
Οι ήρωές του είναι άνθρωποι που αποζητούν την ανταμοιβή της στιγμής, όλοι τους εραστές του εφήμερου, ένα πολύχρωμο και ασυμμάζευτο ανθρωπομάνι, που διψά για την καθημερινότητα, που την αποθεώνει μέσα από μια σχεδόν μανιακή αναζήτηση της ευτυχίας μέσω των απολαύσεων. Πρόκειται για νέους ως επί το πλείστον ανθρώπους που ξεσπούν υπό το αδιόρατο κράτος ενός υπαρξιακού αδιεξόδου, σε μιαν απανταχού παρούσα απελπισία… Έτσι, πίσω απ’ αυτόν τον φανταχτερό κόσμο με μουσική υπόκρουση τους ήχους της τζαζ και τους αυτοσχεδιασμούς της, κρύβεται η τραγική συνθήκη της ανθρώπινης κατάστασης – το ψυχοφθόρο όραμα ενός επί γης παραδείσου. 
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:19