search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:43
MENU CLOSE

Υπέρ της κατάργησης των προνομίων των βουλευτών ο ΣΥΡΙΖΑ

14.06.2016 08:23
Υπέρ της κατάργησης των προνομίων των βουλευτών ο ΣΥΡΙΖΑ  - Media

Κατάργηση των προνομίων των βουλευτών και την ενίσχυση του ρόλου του Κοινοβουλίου ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το Σχέδιο Θέσεων ενόψει του Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο.

 

Κατάργηση των προνομίων των βουλευτών και την ενίσχυση του ρόλου του Κοινοβουλίου ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το Σχέδιο Θέσεων ενόψει του Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο.

Όπως αποκαλύπτει το Real.gr, μεταξύ άλλων στο Σχέδιο Θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται: 

«Το Κοινοβούλιο έχει εκπέσει σε όργανο επικύρωσης κυβερνητικών πρωτοβουλιών, ο αυτόνομος ελεγκτικός και νομοθετικός του ρόλος έχει υποβαθμιστεί. Χρειάζονται, λοιπόν, θεσμικές παρεμβάσεις, σήμερα με τον Κανονισμό της Βουλής, κατόπιν με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε η Βουλή των Ελλήνων να γίνει το κέντρο των πολιτικών διεργασιών. 

Στον νέο Κανονισμό της Βουλής χρειάζεται:

6.1. να καταργηθούν προνόμια των βουλευτών που δεν είναι απαραίτητα για την επιτέλεση των καθηκόντων τους (όπως η βουλευτική σύνταξη, η αποζημίωση για τη συμμετοχή των βουλευτών σε επιτροπές κτλ)

6.2. Να υπάρξουν διατάξεις που ενισχύουν τον ρόλο της Βουλής και των βουλευτών, όπως:

-να απαιτείται για την εισαγωγή νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αυξημένη πλειοψηφία 3/5 στην αρμόδια επιτροπή.

-προτάσεις νόμου από βουλευτές να εισάγονται στην αρμόδια επιτροπή το αργότερο είκοσι ημέρες μετά την κατάθεσή τους

-ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί να ενημερώνουν την ολομέλεια της Βουλής και τις αρμόδιες επιτροπές αντίστοιχα, πριν και μετά από κάθε συνεδρίαση ευρωπαϊκών οργάνων στα οποία συμμετέχουν». 

Στο μεταξύ την Πέμπτη παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας το σχέδιο για την «δίκαιη ανάπτυξη», το σχεδιασμό για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται για τη χώρα, μετά και το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης.

Οι βασικοί άξονες στους οποίους επικεντρώνεται και για τους οποίους αναμένεται να ανακοινωθούν σειρά πρωτοβουλιών, το αμέσως επόμενο διάστημα είναι: η ανάπτυξη, η κοινωνική πολιτική και οι θεσμικές πρωτοβουλίες, για τις οποίες ήδη έχει αναγγελθεί η πρόθεση της κυβέρνηση για συνταγματική αναθεώρηση και αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η κυβέρνηση εδώ και καιρό, ήδη προτού να κλείσει η αξιολόγηση, έχει θέσει ως προτεραιότητες στην ατζέντα της τους τρεις αυτούς άξονες, και έχει εκπονήσει αντίστοιχο σχεδιασμό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:42