search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:52
MENU CLOSE

Νέος γύρος στο παζάρι Ε.Ε. και Τουρκίας – Δεν βάζει βέτο η Κύπρος στη συμφωνία

18.03.2016 12:59
Νέος γύρος στο παζάρι Ε.Ε. και Τουρκίας - Δεν βάζει βέτο η Κύπρος στη συμφωνία - Media

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας, έχει ξεκινήσει στις Βρυξέλλες, με στόχο μια συμφωνία για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού. 

 

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας, έχει ξεκινήσει στις Βρυξέλλες, με στόχο μια συμφωνία για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Οι «28» μετέχουν σε κοινή συνεδρίαση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, σε μία μαραθώνια διπλωματική διαδικασία που ξεκίνησε χθες το απόγευμα. 

Παράλληλα, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είπε σε άλλους ηγέτες της ΕΕ ότι αποδέχεται το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη μεταναστευτική κρίση.

 

Πρόταση Τουσκ στο τραπέζι προς έγκριση

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είναι έτοιμος να υποβάλει σήμερα προς έγκριση στους 28 ηγέτες της ΕΕ ένα σχέδιο συμφωνίας με την Τουρκία για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη, δήλωσε πηγή της ΕΕ.

Ο Τουσκ συγκάλεσε και πάλι τη σύνοδο κορυφής για να συζητήσει το σχέδιο της συμφωνίας στη διάρκεια του γεύματος, έπειτα από τις συνομιλίες που έγιναν το πρωί με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε η πηγή.

«Ο Τουσκ είναι έτοιμος να βάλει το κείμενο στο τραπέζι για όλους τους ηγέτες της ΕΕ και να συστήσει την υιοθέτησή του με βάση τις διαπραγματεύσεις που έγιναν με την Τουρκία στη διάρκεια της νύκτας και σήμερα”, πρόσθεσε η πηγή.

Βάσει της προτεινόμενης συμφωνίας, η Άγκυρα θα πάρει πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των σύρων προσφύγων, με αντάλλαγμα ότι η ΕΕ θα δέχεται μερικούς σύρους πρόσφυγες και θα ανταμείψει την Τουρκία με χρήματα, πρόωρη άρση της υποχρέωσης των τούρκων πολιτών να έχουν θεώρηση εισόδου όταν εισέρχονται στην ΕΕ και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της για να ενταχθεί στην ΕΕ.

Οι Τουρκικές θέσεις

Η Τουρκία επιμένει στο άνοιγμα των κεφαλαίων ένταξης της χώρας στην ΕΕ, καθιστώντας δύσκολη τη διαπραγμάτευση για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

«Περιμένουμε να ανοίξουν νέα κεφάλαια» είπε σύμφωνα με το Politico, ο Οσμάν Σερτ, εκπρόσωπος του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι ένα νομικό δικαίωμά μας και είναι σημαντικός όρος».

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου πρωθυπουργού έκανε αυτές τις δηλώσεις την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση του Νταβούτογλου με Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, για την επιστροφή στην Τουρκία των προσφύγων και των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα.

Η ΕΕ έχει επιβάλλει 72 διαφορετικά κριτήρια, τα οποία οφείλει να αποδεχθεί και να εφαρμόσει η Τουρκία προκειμένου να μην απαιτείται βίζα για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην ΕΕ. «Έχουμε δεσμευθεί ότι θα τηρήσουμε τις απαιτήσεις» είπε ο Σερτ.

Σχετικά με το θέμα της επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η ΕΕ επιβάλει την τήρηση των δεδομένων για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων που συγκρούονται με τις αυταρχικές θέσεις του Ερντογάν, συμπληρώνει το περιοδικό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για το άνοιγμα των κεφαλαίων είναι η Κύπρος που απαιτεί πριν από το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων, η Τουρκία να αναγνωρίσει τη χώρα και να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την επανένωση του νησιού, το βόρειο τμήμα του οποίου παραμένει υπό τουρκική κατοχή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:51