search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:40
MENU CLOSE

Guardian: Έλληνες προσπάθησαν να προσηλυτίσουν μουσουλμάνους πρόσφυγες στην Λέσβο – Τους ζητούσαν να υπογράψουν «έγγραφο αλλαξοπιστίας»

02.08.2016 13:00
Guardian: Έλληνες προσπάθησαν να προσηλυτίσουν μουσουλμάνους πρόσφυγες στην Λέσβο - Τους ζητούσαν να υπογράψουν «έγγραφο αλλαξοπιστίας» - Media

 

Έλληνες χριστιανοί  που εργάζονται σε ένα από τα πιο γνωστά κέντρα κράτησης προσφύγων, σε αυτό της Μόριας της Λέσβου, προσπάθησαν να προσηλυτίσουν μουσουλμάνους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο και βρίσκονται στο κέντρο κράτησης, σύμφωνα με τους όρους της μεταναστευτικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Σε τουλάχιστον 2 περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες, εργαζόμενοι που προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια έχουν διανείμει σε πρόσφυγες που κρατούνται στο κέντρο στην Μόρια της Λέσβου φυλλάδια προσηλυτισμού στην αραβική γλώσσα που περιέχουν το Ευαγγέλιο του Αγίου Ιωάννη.

Τα φυλλάδια, σύμφωνα με την Guardian, προσκαλούν τους αιτούντες άσυλο να υπογράψουν μια δήλωση που αναφέρει τα ακόλουθα: «Ξέρω ότι είμαι αμαρτωλός…Ζητώ από τον Ιησού να συγχωρέσει τις αμαρτίες μου και να μου χαρίσει την αιώνια ζωή. Η επιθυμία μου είναι να αγαπώ και να υπακούω τον λόγο του».

Οι μουσουλμάνοι αιτούντες άσυλο που παρέλαβαν το φυλλάδιο δήλωσαν πως βρίσκουν αναίσθητη την παρέμβαση των εργαζομένων ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί πολλοί άνθρωποι είναι μουσουλμάνοι και έχουν θέμα με το να αλλάξουν την θρησκεία τους», δήλωσε ο Μοχάμεντ, ένας πρόσφυγας από την Δαμασκό που βρίσκεται στο κέντρο κράτησης.

Ένας Σύρος, ο Αχμέντ, δήλωσε: «Μας αρέσουν όλες οι θρησκείες, αλλά αν είσαι χριστιανός και σου δώσω ένα Κοράνι, πως θα ένιωθες;».

Οι πρόσφυγες του κέντρου αναφέρουν πως τα φυλλάδια διανεμήθηκαν από δυο υπαλλήλους που εργάζονται για την ΜΚΟ Euro Relief, μια φιλανθρωπική οργάνωση που μετατράπηκε στην μεγαλύτερη ομάδα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Μόρια αφού άλλες οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας έφυγαν, διαμαρτυρόμενες ενάντια στην συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Το κέντρο κράτησης εποπτεύεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά οι ομάδες βοήθειας είναι αυτές που πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής διαχείρισης.

Η Euro Relief δήλωσε πως αποδοκιμάζει την διανομή υλικού που έχει ως στόχο τον προσηλυτισμό, άλλα πρόσθεσε την πιθανότητα πως οι εργαζόμενοι διέμεναν τα φυλλάδια με δική τους αποκλειστικά ατομική πρωτοβουλία.

Ο διευθυντής της Euro Relief, Στέφανος Σαμιωτάκης, δήλωσε: «Έχουμε αναλάβει ήδη δράση και οι εθελοντές μας ξέρουν πολύ καλά ότι δεν πρέπει να διανέμουν τέτοιου είδους φυλλάδια. Ο κώδικας δεοντολογίας μας αναφέρει ξεκάθαρα ότι αυτό είναι κάτι που απλά δεν μπορούν να κάνουν και ότι αν κάποιος το επιχειρήσει, θα βρεθεί αντιμέτωπος με πειθαρχικές κυρώσεις».

Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν απάντησε στα αιτήματα της Guardian για κάποιο σχόλιο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:38