search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:28
MENU CLOSE

Ρατσιστές εκ του προ…χοίρου

22.03.2016 04:00
3_5-1.jpg

Για την Παλαιά Διαθήκη τα γουρούνια είναι ακάθαρτα επειδή δεν τρώνε χόρτα· για τους Eβραίους και τους μουσουλμάνους είναι τροφή απαγορευμένη· για κάποιους θρησκόληπτους εθνικιστές, ο τρόπος να διώξουν τους αλλόθρησκους που «ήρθαν να μας ισλαμοποιήσουν». Περίπου έξι δεκαετίες μετά τα απαξιωτικά «schwein» των Γερμανών σε Έλληνες οικονομικούς μετανάστες που… μόλυναν με σκορδίλα την ατμόσφαιρα των γερμανικών λεωφορείων, τα γουρούνια ανέλαβαν να «ξεβρομίσουν» την Ελλάδα από τους ξένους.

 

Για την Παλαιά Διαθήκη τα γουρούνια είναι ακάθαρτα επειδή δεν τρώνε χόρτα· για τους Eβραίους και τους μουσουλμάνους είναι τροφή απαγορευμένη· για κάποιους θρησκόληπτους εθνικιστές, ο τρόπος να διώξουν τους αλλόθρησκους που «ήρθαν να μας ισλαμοποιήσουν». Περίπου έξι δεκαετίες μετά τα απαξιωτικά «schwein» των Γερμανών σε Έλληνες οικονομικούς μετανάστες που… μόλυναν με σκορδίλα την ατμόσφαιρα των γερμανικών λεωφορείων, τα γουρούνια ανέλαβαν να «ξεβρομίσουν» την Ελλάδα από τους ξένους.

Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αποδεικνύουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προσφέροντάς τρόφιμα, φάρμακα, ρουχισμό, ακόμη και φιλοξενία στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα, άλλοι δίνουν από τον πετσοκομμένο μισθό τους για να ταΐσουν το μίσος τους. Όταν δεν κάνουν μεγάλους σταυρούς, βάζουν το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν γουρουνοκεφαλές που θα κρατήσουν μακριά από τους χώρους φιλοξενίας τους συγκεκριμένους ανθρώπους, οι οποίοι, φοβούμενοι πως δεν θα συναντήσουν τον Αλλάχ εξαιτίας της μόλυνσης, αρνούνται να πλησιάσουν.

Οι μουσουλμάνοι, ως γνωστόν, δεν καταναλώνουν χοιρινό επειδή δεν είναι μηρυκαστικό και θεωρείται «ακάθαρτο». Η ίδια απαγόρευση ισχύει και στην εβραϊκή θρησκεία, ενώ – όπως προκύπτει από το βιβλίο του Αμερικανού ανθρωπολόγου Marvin Ηarris «Η ιερή αγελάδα και ο βδελυρός χοίρος», στο οποίο αναλύονται οι γαστριμαργικές συνήθειες των λαών – Αιγύπτιοι, Φοίνικες και Χετταίοι απείχαν από το χοιρινό πριν το απαγορεύσουν ο Γιαχβέ και ο Αλλάχ. Το γουρούνι θεωρούνταν απεχθές επειδή κυλιέται στη λάσπη, τρώει περιττώματα και δεν τρέφεται με χορτάρι.

Σύμφωνα πάντως με τη χριστιανική εκδοχή, πίσω από αυτήν τη μουσουλμανική απαγόρευση υπάρχει μια ολόκληρη ιστορία: Οι πιστοί ζήτησαν από τον Μωάμεθ να κάνει ένα θαύμα. Εκείνος δέχτηκε, θέλοντας να αντιγράψει τον Μωυσή, που με «εντολή του Θεού έβγαλε νερό από έναν βράχο με το χτύπημα του ραβδιού του», ο Μωάμεθ τους υποσχέθηκε να βγάλει νερό από την έρημο. Έτσι, έσκαψε την άμμο της αραβικής ερήμου και έθαψε τα σακιά με το νερό. Γουρούνια που διψούσαν «μύρισαν» το νερό και τα ξέθαψαν για να το πιουν αποκαλύπτοντας τα σχέδιά του. Ο Μωάμεθ δεν μπόρεσε να κάνει το θαύμα και οργισμένος απαγόρευσε στους πιστούς του να τρώνε το καταραμένο ζώο.

Εκτός από αυτήν τη θεωρία, που θέλει να εμφανίσει τον Μωάμεθ ως ψευδοπροφήτη, υπάρχουν και άλλες που τον θέλουν να επέβαλε με νόμο την κατάργηση του χοιρινού επειδή εμπορευόταν πρόβειο κρέας και δεν ήθελε να πέσει η τιμή του. Βέβαια αυτές οι θεωρίες δεν είναι ικανές να εξηγήσουν τον λόγο για τον οποίο απαγόρευσε το αλκοόλ, αλλά αυτό μάλλον μικρή σημασία έχει για τους εμπνευστές τους.

«Εφιάλτης»

Τον Ιούνιο του 2010 άνδρας νεαρής ηλικίας, που φορούσε κράνος και φόρμα παραλλαγής, άφησε μια γουρουνοκεφαλή στον χώρο στάθμευσης του Προμηθευτικού Οργανισμού του Ναυτικού (ΠΟΝ). Επάνω της είχε καρφώσει ένα χαρτί στο οποίο ανέγραφε τη λέξη «εφιάλτης» και είχε αδειάσει γύρω της ένα μπιτόνι με αίμα. Σε βίντεο – ανάληψη ευθύνης, που ανάρτησαν στο Διαδίκτυο και απαθανατίζει τη εν λόγω διαδικασία, οι δράστες εξηγούν σε πολυτονική γραφή ότι προχώρησαν σε αυτήν την πράξη για να μην αναγερθεί τζαμί στον Βοτανικό:

«Με περίσσιον Έλληνικόν Ηρωικόν θάρρος, καταμεσήμερον και κυττώντας σας προδότες στα μάτια, εισήλθαμε στο στρατόπεδο ΠΟΝ εις την Ιεράν Οδόν και ερρίψαμεν στο χώμα του την κεφαλήν σφαγμένου χοίρου, λουόμενη με το αίμα του. Το ίδιον αίμα που φέραμε και ποτίσαμε το χώμα του ΠΟΝ! […] Στόχος δε αυτής της πράξεώς μας, να θεωρηθή πλέον ο τόπος μολυσμένος από τους μουσουλμάνους και να μην αναγείρουν το τζαμί που επιθυμούν».

Ανάμεσα σε πληθώρα απειλών, οι άγνωστοι δράστες ανέφεραν: «Τα χώματα αυτά είναι ιερά, βαμμένα με αίμα ηρώων και κανείς αλλοεθνής και αλλόθρησκος δεν θα προσευχηθή στον Αλλάχ… Δεν θα φέρετε, ελεεινοί, πιθήκους εδώ να αυτομαστιγώνονται… Άθλιοι ΕΦΙΑΛΤΑΙ!!!» και δήλωναν ότι η πράξη τους ήταν προειδοποιητική. Περίπου τρία χρόνια αργότερα, έστελναν και πάλι το συγκεκριμένο βίντεο για να θυμίσουν ότι το έδαφος είναι μολυσμένο.

Τον Οκτώβριο του 2014, το Ελληνοαραβικό Επιμορφωτικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Μοσχάτο έγινε στόχος ρατσιστικής επίθεσης. Έξω από τον χώρο, που λειτουργεί και ως αυτοσχέδιος χώρος λατρείας, άγνωστοι πέταξαν το κεφάλι ενός γουρουνιού, έγραψαν στο πεζοδρόμιο με κόκκινη μπογιά «Γαμώ το Ισλάμ», λέρωσαν τους τοίχους με μπλε χρώμα και ζωγράφισαν στην πόρτα έναν σταυρό.

Οι δράστες δεν έγιναν αντιληπτοί από γείτονες και περαστικούς, λίγο έλειψε όμως να προδοθούν, αφού ξέχασαν να βγάλουν από τη γουρουνοκεφαλή που πέταξαν την απόδειξη του κρεοπωλείου. Είχε αγοραστεί δύο ημέρες νωρίτερα από κρεοπωλείο του Πειραιά.

Στο Σχιστό

Τον περασμένο Φεβρουάριο άγνωστοι υποστήριξαν πως «μόλυναν» με τον ίδιο τρόπο τον χώρο μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στο Σχιστό. Στη φωτογραφία που ανάρτησαν σε μπλογκ του Διαδικτύου, δίπλα στη γουρουνοκεφαλή υπήρχε ένας σταυρός με το IC XC NIKA και στην περίφραξη είχε τοποθετηθεί ένα λευκό χαρτόνι με το εξής ανορθόγραφο μήνυμα: «Η Ελλάδα έχει ιδιοκτήτη την υπέρμαχο στρατηγό, την προστάτιδα του γένους των Ελλήνων».

Στις αρχές Μαρτίου άγνωστοι πέταξαν τρεις γουρουνοκεφαλές στο στρατόπεδο Δούμτσα Μαργαρίτη στη Σκύδρα για να «μολύνουν» προληπτικά χώρο σε περίπτωση που αυτός ζητούνταν για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Αντίστοιχες πρακτικές χρησιμοποιούν εθνικιστές και θρησκόληπτοι στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία κ.ά.), όπου ξενοφοβία, ισλαμοφοβία και μισανθρωπία κερδίζουν έδαφος. Στόχος των δραστών γίνονται συνήθως ισλαμικά σχολεία και τζαμιά. Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που… πρωτοτυπούν και αντικαθιστούν στη φάτνη το ομοίωμα του Ιησού με γουρουνοκεφαλή, όπως συνέβη πριν από δύο χρόνια στη Μασαχουσέτη.

Για την ιστορία, δύο κρούσματα με γουρουνοκεφαλές έχουν καταγραφεί και στο ποδόσφαιρο: Τον Νοέμβριο του 2002 άγνωστοι πέταξαν μια γουρουνοκεφαλή και ένα μπουκάλι ουίσκι, μεταξύ άλλων, στο Καμπ Νου, όταν ο «προδότης», «Ιούδας» και φιλοχρήματος Λουίς Φίγκο μπήκε στον αγωνιστικό χώρο για να αντιμετωπίσει με τη Ρεάλ την παλιά του ομάδα (Μπαρτσελόνα). Τον Μάιο του 2013 ο Γκλεν Γουίλαν έβαλε μια γουρουνοκεφαλή στο ντουλάπι του συμπαίκτη του Κένγουιν Τζόουνς για να τον πειράξει.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:26