search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:59
MENU CLOSE

Μια κόντρα που δεν έγινε

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1910
31-03-2016
31.03.2016 03:00
sp3103skitsa_0.jpg

Είχαν πάρει θέση μπροστά στον καναπέ. Άλλωστε όλα προϊδέαζαν ότι το… ματς θα ήταν μεγάλο, και αν μη τι άλλο επικό – λέμε τώρα… Όσοι άντεξαν να ξενυχτήσουν μπροστά στους δέκτες τους, βλέποντας Βου­λή και περιμένοντας τις βαρύγδουπες αποκαλύψεις, τελικά, 7 ώρες με­τά, λίγο κοιμισμένοι και λίγο απορημένοι, αναρωτιόντουσαν πού είναι η… είδηση!

 

Είχαν πάρει θέση μπροστά στον καναπέ. Άλλωστε όλα προϊδέαζαν ότι το… ματς θα ήταν μεγάλο, και αν μη τι άλλο επικό – λέμε τώρα… Όσοι άντεξαν να ξενυχτήσουν μπροστά στους δέκτες τους, βλέποντας Βου­λή και περιμένοντας τις βαρύγδουπες αποκαλύψεις, τελικά, 7 ώρες με­τά, λίγο κοιμισμένοι και λίγο απορημένοι, αναρωτιόντουσαν πού είναι η… είδηση!

Το tweet της Φώφης Γεννημα­τά συνοψίζει λίγο-πολύ την κα­τάσταση αυτών που άντεξαν να δουν όλη τη συνεδρίαση της Βουλής. «Απογοήτευση. 7 ώρες για το τί­ποτα. 7 ώρες χαμένες» τιτίβισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτικό του μηδενικού σασπένς είναι και η φωτογραφία του κοιμισμένου Νίκου Φίλη στα βουλευτικά έδρανα, ενώ επίσης ενδεικτικό της ταλαιπωρίας ήταν οι… αξύ­ριστοι βουλευτές που εμφανίστηκαν την επόμενη μέρα, χθες δηλαδή, στα κανάλια προκειμένου να αναλύσουν την κόντρα που (δεν) έγινε…

Όσοι ανέμεναν ότι η αναμέτρηση στη Βουλή μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κατέληγε να με­τατραπεί σε μια συζήτηση με «ονόματα και διευθύνσεις» για τη διαπλοκή, στα media και όχι μόνο, μάλλον θα απογοητεύτηκαν. Και οι δύο πλευρές χρησιμοποίησαν, επί της ουσίας, «όπλα με άσφαιρα πυρά», χωρίς να προσδώσουν κάτι πιο… πικάντικο, αν και τις ημέρες που είχαν προηγηθεί της προ ημερησίας συζήτησης τα επιτελεία των δύο στρατοπέδων είχαν καλλιεργήσει πολύ μεγαλύτερες προσδοκίες από την τε­λική… σούμα της πολύωρης και βασανι­στικά κουραστικής, όπως εξελίχθηκε, συ­νεδρίασης.

Στη συζήτηση κυριάρχησαν η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για Εξεταστική Επιτρο­πή για τα δάνεια κομμάτων και Μ ΜΕ και οι συχνές αναφορές και από τους δύο πολιτι­κούς αρχηγούς στον ΔΟΛ αλλά και στο κύ­κλωμα των δημοσιογράφων-εκβιαστών. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντάλ­λαξαν κατηγορίες, επικαλέστηκαν συγκεκριμένα πρωτοσέλιδα για να στηρίξουν τα «βέλη» που εκτόξευσαν, ονόματα αντήχη­σαν στην Ολομέλεια χωρίς ωστόσο να προ­κύψει… αποκάλυψη.

Δίνοντας τον τόνο ο πρωθυπουργός στην αρχική του τοποθέτηση ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να

ζητήσει τις επόμενες ημέρες τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια τρα­πεζών σε κόμματα και ΜΜΕ, κάνοντας λό­γο για ένα γαϊτανάκι που πρέπει να τελει­ώσει είτε τα «θαλασσοδάνεια» αφορούν τα χρεοκοπημένα κόμματα είτε κάποιους χρεοκοπημένους μιντιάρχες, επιχειρη­ματίες στον χώρο του Τύπου.

«Το αμαρτωλό τρίγωνο»

«Εδώ ακριβώς βρίσκεται ο πραγματικός κόμβος του παλιού συστήματος εξουσίας, που λειτούργησε σαν το απόλυτο τρίγωνο της αμαρτίας. Οι τράπεζες τάιζαν με δά­νεια τα ΜΜΕ και τα κόμματα, τα κόμματα υποστήριζαν τις τράπεζες και τις διοική­σεις τους με λογής εξυπηρετήσεις και, βε­βαίως, τα ΜΜΕ φρόντιζαν και φροντίζουν για την υποστήριξη του συστήματος εξου­σίας που τα τρέφει. Αυτή είναι η πραγμα­τικότητα. Και την ίδια στιγμή που αυτό το τρίγωνο λειτουργούσε απρόσκοπτα, η χώ­ρα βυθιζόταν», περιέγραψε την «εικόνα» ο Αλέξης Τσίπρας.

«Γιατί ο πολέμιος της διαπλοκής συναντι­έται μυστικά με έναν βαρόνο της διαπλο­κής, για να χρησιμοποιήσω τις δικές σας εκφράσεις, και γιατί χρειαστήκατε όχι μία, αλλά δύο, τρεις, τέσσερις συναντήσεις, για να πείτε τι;», αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μη­τσοτάκης, απαντώντας στις βολές Τσίπρα. «Ξέρετε ότι εμένα δεν με ενδιαφέρει τι δώ­σατε και τι πήρατε σ’ αυτές τις μυστικές συζητήσεις. Εσείς το ξέρετε και ο έτερος εμπλεκόμενος. Αυτό που ξέρουν όλοι είναι ότι μπήκατε σε μυστικά παζάρια. Βέβαια, δεν ξέρω τι απέδωσαν αυτά τα παζάρια, αλλά εγώ δεν μπορώ να ξεχάσω το κόκκινο πρωτοσέλιδο του ‘‘Βήματος’’ την ημέρα της εκλογής σας, καθώς και το δεύτερο πρω­τοσέλιδο των ‘‘Νέων’’ “Εποχή Τσίπρα” όταν κερδίσατε τον Σεπτέμβριο. Εγώ δεν τα βλέ­πω πολύ εχθρικά στο πρόσωπό σας», έκλει­σε την απάντησή του ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Κάποια στιγμή μάλιστα η αίθουσα της Ολομέλειας θύμιζε έντονα… περίπτερο, καθώς στα πρακτικά της Βουλής κατατίθεντο αδιάκοπα πρωτοσέλιδα, σκίτσα, κομ­μάτια εφημερίδων και φωτοτυπημένα δη­μοσιεύματα από ιστοσελίδες. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε μάλιστα το γεγονός ότι και οι δύο «μονομάχοι» άδραξαν την ευ­καιρία και τράβηξαν από τη φαρέτρα τους το… όνομα του Σταύρου Ψυχάρη, κατη­γορώντας ο ένας τον άλλον για σχέσεις με τον εκδότη του ΔΟΛ. Πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε πρωτοσέλιδα του ΔΟΛ για να δείξει ότι το δημοσιογραφικό συγκρότημα στάθηκε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας κατέθε­σε πρόσφατα πρωτοσέλιδα του ΔΟΛ ανα­φέροντας το πόσο κοντά βρίσκονται οι τίτ­λοι με φράσεις του «γαλάζιου» προέδρου και σχολιάζοντας πως η ομιλία Μητσοτάκη αποτελεί αναμάσημα των πρωτοσέλιδων του ΔΟΛ.

«Κύριε Μητσοτάκη, εάν έχετε προσλάβει για λογογράφο τον κ. Ψυχάρη, μάλλον να αλλάξετε λογογράφο, διότι ο κ. Ψυχάρης είναι πολύ προβλέψιμος και σας εκθέτει», ήταν το «καρφί» που πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας προς την πλευρά του Κυριάκου Μη­τσοτάκη. Και συνέχισε την επίθεση στον πρόεδρο της Ν.Δ. λέγοντας πως «βέβαια, για να μην παρεξηγώ, δεν αναφερθήκατε μόνο στα πρωτοσέλιδα του συγκεκριμένου συγκροτήματος. Βεβαίως, καταπιαστήκα­τε και με μία σειρά πρωτοσέλιδα της ναυ­αρχίδας του “κίτρινου Τύπου” του γνωστού κομιστή, η οποία κάθε Κυριακή έχει και ένα πρωτοσέλιδο που αφορά ζητήματα, κατά την άποψή μου, με τα οποία κανείς θα έπρεπε ή να γελάσει ή να κλάψει, δεν ξέρω. Παρ’ όλα αυτά, αναφερθήκατε με ιδιαίτερο πάθος στο γεγονός ότι προσλαμβάνουμε – λέει – κολλητούς, λες και εσείς, που είχατε πενήντα δύο μετακλητούς στο υπουργείο σας, είχατε προσλάβει ανθρώπους με κρι­τήρια και κάνατε OpenGov, ΑΣΕΠ».

Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επι­τέθηκε στον πρωθυπουργό αναφέροντας πως «όταν μιλάτε για σχέσεις – θα περιμένε­τε να τα ακούσετε όλα – τρίτου τύπου, κύ­ριε Τσίπρα, με ύποπτους δημοσιογράφους, οι οποίοι μπορεί στο παρελθόν να έχουν κάνει βρόμικες δουλειές, μπορείτε να μου εξηγήσετε παρακαλώ πάρα πολύ τη σχέση πρώτου τύπου της πρόσληψης του κ. Χριστοφορίδη από την κ. Γεροβασίλη;».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τόνισε πως «να θυμί­σω ποιος είναι ο κ. Χριστοφορίδης. Είναι ο εκδότης της εφημερίδας ‘‘Το Χωνί’’. Να το ξανακούσετε, γιατί όπως εσείς έχετε ωραία εξώφυλλα, έτσι έχω και εγώ εδώ πέρα: “Στις 20 Σεπτεμβρίου – λένε – στα τσακίδια”. Έχουν τσιρότο στον Άδωνι, στον Βαγγέλη τον Μεϊμαράκη και στη Σοφία τη Βούλτεψη. “Όχι υποτέλεια, μνημόνια, Σόιμπλε, Σα­μαρά. Πού θα κρυφτείτε αύριο το πρωί;”. Αυτά δημοσίευε ο κ. Χριστοφορίδης! Και φυσικά σπεύσατε να επιβραβεύσετε με μια πρόσληψη στην κ. Γεροβασίλη. Και βέ- βαια, άξιος ο κ. Χριστοφορίδης! Άξιος!».

Επεισόδιο Τσίπρα – Μητσοτάκη

Λίγο αργότερα μάλιστα κόκκινο «χτύ­πησε» το θερμόμετρο της έντασης στην Ολομέλεια κατά τη διάρκεια ενός έντο­νου λεκτικού επεισοδίου που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ο «γαλάζιος» πρόεδρος χαρακτήρισε ως «στενό συνεργάτη» του πρωθυπουρ­γού τον τρίτο, χωρίς να τον κατονομάσει, εμπλεκόμενο δημοσιογράφο στην υπόθε­ση των εκβιασμών.

«Εγώ θυμάμαι ότι ήταν τρεις στην παρέα των εκβιαστών. Ο τρίτος θυμάμαι ότι ήταν δικός σας στενός συνεργάτης και δεν είδα να διαρρέουν οι δικές του συνομιλίες. Φα­ντάζομαι ότι υπάρχουν και δικές του συνο­μιλίες. Για αυτό σας κατηγορώ, κύριε Τσίπρα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του, φέρνοντας την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού.

Όρθιος ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρόεδρο της Ν.Δ. έντονα και αρκετές φορές να ανακαλέσει τα όσα υποστήριξε λέγοντας πως «δεν θα λέτε ανακρίβειες», ενώ ο Κυριά­κος Μητσοτάκης του απαντούσε ότι δεν ανα­καλεί, ζητώντας του να καθίσει κάτω και πως θα απαντήσει μετά.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάθε δικαίωμα να μην απαντά στα στοιχεία που του κατέθεσα για τις σχέσεις του κόμματός του με τους εκ­βιαστές. Δεν έχει δικαίωμα να συκοφαντεί τον πρωθυπουργό της χώρας και να λέει ότι είναι στενός συνεργάτης μου ένας από τους εκβι­αστές. Οφείλει να ανακαλέσει, αλλιώς είναι ένας κοινός συκοφάντης», σημείωσε, ελά­χιστες στιγμές αργότερα, ο πρωθυπουργός προς την πλευρά του προέδρου της αξιωμα­τικής αντιπολίτευσης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:59