search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:18
MENU CLOSE

Χρέος, καταπολέμηση της διαπλοκής και προσφυγικό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1910
31-03-2016
31.03.2016 03:00
pn3103xaxaxa.jpg

Αν κάτι προκύπτει από την προ ημερη­σίας συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της Δικαιοσύνης και της διαφθοράς, είναι ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να συντηρήσει το επό­μενο διάστημα τους υψηλούς τόνους στο εσωτερικό της χώρας – προανήγγειλε άλ­λωστε άμεσα Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των μιντιαρχών με στόχο αυ­τή να καταλήξει σε πόρισμα ώς τα τέλη Μα­ΐου. 

 

Αν κάτι προκύπτει από την προ ημερη­σίας συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της Δικαιοσύνης και της διαφθοράς, είναι ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να συντηρήσει το επό­μενο διάστημα τους υψηλούς τόνους στο εσωτερικό της χώρας – προανήγγειλε άλ­λωστε άμεσα Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των μιντιαρχών με στόχο αυ­τή να καταλήξει σε πόρισμα ώς τα τέλη Μα­ΐου. Στο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και μάλιστα απέδωσε αυτή τη στροφή στη στρατηγική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πιέσεις που δέχεται από το εγχώριο σύστημα, καθώς, όπως κατήγ­γειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυ­πουργός, στους συνομιλητές του στο εξω­τερικό ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν εγείρει θέμα εκλογών.

Τα παραπάνω συνθέτουν μια εικόνα όπου η κυβέρνηση επιχειρεί να κρατήσει ψηλά τη σημαία της μάχης κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής (έστω κι αν μέχρι στιγμής αυ­τή μοιάζει ως επί το πλείστον επικοινωνια­κή) προκειμένου:

♦ Να τροφοδοτηθεί το ενδιαφέρον του ακροατηρίου της αλλά και να επισκιαστούν δύσκολες πτυχές της αξιολόγησης που δια­φαίνεται πως θα κλείσει μεν, αλλά όχι χωρίς μια μεγάλη μερίδα αυτών που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ να βάλει το χέρι στην τσέπη.

♦ Ο Τσίπρας να κόψει το νήμα της πρώτης αξιολόγησης ως «θριαμβευτής» και κυρίαρ­χος και όχι ως όμηρος του παλαιού πολιτι­κού συστήματος.

Οι εντυπώσεις θα ενισχυθούν και από μια συμφωνία για το χρέος, με το Μαξίμου να θεωρεί δεδομένο ότι αυτή θα υπάρξει, καθώς αποτελεί μέρος της συμφωνίας του καλοκαιριού, ωστόσο ο Σόιμπλε έστει­λε μήνυμα ότι η συζήτηση αυτή δεν είναι επείγουσα, διότι προέχουν η τόνωση της ανταγωνιστικότητας και η εφαρμογή διαρ­θρωτικών μεταρρυθμίσεων. Από την άλλη, αν το ΔΝΤ αποφασίσει ότι θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους αναγκαστικά θα μπει στο τραπέζι.

«Λήξαν» το θέμα Μουζάλα

Μέχρι τότε η κυβέρνηση έχει να διαχειρι­στεί την καθημερινότητα, η οποία σε έναν μεγάλο βαθμό σημαίνει και την καθημερινή διαχείριση του προσφυγικού μετά τη συμ­φωνία Ε.Ε. – Τουρκίας.

Να σημειωθεί ότι στο πολιτικό πεδίο φαί­νεται να διευθετείται το θέμα Μουζάλα, καθώς στη συζήτηση στη Βουλή ο κυβερ­νητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, ο οποίος ζητούσε προ δύο εβδομάδων την παραί­τηση του αναπληρωτή υπουργού Μετανα­στευτικής Πολιτικής, κατέβασε κι άλλο τους τόνους μιλώντας για «λεκτικό λάθος» (για την αναφορά του Μουζάλα στα Σκόπια ως «Μακεδονία»). Κι ενώ είχε προαναγγελθεί για χθες συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου για το οριστικό κλείσιμο του θέματος, τέτοια συνάντηση ώς το απόγευμα δεν είχε γίνει, ούτε υπήρχε στο πρόγραμμα του πρωθυ­πουργού.

Ο Γολγοθάς του προσφυγικού

Επί του προσφυγικού, λοιπόν, η κυβέρνη­ση πορεύεται με την ελπίδα να συνεχιστεί η μείωση των ροών που καταγράφεται τις τε­λευταίες μέρες.

Το βάρος πλέον πέφτει στην εσωτερική κατανομή των προσφύγων μέχρι να ξεκι­νήσουν οι διαδικασίες επανεισδοχής προ­σφύγων και μεταναστών στην Τουρκία αλλά και μετεγκατάστασης από την Ελλάδα σε χώρες της Ε.Ε. Ως προς το τελευταίο, ανα­μένεται να διαπιστωθεί ποιο είναι το κλίμα στις ευρωπαϊκές χώρες μετά το τρομοκρατι­κό χτύπημα στις Βρυξέλλες, δηλαδή πόσες και ποιες χώρες δεσμεύονται να τηρήσουν τη συμφωνία και να δεχτούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στα νούμερα που έχουν συμφωνηθεί και ποιες χώρες θα υπαναχω­ρήσουν. Τυπικά στις 4 Απριλίου ξεκινά η επανεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στη βάση του μοντέλου «ένας προς έναν» (προηγείται δηλαδή η επιστρο­φή στην Τουρκία όσων έχουν περάσει στην Ελλάδα).

Μέχρι τότε η κυβέρνηση επικεντρώνει στην κατάσταση στην Ειδομένη με στόχο να αποσυμφορηθεί η περιοχή και να υπάρξει εθελοντική απομάκρυνση προσφύγων για να πάρει ύστερα τη σκυτάλη και ο Πειραιάς.

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, το στοί­χημα είναι η δημιουργία περισσότερων θέ­σεων στα υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας, ενώ πλέον προσπάθεια γίνεται και για εξεύ­ρεση στεγασμένων ή ημιστεγασμένων χώ­ρων.

Ο στόχος που τέθηκε από την περασμένη εβδομάδα είναι να υπάρξουν 30.000 επιπλέ­ον θέσεις φιλοξενίας ώς τα μέσα Απριλίου στην ηπειρωτική χώρα, κυρίως στη Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα.

Χθες αναμενόταν να κατατεθεί, όπως είχε προαναγγελθεί, το νομοσχέδιο με το οποίο διευθετούνται νομικά ζητήματα που σχε­τίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι το πιθανό­τερο είναι να προωθηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (κάτι το οποίο βέβαια θα αποφασιστεί στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής).

Όσο για το θέμα της αναγνώρισης της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας», η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει τέτοια νομοθέτηση ούτε χρειάζεται, καθώς κάθε αίτημα ασύλου θα εξετάζεται μεμονω­μένα. Πάντως για τη συμφωνία υπάρχουν και εσωκομματικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. η βουλευτής Βασιλική Κατριβάνου), ενώ κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι τα όποια γκρίζα σημεία της συμφωνίας θα διαπιστωθούν στην πράξη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:17