search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:31
MENU CLOSE

Κύριε Σταθάκη, πάρτε θέση τώρα…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1916
12-05-2016
14.05.2016 03:00
pod_1205_028_cmyk.jpg

Η Greenpeace προκαλεί υπουργό, βουλευτές και ευρωβουλευτές

 

Η Greenpeace προκαλεί υπουργό, βουλευτές και ευρωβουλευτές

Το γάντι στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη αλλά και στους Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές έριξε το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace, με αφορμή τη Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση (TTIP) μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ αλλά και τη Συνθήκη Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά (CETA).
 
Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση, μετά τη διαρροή του μεγαλύτερου μέρους των εγγράφων της μυστικής διαπραγμάτευσης, καλεί τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη να δηλώσει ανοιχτά την αντίθεσή του στις δύο συμφωνίες, την TTIP και τη CETA. 
 
Παράλληλα καλεί τους 321 Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές να τοποθετηθούν ευθέως και ανοικτά κατά των δύο συμφωνιών μέχρι τις 16 Μαΐου.
 
Στην επιστολή της προς τους Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση επισημαίνει ότι από τα κείμενα της TTIP που άφησε να διαρρεύσουν το Ολλανδικό Γραφείο της Greenpeace «δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, χωρίς να εγκαταλείψει η Ευρώπη τις κόκκινες γραμμές της για την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων πάνω στα οποία οικοδομήθηκε».
 
Η Greenpeace συγκεκριμένα ζητά από τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές:
 
♦ Να απαιτήσουν τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων για την TTIP καθώς και την απόλυτη διαφάνεια και δημοσιοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων, παράλληλα με την έναρξη ενός δημόσιου και ανοιχτού διαλόγου για τη βελτίωση του εμπορίου.
♦ Να απαιτήσουν τον χαρακτηρισμό της CETA ως μεικτής συμφωνίας ώστε να συμμετέχουν στην ψήφισή της και τα εθνικά Κοινοβούλια και όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση στην επιστολή της επισημαίνει τέσσερις από τις σημαντικότατες επιπτώσεις που θα επιφέρουν οι δυο συμφωνίες και συγκεκριμένα στην ίδια τη δημοκρατία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τον αγροτικό τομέα αλλά και την πολιτική για το κλίμα.
 
Συγκεκριμένα:
 
Αρπαγή της εξουσίας 
Τόσο η TTIP όσο και η CETA αποτελούν μία μεγάλη απειλή για βασικές αξίες και δικαιώματα, ξεκινώντας από την ίδια τη δημοκρατία. Παρόλο που και οι δύο συμφωνίες προωθούνται ως ευνοϊκές για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, οι πραγματικά ευνοημένες από αυτές θα είναι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, ακόμα και εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους. Την ίδια στιγμή, οι πολίτες θα δουν τα εργασιακά τους δικαιώματα να περιστέλλονται περαιτέρω, την υγεία τους και το περιβάλλον να επιβαρύνονται μέσω νέων ρυθμιστικών κανόνων, την προστασία τους ως καταναλωτών και την ποιότητα της τροφής τους να υπονομεύονται στο όνομα του κέρδους.
 
Πλήγμα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
Οι υποστηρικτές της TTIP και της CETA, ανάμεσά τους και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ισχυρίζονται ότι αυτές οι δύο συμφωνίες θα φέρουν μεγάλη οικονομική ανάπτυξη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ενώ θα συμβάλουν και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. 
Σύμφωνα με έγκυρες μελέτες όμως, τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα. Αντίθετα, μελέτες βασισμένες σε πιο ρεαλιστικά μοντέλα, δείχνουν ότι η TTIP θα φέρει κυρίως αρνητικές επιπτώσεις στους τομείς της ανάπτυξης, της αγοράς εργασίας και των μισθών. Ειδικά ο τομέας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα πληγεί σημαντικά από την εφαρμογή αυτών των συμφωνιών, καθώς ελάχιστες από αυτές δραστηριοποιούνται στο διατλαντικό εμπόριο, ενώ ο κύκλος εργασιών τους θα επηρεαστεί από την εισροή φτηνών προϊόντων. Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει ήδη πληγεί σημαντικά από την εφαρμογή των μνημονίων, δεν υπάρχει το περιθώριο να υποστηρίξουμε συμφωνίες που θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο την οικονομική κρίση και θα πλήξουν το εργατικό δυναμικό.
Είναι αδιανόητο οι αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού για την εξοικονόμηση κάποιων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ να καταλήγουν σε αποζημιώσεις πολυεθνικών επιχειρήσεων επειδή η νομοθεσία τους για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας ή η εργατική νομοθεσία έθιξαν τα οικονομικά συμφέροντά τους.
 
Απειλή για τον αγροτικό τομέα
Ένας άλλος τομέας που θα πληγεί σημαντικά από την TTIP είναι ο αγροτικός και κατ’ επέκταση ο τομέας των τροφίμων. Μέσω της TTIP προωθείται ένα βιομηχανικό μοντέλο για την τροφή και τη γεωργία, που μειώνει τις προδιαγραφές για την ασφάλεια των τροφίμων, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. 
Μία από τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος, η αρχή της προφύλαξης, θα καταργηθεί, ανοίγοντας τον δρόμο στα μεταλλαγμένα, την ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων αλλά και την παραγωγή προϊόντων όπως κρέας με ορμόνες, αυξητικές ουσίες και αντιβιοτικά.
Επιπλέον, η θέσπιση αυστηρών κανόνων σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στους σπόρους θα απειλήσει τις τοπικές αγροτικές κοινότητες και τη γεωργία μικρής κλίμακας που αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην οικονομική ζωή της χώρας, ενώ οι κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας θα επηρεάσουν τις ετικέτες ποιότητας καθώς και τα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης.
 
Πολιτική για το κλίμα 
Η TTIP θα εμποδίσει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μέσα από τη συμφωνία θα ενισχυθούν οι εισαγωγές και εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, ενώ η παραγωγή ενέργειας σε τοπικό επίπεδο θα μπορούσε να θεωρηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός και φραγμός στο εμπόριο. Την ίδια στιγμή, φραγμός στο εμπόριο ήδη θεωρείται στις διαπραγματεύσεις μία σειρά από προβλέψεις, όπως οι ετικέτες ενεργειακής απόδοσης προϊόντων, η ενεργειακή απόδοση των αυτοκινήτων και ο κανονισμός για τη μη συμβατική εξόρυξη ορυκτών καυσίμων.
Να σημειωθεί ότι, ήδη, σχεδόν 3,5 εκατομμύρια πολίτες από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υπογράψει ενάντια στις συμφωνίες, καθιστώντας τη συγκεκριμένη «Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών» (European Citizens Initiative) τη μεγαλύτερη σε αριθμό υπογραφών.
Την ίδια στιγμή, περιφέρειες σε διάφορες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτοανακηρύσσονται ως «TTIP free zones».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:30