search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:51
MENU CLOSE

Μυστήριο στη Σερβία: Κατεδάφισαν με μπουλντόζες κτήρια στο Βελιγράδι το βράδυ των εκλογών – «Θεατής» η αστυνομία (Video)

11.05.2016 15:42
Σερβία: Γυναίκες το 50% των υπουργών στην νέα κυβέρνηση - Media

Αναταραχή έχουν προκαλέσει στην πολιτική ζωή της Σερβίας τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Βελιγράδι το βράδυ της Κυριακής, 24 Απριλίου, ημέρας εθνικών εκλογών.

Το σκηνικό, βγαλμένο από ταινία δράσης, έχει ως εξής:

Το βράδυ της 24ης Απριλίου, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων των γενικών βουλευτικών εκλογών, περίπου 30 μασκοφόροι, «οπλισμένοι» με ρόπαλα του μπέιζμπολ και έχοντας μαζί τους μπουλντόζες, κατεδάφισαν σειρά κτηρίων στη σερβική πρωτεύουσα ενώ επιτέθηκαν και σε κατοίκους.

Λίγες μέρες αργότερα το Δίκτυο Καταγραφής Εγκλημάτων και Διαφθοράς της Σερβίας δημοσίευσε βίντεο από κάμερες ασφαλείας που κατέγραφαν τη στιγμή της κατεδάφισης ιδιόκτητων ακινήτων στη γειτονιά Savamala του Βελιγραδίου.

 

 

 

Σύμφωνα με το Δίκτυο, ενώ οι εκσκαφείς κατεδάφιζαν τα κτήρια μασκοφόροι επιτίθονταν στους περαστικούς. Φέρονται δε να έδεσαν έναν φρουρό εταιρείας που δραστηριοποιείται στην περιοχή, ενώ του απέσπασαν το κινητό του τηλέφωνο.

Μεταξύ άλλων οι μυστηριώδεις άγνωστοι επιτέθηκαν στοχευμένα σε  κτήρια ιδιοκτησίας των εταιρειών «Iskra» και «Transport Peroni».

Οι ιδιοκτήτες των κτηρίων που δέχτηκαν επίθεση επιχείρησαν επανειλημμένα να επικοινωνήσουν με την αστυνομία, ωστόσο οι αστυνομικοί έμειναν σκόπιμα αδρανείς, παραπέμποντας τους καταγγέλλοντες σε άλλα αστυνομικά τμήματα!

Στη δε οδό Braca Krsmanovic, δίπλα στον ποταμό Σάββα, άλλη ομάδα αγνώστων που επέβαιναν σε τζιπ χωρίς πινακίδες προχώρησαν σε παρόμοιες καταστροφές – με την αστυνομία να παραμένει και πάλι αδρανής.

Το μυστήριο πύκνωσε ακόμα περισσότερο τις επόμενες μέρες, και αφού το φως της ημέρας είχε αποκαλύψει την καταστροφική δράση των αγνώστων.

Την προηγούμενη εβδομάδα Σέρβος υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι περιμένει εξηγήσεις από τη δημοτική αρχή, η οποία τον ενημέρωσε ότι δεν έχει καμιά πληροφορία για το περιστατικό.

«Η απάντηση του δημάρχου είναι απαράδεκτη. Οι αρχές της πόλης δεν μπορούν απλώς να λένε «δεν εμπλεκόμεθα και δεν ξέρουμε τίποτα». Έχουν ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, δήλωσε.

Πρόσθεσε δε ότι, μετά τις επισημάνσεις του για το περιστατικό, έλαβε ανώνυμα απειλητικά μηνύματα που του ζητούσαν να σταματήσει να ασχολείται με την υπόθεση.  

Η συνοικία Savamala βρίσκεται κοντά στην όχθη του ποταμού Σάββα και συγκαταλέγεται στην περιοχή που η κυβέρνηση σκοπεύει να αναπλάσει, κατασκευάζοντας ένα τεράστιο συγκρότημα γραφείων και κατοικιών που θα περιλαμβάνει το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων. Μάλιστα, στο πλαίσιο των εργασιών, οι αρχές κατεδάφισαν έναν προσφυγικό καταυλισμό. Την κατασκευή του συμπλέγματος έχει αναλάβει κατασκευαστική εταιρεία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ονόματι Eagle Hills.

Ωστόσο η ανάπλαση της περιοχής σε αυτή την κατεύθυνση έχει συναντήσει σοβαρότατες αντιδράσεις. Οι επικριτές του προτζεκτ υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι η ανάληψη του έργου από την αραβική κατασκευαστική κινείται έξω από τα πλαίσια του σερβικού συντάγματος, καθώς προϋπέθετε την αναστολή της ισχύος της σερβικής νομοθεσίας στην υπό ανάπλαση περιοχή.

Πάντως η περίεργη στάση της αστυνομίας καθώς και των δημοτικών αρχών, αλλά και ο «επαγγελματισμός» με τον οποίον έδρασαν οι κουκουλοφόροι, αποτελούν ίσως ενδείξεις ότι το απίστευτο περιστατικό προκάλεσαν αντικρουόμενα συμφέροντα και στρατηγικές όσον αφορά την αξιοποίηση μιας περιοχής-«φιλέτου» της σερβικής πρωτεύουσας. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:48