search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:16
MENU CLOSE

Εγκρίθηκε και τυπικά η εκταμίευση των 7,5 δισ. από τον ESM

17.06.2016 07:54
Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα κάνει πρόοδο στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της - Media

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την απόφαση του Ταμείου να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Είχε προηγηθεί, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogrοup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η υπογραφή του MoU και το πράσινο φως από το συμβούλιο των διοικητών του ESM.

 

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την απόφαση του Ταμείου να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Είχε προηγηθεί, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogrοup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η υπογραφή του MoU και το πράσινο φως από το συμβούλιο των διοικητών του ESM.
Μέσα από τον λογαριασμό της στο Twitter η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρντ ανακοίνωσε την τυπική έγκριση της εκταμίευσης της δόσης.

Η ανακοίνωση του ESM

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM ενέκρινε σήμερα την δεύτερη δόση από τα 10,3 δισ. ευρώ του Μηχανισμού προς την Ελλάδα, ενώ παράλληλα ενέκρινε την πρώτη εκταμίευση αυτής της δεύτερης δόσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ προς τη χώρα. Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα 7,5 δισ. ευρώ για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για εξυπηρέτηση του χρέους της και προκειμένου να αποπληρώσει ορισμένες εγχώριες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η απόφαση του ΔΣ του ESM έρχεται μετά την ολοκλήρωση όλων των prior actions από την Ελληνική κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε: «Η σημερινή απόφαση για εκταμίευση 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα είναι μια αναγνώριση της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Έχει ψηφίσει νόμους που θα μεταρρυθμίσουν το συνταξιοδοτικό και φορολογικό σύστημα, θα δημιουργήσουν ένα νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων, θα δώσουν τη δυνατότητα πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, και θα εισάγουν έναν αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής που θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Χάρη στα μέτρα αυτά και σε άλλες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται εντός τροχιάς επιστροφής στην οικονομική ανάπτυξη.

Όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, τα μέλη του ESM είναι κατ’ αρχήν πρόθυμα να στηρίξουν τις προσπάθειες της Ελλάδας με περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης χρέους, περιλαμβανομένων βραχυπρόθεσμων μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος. Αυτό θα εξαρτηθεί από την συνεχιζόμενη εκπλήρωση των προκαθορισμένων όρων από την πλευρά της Ελλάδας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:16