search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:49
MENU CLOSE

Σκωτία: Τσάι και συμπάθεια από την Ε.Ε.

29.06.2016 17:05
Σκωτία: Τσάι και συμπάθεια από την Ε.Ε. - Media

 

Με συμπάθεια, αλλά χωρίς καμία απολύτως δέσμευση, έγινε δεκτή από Ευρωπαίους αξιωματούχους η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, η οποία μετέβη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να υποστηρίξει το αίτημα της χώρας της να παραμείνει στην Ε.Ε. ακόμα κι αν προχωρήσει το Brexit.

Ενώ η κ. Στέρτζον είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απέκλειε με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο η Σκωτία να παραμείνει μέλος της Ε.Ε., ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι κι άλλοι ηγέτες χωρών όπου παρατηρούνται αποσχιστικές τάσεις τηρούν αντίστοιχη στάση.

Ενδεικτική της -αμήχανης…- στάσης της Ε.Ε. έναντι του αιτήματος της Σκωτίας ήταν η απόφαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να μη συναντηθεί με την κ. Στέρτζον, λέγοντας ότι δεν είναι κατάλληλη η στιγμή, ενώ και ο κ. Σουλτς περιορίστηκε να δηλώσει ότι “άκουσε και έμαθε” κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Σκωτσέζα πρωθυπουργό. Όσο για τον κ. Γιουνκέρ, υποδέχθηκε με τον γνωστό εξαιρετικά φιλικό τρόπο του την κ. Στέρτζον, αλλά εκ των προτέρων ξεκαθάρισε ότι δεν έχει το δικαίωμα να εμπλακεί στα πολιτικά ζητήματα της Βρετανίας.

Η ίδια η πρωθυπουργός της Σκωτίας, μετά τη συνάντησή της με τον κ. Σουλτς παραδέχθηκε τις δυσκολίες του εγχειρήματός της, λέγοντας ότι “είμαστε αποφασισμένοι η Σκωτία να παραμείνει στην Ε.Ε. Δεν υποτιμώ τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, στην αναζήτηση μιας λύσης”.

Πάντως, η επενδυτική τράπεζα JP Morgan εκτιμά ότι η Σκωτία θα προχωρήσει σε νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία και θα εισάγει το δικό της νόμισμα πριν την οριστικοποίηση του “διαζυγίου” της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο το 2019.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:48