search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:47
MENU CLOSE

Παραρλάμα και άλλες ιστορίες του Δημοσθένη Βουτυρά

29.04.2011 02:13
Παραρλάμα  και άλλες ιστορίες του Δημοσθένη Βουτυρά - Media

Έχοντας από τη φύση του έναν ιδιόρρυθμο χαρακτήρα, μαζί με το γεγονός της επιληψίας του και την τραγική αυτοκτονία του πατέρα του, ο Βουτυράς ανέπτυξε στενούς δεσμούς με την εσωτερικότητα, κυρίως δε με τη σκοτεινή της εκδοχή. Ο σημαντικότατος αυτός συγγραφέας σε αυτήν εδώ την έκδοση ευτύχησε να πέσει σε χέρια άξιων δημιουργών ενός κόμικς, το οποίο βασίστηκε σε δικές του ιστορίες.

Θανάσης Πέτρου & Δημήτρης Βανέλλης

Εκδόσεις: Τόπος 
Σελ.: 72

Έχοντας από τη φύση του έναν ιδιόρρυθμο χαρακτήρα, μαζί με το γεγονός της επιληψίας του και την τραγική αυτοκτονία του πατέρα του, ο Βουτυράς ανέπτυξε στενούς δεσμούς με την εσωτερικότητα, κυρίως δε με τη σκοτεινή της εκδοχή. Ο σημαντικότατος αυτός συγγραφέας σε αυτήν εδώ την έκδοση ευτύχησε να πέσει σε χέρια άξιων δημιουργών ενός κόμικς, το οποίο βασίστηκε σε δικές του ιστορίες. Εκεί που οι σύγχρονοι αλλά και κατοπινοί ομότεχνοι τού συγγραφέα κατατρώγονταν και εξαντλούνταν μέσα στα περιορισμένα όρια της ηθογραφίας, ο Βουτυράς έβρισκε διέξοδο στα αδιέξοδα της ψυχής, στα βαριά νέφη της ανθρώπινης φύσης, εκεί που ξεσπούν μπόρες και θύελλες καταστροφικές. Οι ήρωές του, όπως αυτοί προκύπτουν από την κοινωνική πραγματικότητα της εποχής του, αναδεικνύονται ως ξεχωριστοί μέσα από το λογοτεχνικό πρίσμα ενός συγγραφέα που ήξερε να εντάσσει τις κοινωνικές ανισότητες και αδικίες μέσα στους λαβυρίνθους της ψυχής. Πολιτικός και ανθρώπινος στην ουσία, εξελίσσει το ήθος σε ηθική, χαρίζοντας στους ήρωές του πανανθρώπινα χαρακτηριστικά που υπερβαίνουν τον τόπο και τον χρόνο. Έτσι, οι ιστορίες του μπορούν να επεκταθούν και εκτός συνόρων σαν ιστορίες της ανθρώπινης φύσης. Τόσο ο Δ. Βαννέλλης με το σενάριο όσο και ο Θ. Πέτρου ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας και να αναδείξουν τη σκληρότητα της ζωής μέσα από ατμόσφαιρες, λέξεις και έντονα πρόσωπα. Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια στο μέτρο που ξαναγεννιέται το ενδιαφέρον για έναν τόσο ιδιαίτερο (και αδικημένο από την ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας) συγγραφέα, αλλά και για την εικονογραφημένη του εκδοχή, η οποία προσθέτει ένα ση μαντικό έργο στη φτωχή ελληνική παραγωγή κόμικς.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01