search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:41
MENU CLOSE

Ψίθυροι στο Μπέγιογλου

27.05.2011 14:25
Ψίθυροι στο Μπέγιογλου - Media

Έχοντας μέσα του τον άσβεστο, καθώς φαίνεται, καημό του μετανάστη, του ανθρώπου που θέλει να εδραιώσει κάποτε τη δική του ταυτότητα, ο αφη­γητής μοιάζει να παραδέρνει μέσα στην ίδια του την ύπαρξη. Γιος τού διανοούμενου Ναϊλή Μπέη, πέρασε τα μαθητικά του χρόνια στο Παρίσι, όπου η μητρική του γλώσσα ξεθώριαζε στην αγωνία του να αποκτήσει έναν δικό του στέρεο κόσμο, να ανήκει κάπου.

David Boratav
Μετάφραση: Αριάδνη Μοσχονά 
Επίμετρο: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη 
Εκδόσεις: Πόλις 
Σελ.: 410

Έχοντας μέσα του τον άσβεστο, καθώς φαίνεται, καημό του μετανάστη, του ανθρώπου που θέλει να εδραιώσει κάποτε τη δική του ταυτότητα, ο αφη­γητής μοιάζει να παραδέρνει μέσα στην ίδια του την ύπαρξη. Γιος τού διανοούμενου Ναϊλή Μπέη, πέρασε τα μαθητικά του χρόνια στο Παρίσι, όπου η μητρική του γλώσσα ξεθώριαζε στην αγωνία του να αποκτήσει έναν δικό του στέρεο κόσμο, να ανήκει κάπου.Το αίσθημα της διπλής πατρίδας υπενθυμίζει μόνιμα την απουσία της πατρίδας. Μεγάλος πια, εγκατε­στημένος στο Λονδίνο και εγκαταλειμμένος από τη γυναίκα του, έχει αφορμές να τρέφει τις βασανιστικέςτου αϋπνίες… Ο ήρωάς μας μοιάζει να είναι απο­μονωμένος, καθώς το Παρίσι δεν έγινε ποτέ πατρίδα του και το Λονδίνο δεν υπήρξε ποτέ κάτι περισσό­τερο από μια ξένη πόλη. Όπως με τους τόπους, έτσι και με τα πρόσωπα, οι σχέσεις του αποδεικνύονται απατηλές: Η γυναίκα του Χάννα, ορθολογίστρια, τον εγκαταλείπει· η μητέρα του κινείται σαν να μην νοιάζεται για τίποτα από όσα συμβαίνουν γύρω της, οχυρωμένη σε ένα θηριώδες εγώ ο γιος του είναι πιο Άγγλος κι από τους Άγγλους… Σχεδόν από τύχη επιστρέφει στην Ισταμπούλ, την πόλη που τον βασάνιζε, μια πόλη ζωντανή και ισχυρή μέσα του. Η μετάφραση χαρίζει πνοή στο κείμενο. Στις σελίδες του βιβλίου, ο γενέθλιος τόπος με τους δρόμους, τις συνοικίες, την ιστορία και τους ανθρώπους του, αναδεικνύεται σε τόπο της προσω­πικής σωτηρίας.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]


google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:40