search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:34
MENU CLOSE

Εμπλοκή στη Σύνοδο Κορυφής από την ομάδα Βίζεγκραντ – Κατάληξη απόψε επιζητεί η Ελλάδα

07.03.2016 19:58
Δανός πολιτικός είχε οργανώσει... 73 σεξουαλικά όργια μέσα σε έναν χρόνο - Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης (Photos) - Media

Σε θρίλερ εξελίσσεται το ευρωτουρκικό παζάρι στις Βρυξέλλες, καθώς η Σύνοδος στο επίπεδο των 28 συνεχίζεται εξετάζοντας τις διεκδικήσεις της Τουρκίας.

 

Της απεσταλμένης του «Π» στις Βρυξέλλες, Μαρίας Μητσοπούλου

Σε θρίλερ εξελίσσεται το ευρωτουρκικό παζάρι στις Βρυξέλλες, καθώς η Σύνοδος στο επίπεδο των 28 συνεχίζεται εξετάζοντας τις διεκδικήσεις της Τουρκίας.

Όπως αναμενόταν το δείπνο με τον Νταβούτογλου θα καθυστερήσει ενώ η αίσθηση είναι ότι θα υπάρξει … ξενύχτι αλλά είναι πιθανό να μην υπάρξει λύση σήμερα και να παραπεμφθεί για την τακτική Σύνοδο στις 17 – 18 Μαρτίου.

Στο μεταξύ πριν λίγο ολοκληρώθηκε μίνι Σύνοδος με στόχο τον συντονισμό στη διαπραγμάτευση με την Τουρκία, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή Γερμανίας, Γαλλίας, Αγγλίας, Ολλανδίας, Ελλάδας, Κύπρου και της Φραντσέσκα Μογκερίνι, Ύπατης Αρμοστή της ΕΕ για την εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια.

Οι 28 επιχειρούν να διαμορφώσουν μια κοινή δήλωση ωστόσο εμπλοκή φαίνεται να δημιουργείται με ευθύνη των χωρών του Βιζεγκραντ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες διαφωνούν με το σχέδιο για επιστροφή και Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, υπό το σκεπτικό ότι δεν είναι ασφαλής χώρα.

Η ελληνική πλευρά, η οποία θέλει να υπάρξει κατάληξη απόψε, εγκαλεί τις χώρες αυτές για τη στάση τους που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν συνεργάζονται πηγές και δείχνουν ότι δε θέλουν λύση σήμερα. Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στις χώρες αυτές υποκρισία για το γεγονός ότι δεν δέχονται Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς πρόσφυγες και την ίδια ώρα διαφωνούν με την επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία και την μετεγκατάστασή τους από εκεί στις χώρες της ΕΕ.

Κατά πληροφορίες απεθυνόμενος προς την ομάδα των τεσσάρων είπε πως “αν δεν υιοθετήσουμε το plan A που είναι επιστροφη στην Τουρκία και προσφυγων και μεταναστων και πάμε στο plan B που είναι τα κλειστα σύνορα μη νομισετε οτι θα αποφύγετε το προβλημα, γιατί θα βρουν άλλους δρόμους, και θα έρθουν σε σας”.

“Το βάρος πέφτει στην Τουρκία”

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν θετική εξέλιξη τη μετατόπιση της συζήτησης από το θέμα των κλειστών συνόρων στη διαχείριση των ροών από την Τουρκία, στον βαθμό που αφαιρεί από τις πλάτες της Ελλάδας την κατηγορία ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά της και δεν είναι σε θέση να προστατέψει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Παρενθετικά, οι ίδιες πηγές αφήνουν αιχμές για την αξιωματική αντιπολίτευση γιατί ενώ έχει ταχθεί υπέρ της ενιαίας εθνικής γραμμής, στις δημόσιες δηλώσεις της υιοθετεί τις παραπάνω κατηγορίες.

Την ίδια ώρα εξηγούν ότι η συγκεκριμένη συζήτηση έχει σύνθετες διπλωματικές πτυχές κι αυτό εξηγεί για πιο λόγο μακραίνει η διαδικασία. Για παράδειγμα υπάρχει η συζήτηση για την επανεισδοχή την οποία η Τουρκία εξετάζει υπό όρους. Εμφανίζεται πρόθυμη να δεχτεί την επανεισδοχή όχι μόνο μεταναστών αλλά και προσφύγων μη Σύρων ή και Σύρων, και να θέσει σε λειτουργία έναν μηχανισμό επανεγκατάστασης απευθείας στην Ευρώπη, αρκεί όσοι της επιστρέφονται την ίδια μέρα να φεύγουν για Ευρώπη και να μην μένουν στο έδαφός της.

Από την πλευρά της ΕΕ και της Ελλάδας το θέμα της επανεισδοχής και της μετεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία είναι κρίσιμο διότι θεωρείται ότι θα αποφορτίσει την κατάσταση στα νησιά και θα βάλει φρένο στη δράση των διακινητών, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι με το αζημίωτο, καθώς η Τουρκιά φέρεται να ζητά το άνοιγμα κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας.

Όσον αφορά το σχέδιο δήλωσης, αυτό τελεί υπό διαμόρφωση και η εικόνα που έχει μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά δεν θα υπάρχει αναφορά σε κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, παρόλο που αναμένεται να περιέχει μηνύματα αποτροπής αλλά με διαφορετική διατύπωση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:34