08/08/2020 09:40:13

Δασικές πυρκαγιές: Ο καιρός να μας φυλάει…

Δασικές πυρκαγιές: Ο καιρός να μας φυλάει… - Media

 

Κάπως έτσι περιγράφει , σχεδόν 1,5 μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς την ετοιμότητα της χώρας μας στη δασοπροστασία. Υποχρηματοδότηση, έλλειψη έγκαιρου προγραμματισμού, πολιτικές αποφάσεις που παρέχουν κίνητρο για δασικές πυρκαγιές και έλλειψη οργάνωσης σε βασικούς τομείς, αποτελούν τα «προσανάμματα» που απειλούν και φέτος τα δάση μας, με την επίκληση για ήπιες καιρικές συνθήκες να φαντάζει απαραίτητη. Απέναντι σε ένα «καυτό» καλοκαίρι, ο ρόλος των πολιτών και η εγρήγορση της κοινωνίας θα παίξουν για ακόμη μια φορά κομβικό ρόλο.

«Η έλλειψη πολιτικής βούλησης και σωστής προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού είναι ένα θλιβερό σίριαλ που βλέπουμε επί χρόνια σε επανάληψη. Εμείς οι πολίτες πρέπει να υψώσουμε ασπίδα προστασίας για τον φυσικό μας πλούτο» δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.

Υποχρηματοδότηση και νομικό αλαλούμ

Όπως επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση, οι ήδη υποστελεχωμένες δασικές υπηρεσίες λαμβάνουν μόνον το 13% των χρημάτων που είναι απαραίτητα για έργα πρόληψης και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση.

Οι Δήμοι, παράλληλα,  θα εισπράξουν φέτος για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας 1,5 εκατ. ευρώ λιγότερα χρήματα. Η διάθεση μάλιστα των 16,9 εκατ. ευρώ συνολικά θα γίνει για ακόμη μια χρονιά χωρίς καμία ουσιαστική αξιολόγηση.

Την ώρα που δεν έχουν ανακληθεί ακόμα οι νομικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στους ψηφισμένους δασοκτόνους νόμους (ν. 4280/2014 και ν. 4315/2014), οι οποίοι αυξάνουν την ένταση και τον αριθμό των χρήσεων που επιτρέπονται στα ελληνικά δάση, η Κυβέρνηση επιχειρεί συνεχώς να τακτοποιήσει αυθαίρετα μέσα σε δασική γη.

Ακόμα και σε ευνοϊκούς για την ενίσχυση της δασοπροστασίας νόμους, όπως ο νόμος 4249/2014, υπάρχουν, δύο χρόνια μετά την ψήφισή του, εκκρεμότητες. Η θεσμοθέτηση της συνεργασίας της Δασικής Υπηρεσίας με το Πυροσβεστικό Σώμα (άρθρο 100 ν. 4249/2014) για τον καλύτερο μεταξύ τους συντονισμό εκκρεμεί, όπως και πολλές από τις προβλέψεις για την οργάνωση και πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση των εθελοντικών ομάδων παραμένουν ακόμα στα χαρτιά. Είναι επιτακτικό να υπάρξουν σύντομα πρωτοβουλίες για την πρακτική υλοποίηση των προβλέψεων του άρθρου 118 (του ν. 4249/2014) π.χ. αποφάσεις και ΚΥΑ για μια σειρά ζητημάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως η Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας.

Σε επίπεδο καταστολής, στον ήδη γερασμένο στόλο του Πυροσβεστικού Σώματος έρχονται να προστεθούν τεράστιες ελλείψεις σε υλικό εξοπλισμό (π.χ. λάστιχα πυροσβεστικών οχημάτων, ανταλλακτικά) και ατομικά μέσα προστασίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.