search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 12:38
MENU CLOSE

Τηλεμαχία

24.09.2009 17:52

Οι επιδόσεις των έξι «ανακριτών»

Άξιζε τον κόπο ή όχι, η κατανάλωση φαιάς ουσίας για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε το πολυσυζητημένο – κυρίως για την ακαταλληλότητά τους – debate των πολιτικών αρχηγών;

Όσες φορές κι αν αναρωτηθούμε είναι πιθανό να καταλήξουμε στην ίδια περίπου απάντηση. Σοφότεροι δεν γίναμε – ίσως γιατί δεν μπορούν να μας κάνουν –, αλλά δεν χάσαμε και τον χρόνο μας.

Εμείς δεν θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την αποδοτικότητα  του κάθε πολιτικού αρχηγού στην προχθεσινή τηλεμαχία. Αντιθέτως θα καταναλώσουμε μελάνι για να σχολιάσουμε τη δημοσιογραφική υποστήριξη του τηλεοπτικού αυτού είδους.

Σε επίπεδο προετοιμασίας ο μηχανισμός της ΕΡΤ είχε πάλι την τιμητική του. Επί ποδός ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο τεχνικοί και σκηνοθέτες, έστηναν τα σκηνικά για την προεκλογική «ανάκριση» των έξι.

Οι έξι δημοσιογράφοι, Παύλος Τσίμας, Νίκος Ευαγγελάτος, Αιμίλιος Λιάτσος, Σία Κοσιώνη, Αντρέας Κωνσταντάτος και Αντώνης Σρόιτερ, άφησαν ανάμικτα συναισθήματα στην πιάτσα της ενημέρωσης.

Ο Παύλος Τσίμας απηύθυνε ερωτήσεις με τη γνωστή του αμεσότητα και φυσικά χωρίς να διαβάζει από κείμενο. Αυτό του έδινε τη δυνατότητα του αυτοσχεδιασμού, προσδίδοντας στην – ας την πούμε –  κουβέντα μια άλλη, πιο ζωντανή μορφή.

Ο Νίκος Ευαγγελάτος, εύστοχος και αντικειμενικός, με επιθετικές ερωτήσεις στην αρχική εξάδα, έδειξε πως ήταν πολύ καλά διαβασμένος για το αντικείμενο που είχε αναλάβει να διεκπεραιώσει.

Ο Αιμίλιος Λιάτσος, ως εκ θαύματος, τήρησε τα χρονικά περιθώρια του χρόνου και με έξυπνες ερωτήσεις έδωσε μια διαφορετική νότα στο μονότονο και άχρωμο debate.

Η κυρία της παρέας Σία Κοσιώνη με σταθερή φωνή έκλεψε τις εντυπώσεις κυρίως για το θάρρος της να κάνει την ερώτηση – καρφί προς τον πρωθυπουργό, που είχε θέμα την ανακληθείσα άδεια του Σουφλιά. Μάλιστα ανάγκασε τον ίδιο τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να στείλει αργότερα και διευκρινιστική ανακοίνωση για το θέμα, παρά την απάντηση του Καραμανλή.

Ο Αντρέας Κωνσταντάτος σοβαρή πλέον παρουσία σ’ αυτό το επίπεδο, είχε κι αυτός με τη σειρά του καλές ερωτήσεις και κυρίως δεν ξέφυγε από το θέμα της ενότητας που είχε επωμιστεί.

Ο Αντώνης Σρόιτερ ήταν σχεδόν σε κάθε ερώτησή του εκτός θέματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκνευριστεί  σε πρώτο χρόνο η κατά τ’ άλλα ευγενέστατη οικοδέσποινα Μαρία Χούκλη και στη συνέχεια οι ερωτώμενοι.

Τρανό παράδειγμα του εκνευρισμού το επεισόδιο με τον εκπρόσωπο των Οικολόγων και οι επόμενες απαντήσεις των υπολοίπων αρχηγών που είχαν μια δόση καχυποψίας.

Φυσικά το γλέντι του debate είχε και προεόρτια και μεθεόρτια. Σχεδόν όλα τα κανάλια – πλην του Star, που την έκανε γύρω στις 9 και κάτι –  προσάρμοσαν το πρόγραμμά τους στην τηλεμαχία με ζωντανές συνδέσεις από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και με καλεσμένους υποψήφιους βουλευτές των κομμάτων στο στούντιο.

Και μετά το τέλος της βαρετής τηλεμαχίας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες τα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια επέμειναν να μας θυμίζουν την ανιαρή και άνευρη τηλεμα… «θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου»!

Το δεύτερο debate που διεξήχθη την επόμενη ακριβώς μέρα και ώρα μεταξύ Καραμανλή και Παπανδρέου δεν είχε δημοσιογράφους να απευθύνουν ερωτήματα, αλλά είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τρόπο διεξαγωγής του.

Είναι ένα νέο μοντέλο τηλεοπτικού τετ α τετ μεταξύ δύο αρχηγών που θα μπορούσε να «μεσολαβήσει» ώστε και το dedate των πολλών αρχηγών να διεξάγεται περίπου έτσι. Μια πρώτη εικόνα – πείραμα αν προτιμάτε – είχαμε και στη μεγάλη τηλεμαχία όταν οι αρχηγοί απηύθυναν ερωτήματα ο ένας στον άλλον.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 12:38