search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:04
MENU CLOSE

Μανχάταν- Μπανγκόκ

10.06.2011 13:36
Μανχάταν- Μπανγκόκ - Media

Ποιητής, διπλωμάτης, πολίτης του κόσμου, ο Γιώργος Βέης είναι ένας πολίτηςτης οικουμένης. Ταξιδεμένος από τους πιο λαμπρούς τόπους ως τα πλέον εξωτικά, σχεδόν μυθικά τοπία, έχει τη σπάνια τύχη του ανδρός που «πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα καί νόον έγνω». Ζώντας ως ποιητής,με τον νόστο της γλώσσας στις αποσκευές του, προσθέτει σε κάθε ταξίδι έναν ακόμα «ξένο» στον εαυτό του που γίνεται φιλοξενούμενός του, μέσα από τη λυτρωτική διαδικασία της γενέθλιας γρα­φής.

Γιώργος Βέης
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελ.: 232

Ποιητής, διπλωμάτης, πολίτης του κόσμου, ο Γιώργος Βέης είναι ένας πολίτηςτης οικουμένης. Ταξιδεμένος από τους πιο λαμπρούς τόπους ως τα πλέον εξωτικά, σχεδόν μυθικά τοπία, έχει τη σπάνια τύχη του ανδρός που «πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα καί νόον έγνω». Ζώντας ως ποιητής,με τον νόστο της γλώσσας στις αποσκευές του, προσθέτει σε κάθε ταξίδι έναν ακόμα «ξένο» στον εαυτό του που γίνεται φιλοξενούμενός του, μέσα από τη λυτρωτική διαδικασία της γενέθλιας γρα­φής. Ένα ακόμα βιβλίο του, στο οποίο αναδεικνύεται η ποιητική των τόπων και των τοπίων του κόσμου μέσα από πόλεις, οδούς, περιπλανήσεις, ανθρώπους, συγκι­νήσεις, χειρονομίες, πάθη – σ’ ένα ενορχηστρωμένο κρεσέντο γεωγραφικών παραλλήλων και εντυπώσεων. Ακολουθώντας έναν ιδιότυπο τρόπο να μας αφηγείται τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις, ο Βέης μοιάζει να μας σκέφτεται την ώρα που χάνεται χαζεύοντας σε δρόμους με άγνωστα ονόματα, τη στιγμή που χώνεται στο καφε­νείο μιας συνοικίας ή στην αίθουσα ενός παγκοσμίως γνωστού μουσείου. Μοιάζει να μας θέλει αυτόπτες μάρτυρες, καθώς συναντά τον Μπόρχες στην είσοδο της αργεντίνικης πρεσβείας στη Νέα Υόρκη. Σε αυτές τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις μιας περιπλανώμενης ζωής, η γεωγραφία γίνεται πατρίδα, οι συντριπτικές εναλλαγές τω ν τοπίων και τω ν ανθρώπων γίνονται καθημερινότη­τα, όπως τα βλέμματα και οι εκφράσεις των αισθημάτων γίνονται χαρακτήρες. Η αντίληψη ενός πολύχρωμου και πολύβουου κόσμου μεταφέρεται μέσα από προ­σωπικές εντυπώσεις θάμβους, απέχθειας, συνειρμών, ση μειώσεων, παραπομπών. Ο συγγραφέας υπομνηματίζει τη γεωγραφία μέσα από το παράλληλο ταξίδι του στον επίσης ολοζώντανο κόσμο των αναγνωσμάτων του, έτσι που να ταιριάζει ένα απόσπασμα του Βάλτερ Μπένγιαμιν σ’ έναν χαοτικό δρόμο της Μπανγκόκ. Πρό­κειται για ένα ταξιδιωτικό ανάγνωσμα που διευρύνει τα μήκη και τα πλάτη των εσωτερικών μας οριζόντων.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:04