search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:11
MENU CLOSE

Σύγχυση στη Γαλλία με τη χρηματοδότηση των τζαμιών

02.08.2016 13:00
Η Θράκη που δομήσαμε - Η προοδευτική νομοθεσία μας μπορεί να αποτελέσει πιλοτική εμπειρία και για άλλες χώρες - Media

 

Μετά την έξαρση του ισλαμικού εξτρεμισμού στη Γαλλία κατόπιν της πρόσφατης επίθεσης στην Νίκαια καθώς και της επίθεσης κατά του ιερέα στην Ρουέν την περασμένη εβδομάδα, η χρηματοδότηση των τζαμιών στη Γαλλία έρχεται πάλι στο προσκήνιο, με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς  να προτείνει στους μουσουλμάνους της χώρας να ξεκινήσει ένας διάλογος για όλα τα προβλήματα που αφορούν στην ριζοσπαστικοποίηση των μουσουλμάνων της χώρας μέσα από τα τζαμιά και να ζητά να σταματήσει η χρηματοδότηση από ξένες χώρες προς το γαλλικό Ισλάμ. 

Μάλιστα σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Monde η Ναταλί Γκουλέ, γερουσιαστής του συντηρητικού κόμματος και επικεφαλής της επιτροπής για την έρευνα σχετικά με τη χρηματοδότηση τζαμιών, εκτιμά ότι προέχει να ελεγχθεί η χρηματοδότηση των τζαμιών, να σταματήσει ο διορισμός ιμάμηδων από ξένες χώρες καθώς και να γίνει διαφανής συνολικά η διαδικασία .

«Οι χώρες που πραγματικά επηρεάζουν και ελέγχουν την χρηματοδότηση και τη λειτουργία των τζαμιών στη Γαλλία ήταν για μας μια έκπληξη. Πρόκειται για την Αλγερία, το Μαρόκο και την Τουρκία. Αυτές οι τρεις χώρες χρηματοδοτούν τζαμιά, σχολεία και επιμορφώνουν ιμάμηδες που τους στέλνουν στη Γαλλία και τους πληρώνουν με τον μήνα. Αντίθετα με όσα πιστεύαμε, η Σαουδική Αραβία δεν χρηματοδοτεί ιδιαίτερα. Είναι πολύ προσεκτική, ίσως για να μην επιδεινώσει την ήδη αρνητική εικόνα της» αναφέρει  η γερουσιαστής στην Le Monde.

Η Γκουλέ υποστηρίζει πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας φορέας χρηματοδότησης των λατρευτικών χώρων των μουσουλμάνων στη χώρα ο οποίος θα είναι εκείνος που θα χρησιμοποιεί τα χρήματα για την πληρωμή και την επιμόρφωση των ιμάμηδων, το οποίο θα μπορούσε και αυτό να λειτουργήσει επί τη βάσει των δωρεών από τον κόσμο, ωστόσο η γερουσιαστής υπογραμμίζει πως οι μουσουλμάνοι δεν θα πρέπει να ξεχνάνε πως πάνω από όλα είναι Γάλλοι και άρα οφείλουν να συμμορφωθούν με τους νόμους της χώρας.

«Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς πρότεινε να διακοπεί η χρηματοδότηση των τζαμιών από το εξωτερικό, ωστόσο δεν λέει με τι θα αντικαταστασθεί τη χρηματοδότηση αυτή. Με κονδύλια του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών; Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα ξένα κονδύλια. Το Μουσείο του Λούβρου και το Ινστιτούτο του Αραβικού Κόσμου δέχονται χρηματοδότηση από το εξωτερικό αλλά με τρόπο διαφανή. Επομένως, πρέπει πρωτίστως να σταματήσει ο διορισμός ιμάμηδων από το εξωτερικό ή ιμάμηδων από τη Γαλλία που εκπαιδεύονται στο Μαρόκο» συνεχίζει η γερουσιαστής, υπογραμμίζοντας πως η ριζοσπαστικοποίηση δεν γίνεται μόνο στα τζαμιά, οπότε θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ώστε να μην γυρίσουν στο Ισλάμ των υπογείων όπου ο καθένας θα μπορεί να κάνει κατήχηση στους πολίτες χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο.

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:59