search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:28
MENU CLOSE

Έκρυθμη η κατάσταση σε Χίο και Μυτιλήνη ενόψει των πρώτων απελάσεων προσφύγων – Αναβρασμός σε όλη τη χώρα

03.04.2016 13:52
Έκρυθμη η κατάσταση σε Χίο και Μυτιλήνη ενόψει των πρώτων απελάσεων προσφύγων - Αναβρασμός σε όλη τη χώρα - Media

Έκρυθμη είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Χίο και τη Λέσβο, καθώς για τη Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί οι πρώτες απελάσεις προσφύγων πίσω στην Τουρκία.

Στους πρόσφυγες επικρατεί αναβρασμός καθώς αναγκάζονται να διαγράψουν οριστικά τη πιθανότητα μετάβασής τους στη δυτική Ευρώπη, ενώ γνωρίζουν τις άσχημες συνθήκες για τους πρόσφυγες που επικρατούν στην Τουρκία και παράλληλα βιώνουν τη ματαίωση του σκοπού του επικίνδυνου ταξιδιού που πραγματοποίησαν για να φτάσουν από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά. “Καλύτερα να πεθάνουμε παρά να επιστρέψουμε στην Τουρκία”, διαμηνύουν. 

Οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ κλειστός παραμένει ο κεντρικός λιμένας της Χίου λόγω της παρουσίας προσφύγων.

Σύμφωνα με το politischios.gr το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε νέα διαδήλωση προσφύγων, με συνθήματα κατά της κράτησης στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ. αλλά και κατά της επαναπροώθησης στην Τουρκία.

Άτομα κάθε ηλικίας με πλακάτ στα αγγλικά διαδήλωσαν κατά της επαναπροώθησης δηλώνοντας ότι προτιμούν τον θάνατο παρά την επιστροφή στην Τουρκία ή στις πατρίδες τους.

Στο λιμάνι μάλιστα έκανε την εμφάνισή της και διμοιρία των ΜΑΤ, που όμως παρακολουθεί τους μετανάστες από απόσταση 100 μέτρων και συγκεκριμένα από τον χώρο του Λιμεναρχείου Χίου.

Η εντολή που έχουν προς το παρόν είναι να μην επέμβουν καθώς οι οδηγίες που έλαβαν είναι ότι η απομάκρυνσή τους από το λιμάνι δεν μπορεί να γίνει με τη βία αφού υπάρχουν δεκάδες γυναικόπαιδα ανάμεσα στα 800 άτομα.

Όπως πάντως σημείωσε στο Politischios.gr αστυνομική πηγή το στοίχημα της αποσυμφόρησης θα «παιχτεί» στον αριθμό των αιτήσεων ασύλου. Όσων η αίτηση δεν γίνει αποδεκτή,  θα έχουν την ευκαιρία να ζητήσουν επανεξέταση η οποία θα κριθεί σε διοικητικό δικαστήριο. Μέχρι λοιπόν να εκδικαστεί θα τους παραχωρείται χαρτί για προσωρινή διαμονή σε κέντρο ανοιχτής δομής της ηπειρωτικής Ελλάδας, κάτι που σημαίνει ότι θα αποχωρούν άμεσα από το νησί.

Τη Δευτέρα οι πρώτες απελάσεις

Στο μεταξύ, το πρωί της Δευτέρας, 4 Απριλίου, αρχίζουν – εκτός απροόπτου – από τη Χίο τα δρομολόγια απέλασης προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία και συγκεκριμένα στο Δικελί, με την συνοδεία Ελλήνων αστυνομικών και δυνάμεων της Frontex.

Ήδη, στη Χίο έφτασαν την Κυριακή, άλλοι 40 αστυνομικοί της Frontex ενώ αναμένεται η άφιξη κι άλλων.

Σύμφωνα με το astraparis.gr, τα πρώτα δρομολόγια με το καταμαράν της τουρκικής εταιρείας Erturk, που βρίσκεται στο λιμάνι της Χίου, αφορούν περίπου 200 άτομα, καθένα εκ των οποίων θα συνοδεύεται από έναν αστυνομικό, είτε της ΕΛΑΣ, είτε της Frontex.

Το καταμαράν θα εκτελεί το δρομολόγιο προς το Δικελί, όπου φαίνεται ότι υπάρχει σε ετοιμότητα ο χώρος και ο μηχανισμός για την υποδοχή και καταγραφή όσων προσφύγων και μεταναστών θα φτάνουν εκεί από τη Χίο και την Μυτιλήνη.

Μυτιλήνη: Απόβαση αστυνομικών από όλη την Ευρώπη

Στη γειτονική Λέσβο περίπου 350 είναι οι Αστυνομικοί της Frontex από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία οι οποίοι έφτασαν στο νησί σε εφαρμογή του σχεδίου απέλασης μεταναστών από τη Μυτιλήνη στο Δικελί της Τουρκίας που προβλέπεται από τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, από το χοτ σποτ της Μόριας καθώς και στη διάρκεια του ταξιδιού με το πλοίο ο κάθε μετανάστης θα μετακινείται συνοδευόμενος από έναν αστυνομικό της Frontex.

Οι πρώτες αυριανές επαναπροωθήσεις σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν αφορούν οικογένειες, αλλά μετανάστες από το Πακιστάν, χώρες της Βορείου Αφρικής αλλά και άλλες χώρες όπως το Μπαγκλαντές, τη Σρι Λάνκα και το Κονγκό.

Χθες έφθασαν στη Λέσβο εκτός από Αστυνομικούς και τεχνολογικός εξοπλισμός με προγράμματα που αφορούν την ενίσχυση του μηχανισμού εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ Τουρκίας.

Άνθρωποι χωρίς πατρίδα: Ούτε η Τουρκία θέλει τους πρόσφυγες

Την ίδια ώρα στην Τουρκία πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες φορέων συμπεριλαμβανομένων φορέων της αυτοδιοίκησης ενάντια στη χρησιμοποίηση περιοχών της χώρας για την προσωρινή έστω παραμονή επαναπροωθούμενων μεταναστών. Χθες στο Δικελί πραγματοποιήθηκε διαδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος του Δικελί στη διάρκεια της οποίας «υπερασπίσθηκαν ο τουριστικός και αγροτικός χαρακτήρας της περιοχής».

Σήμερα όπως έγινε γνωστό η εταιρεία που διαχειρίζεται το λιμάνι του Δικελί ονόματι LIMAK με επιστολή της απαγόρευσε τη χρήση του λιμανιού ως σημείο αποβίβασης επαναπροωθούμενων μεταναστών. Όπως υποστηρίζεται, το επόμενο διάστημα πρόκειται να δέσουν στο λιμάνι του Δικελί 30 κρουαζιερόπλοια κάτι που φυσικά όπως λένε δεν θα γίνει αν αποβιβάζονται επαναπροωθούμενοι μετανάστες. Μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό ποια είναι η γνώμη της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με τις αιτιάσεις της Τουρκικής εταιρείας.

Η Τουρκική κυβέρνηση όμως φαίνεται πως πιεζόμενη ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σε μέτρα που σκοπό έχουν να αποφορτίσουν σημαντικά τις ροές προς το Αιγαίο. Τις προηγούμενες μέρες αποφασίστηκε η συγκρότηση από την Αστυνομία ειδικής υπηρεσίας με εντολή «μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο να έχει κλείσει το κεφάλαιο ροών προς την Ευρώπη μέσω του Αιγαίου». Η υπηρεσία αυτή συγκροτήθηκε και ήδη με τη χρήση ειδικών δυνάμεων του Στρατού και συγκεκριμένα μονάδων ορεινών καταδρομών έχουν κλείσει διόδους μετακίνησης προς την Κω μέσω της περιοχής του Μπόντρουμ και προς τη βόρεια Λέσβο μέσω του Ακτσάϊ (περιοχή αρχαίας Άσου – Μπεχράμ Καλέ).

Τέλος ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί πλέον στα νησιά είναι ότι την τελευταία εβδομάδα στο λιμάνι της Μυτιλήνης συχνός είναι ο εντοπισμός μεταναστών, οι οποίοι κρυμμένοι μέσα σε φορτηγά και νταλίκες προσπαθούν να επιβιβαστούν στα πλοία της γραμμής για τον Πειραιά. Πριν από κάθε απόπλου τα στελέχη του λιμενικού εντοπίζουν από πέντε έως 10 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι στη συνέχεια κρατούνται με προοπτική την απέλασή τους.

Αρνούνται να φύγουν από τον Πειραιά οι πρόσφυγες – Φοβούνται τις απελάσεις στην Τουρκία 

Στον Πειραιά, οι πρόσφυγες αρνούνται να μετακινηθούν από το λιμάνι, καθώς φοβούνται ότι η μεταφορά τους σε χώρο φιλοξενίας αποτελεί το πρώτο βήμα για την απέλασή τους στην Τουρκία. 

Παρά το γεγονός ότι σήμερα έφθασαν τρία πούλμαν προκειμένου να μεταφέρουν κάποια άτομα στο κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα, δεν επιβιβάσθηκε κανένας σε αυτά.

Πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες φοβούνται ότι τα κέντρα φιλοξενίας είναι μακριά από την πόλη και εκφράζουν ανησυχία ότι θα εγκλωβιστούν σε αυτά.

Ήδη στους περισσότερους καταυλισμούς προσφύγων, η σχεδιαζόμενη για αύριο έναρξη της διαδικασίας των επιστροφών έχει διαδοθεί μέσω διαδικτύου προκαλώντας ανησυχία.

Συνολικά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του λιμενικού 4.629 άτομα.

Κλειστή η ΕΟ Θεσσαλονίκης – Ευζώνων 

Κλειστή για τα φορτηγά παραμένει για δεύτερο 24ωρο η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο ύψος του βενζινάδικου του Πολυκάστρου, από πρόσφυγες που ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα.

Οι πρόσφυγες έχουν στήσει σκηνές στο οδόστρωμα και επιτρέπουν τη διέλευση μόνο σε Ι.Χ. αυτοκίνητα και λεωφορεία, ενώ η κίνηση των φορτηγών διεξάγεται από παρακαμπτήριους δρόμους. Ανάλογη κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη στον παλιό δρόμο Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο ύψος του Λιμνότοπου.

Ένταση επικράτησε νωρίτερα στην κινητοποίηση επί της εθνικής οδού, όταν, οδηγός νταλίκας, που εκινείτο προς Θεσσαλονίκη, αντιδρώντας στο κλείσιμο του δρόμου, διαπληκτίστηκε με πρόσφυγες. Τα «αίματα άναψαν» και χρειάστηκε η παρέμβαση των αστυνομικών για να ηρεμήσει ο οδηγός που πείστηκε τελικά και αποχώρησε προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Στιγμές έντασης καταγράφηκαν –σύμφωνα με αστυνομική πηγή- το τελευταίο 24ωρο και μεταξύ αγανακτισμένων προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην περιοχή για αρκετές μέρες, κάποιοι και εβδομάδες. Τα περιστατικά αυτά έληξαν με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

Στο μεταξύ, η σιδηροδρομική γραμμή στον καταυλισμό της Ειδομένης, μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδα – ΠΓΔΜ, παραμένει για 16η μέρα υπό κατάληψη, από πρόσφυγες και μετανάστες, που αντιδρούν στο κλείσιμο των συνόρων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:28