search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:41
MENU CLOSE

Το ΔΝΤ προειδοποιεί την Ιταλία – Στο μικροσκόπιο τα «κόκκινα δάνεια»

12.07.2016 06:58
Τα βρόντηξε ο Ρέντσι - Ψάχνεται ο Τζουζέπε Κόντε - Media

Η εύθραυστη κατάσταση των ιταλικών τραπεζών στο φορτισμένο οικονομικό κλίμα που δημιούργησε το Brexit μπήκαν στο επίκεντρο της κριτικής του ΔΝΤ, γράφει ο Guardian. 

 

Η εύθραυστη κατάσταση των ιταλικών τραπεζών στο φορτισμένο οικονομικό κλίμα που δημιούργησε το Brexit μπήκαν στο επίκεντρο της κριτικής του ΔΝΤ, γράφει ο Guardian. Με μία αυστηρή προειδοποίηση το ΔΝΤ αναφέρει ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα υποφέρει για τουλάχιστον δύο δεκαετίες πριν αρχίσει να ανακτά το χαμένο έδαφος από την οικονομική κρίση του 2008.

Οι ιταλικές τράπεζες είχαν και νέες απώλειες τη Δευτέρα καθώς η ΕΕ επέμεινε ότι ο Ματέο Ρέντσι πρέπει να συμμορφωθεί στους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις που όμως περιορίζουν τη δυνατότητα της Ρώμης να βοηθήσουν τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Το ΔΝΤ επισήμανε ότι η Ιταλία συνέρχεται σταδιακά από μία βαθιά και παρατεταμένη ύφεση και πρόσθεσε ότι η διαδικασία εξυγίανσης θα είναι μακρά και υποκείμενη σε κινδύνους. Η Ιταλία συμπληρώνει το ΔΝΤ είναι ευάλωτη από ένα κοκτέιλ απειλών που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και στον κόσμο.

Η πρόβλεψη του ΔΝΤ αναφέρει ότι η χώρα δεν θα ανακάμψει πριν από τα μέσα της δεκαετίας του ’20 και τότε αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα του 2007. Η ανάκαμψη θα είναι αργή σε σχέση με άλλες οικονομίες της Ευρώπης γιατί οι τράπεζες της Ιταλίας θα συνεχίσουν να παραμένουν εκτεθειμένες σε οικονομικά σοκ.

Η βρετανική ψήφος για την αποχώρηση από την Ευρώπη, οδήγησε τους επενδυτές να εστιάσουν στα προβλήματα του Ιταλικού τραπεζικού τομέα, ανησυχώντας ότι η νέα αναστάτωση στην Ευρωζώνη θα οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη και νέο κύμα χρεοκοπιών. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας η Unicredit, έχασε το ένα τρίτο της αξίας της από τις 23 Ιουνίου και οι τιμές των μετοχών της έχασαν ακόμη 4% την Δευτέρα.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι με την οικονομία να είναι ευμετάβλητη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φαίνεται να σταθεροποιούνται στο 18% των συνολικών δανείων, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωζώνη. Αυτά τα «κόκκινα δάνεια» περιορίζουν την δυνατότητα των τραπεζών να δανείζουν.

Το ΔΝΤ σημείωσε ότι παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε συγκεκριμένες τράπεζες το ιταλικό τραπεζικό σύστημα έχει μπει σε φάση πίεσης από τις αγορές με αποτέλεσμα να χάσει το 40% της αξίας του από την αρχή του χρόνου.

Η έκθεση του ΔΝΤ επισήμανε και άλλες αδυναμίες της ιταλικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής παραγωγής και της προσέλκυσης επενδύσεων. Με την ανεργία να βρίσκεται στο 11% και το δημόσιο χρέος να αγγίζει το 133% του ΑΕΠ, περιορίζεται η δυνατότητα του Ρέντσι να μειώσει τους φόρους ή να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις σε μία προσπάθεια να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Ο Ρέντσι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μπορέσει να ενισχύσει τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Η κρατική ενίσχυση των τραπεζών επιτρέπεται από την ΕΕ μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο όταν η οικονομία απειλείται από σοβαρές αναταράξεις.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι το πρόβλημα των ιταλικών τραπεζών δεν είναι νέο και πρόσθεσε ότι οι κανόνες για την κρατική ενίσχυση είναι καθαροί και αυστηροί.

Ανάμεσα σε σημάδια ότι η Ιταλία μπορεί να προετοιμάζεται για σύγκρουση με την ΕΕ ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν είπε ότι η Ρώμη θα διασφαλίσει τα συμφέροντα των καταθετών. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δημοψήφισμα για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που μπορεί να καθορίσει το πολιτικό μέλλον του Ρέντσι, ο οποίος δεν θέλει να προκαλέσει την οργή των μικρό επενδυτών.

 

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:41