search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:21
MENU CLOSE

Το ΔΝΤ πιέζει για νέα μέτρα και το ΥΠΟΙΚ αντιδρά…

24.03.2016 16:21
Το ΔΝΤ πιέζει για νέα μέτρα και το ΥΠΟΙΚ αντιδρά… - Media
Μετά τις δηλώσεις Κουτεντάκη που έκαναν λόγο για πίεση από το ΔΝΤ να μην πληρωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί, έρχεται ο Τσακαλώτος και ζητά από το ταμείο να πει ανοικτά αν θέλει να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι

 

Μετά τις δηλώσεις Κουτεντάκη που έκαναν λόγο για πίεση από το ΔΝΤ να μην πληρωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί, έρχεται ο Τσακαλώτος και ζητά από το ταμείο να πει ανοικτά αν θέλει να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι, την ώρα μάλιστα που «κύκλοι του υπουργού Οικονομικών» επέκριναν τις θέσεις και προτάσεις του ΔΝΤ ως «μη σοβαρές» και επιστημονικά αστήρικτες

Είναι φανερό ότι κυβέρνηση και ΔΝΤ δεν τα βρίσκουν πουθενά  και κυρίως στο ύψος 3% του ΑΕΠ (δηλαδή 5 δισ. ευρώ) ως το 2018!

Αυτό το τόνισε άλλωστε ξεκάθαρα και ο Κουτεντάκης, λέγοντας ότι το ΔΝΤ δεν έχει αποδεχτεί το πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του 2015  και βλέπει έλλειμμα 0,6% δηλαδή 1,5 δισ. διαφορά

Το ταμείο όμως συνεχίζει να αμφισβητεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές,  αν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα  τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί αλλά ακόμα δεν εισπράττονται (πχ έσοδα από τον φόρο στο κρασί ή από τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ) . Παράλληλα δεν  συμφωνεί ούτε στους ρυθμούς ανάπτυξης που προβλέπει για τα επόμενα χρόνια το μακροοικονομικό σενάριο της κυβέρνησης.

Για το λογο αυτό και πιέζει το οικονομικό επιτελείο παντιοτρόπος για νέα μέτρα, «πετώντας το τυράκι» ότι  για να κλείσει η αξιολόγηση ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση. Ωστόσο καλό είναι να θυμόμαστε ότι κάθε φορά που είναι να ολοκληρωθεί μια διαπραγμάτευση πάντα υπάρχει μια γκρίνια στο background της  που σκοπό έχει να αναδείξει την συμφωνία ως αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης και  μεγάλης νίκης.

Όπως και να έχει σε κάθε περίπτωση, παραμένει η ανάγκη λήψεως πρόσθετων μέτρων, αφού όπως λένε κυβερνητικές πηγές «από μόνη της η υπεραπόδοση μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί δεν μπορεί να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, για αυτό και δεν αποκλείεται να παρθούν και νέα μέτρα για  το 2016 ή να ληφθούν και προκαταβολικά μέτρα για το 2017,  όπως η  αύξηση των προκαταβολών φόρου της επόμενης χρονιάς.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01